Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Vill du ha pengar? Eller en gåva av mycket högre värde? Berunda

Att betala ut pengar via en webbsida som Berunda är ganska dyrt. Eller, egentligen är det exakt lika dyrt som att ha anställda, men med den skillnaden att det inte finns någon plats att ta ut marginaler som finansierar kostnaden.

Ungefär 50% av de pengar du som privatperson betalar för att lägga upp en belöning på Berunda går till skatter och arbetsgivaravgifter. Dessutom måste den som tar emot pengar betala skatt på kalaset.

Summa summarum så blir det väldigt mycket pengar som går till samhället.

Jag funderar på om det inte vore större värde om man fick en pryl värde 300 kr istället för 150 kr på sitt bankkonto.

Vad känner du själv? Känns det lockande att få riktiga pengar, eller vore det minst lika intressant att tävla om sverigeresor, biobiljetter, restaurangbesök, gratis taxi, konsertbiljetter, teater, ekolådor och liknande – eller är cash king?

 1. cash is king

 2. Jag vill erbjuda min tid och garanterat få något. Inte möjlighet till att vinna något.
  I vår natur är jag girig och vill ha så mycket som möjligt, får jag “mer” i gåva gentemot pengar vill jag ha en gåva, men då ska gåvan vara av en sådan sort jag vill ha, det ska t.ex. inte vara en värdelös kaffekokare.
  Ett presentkort i bra affärer, så skulle det naturligtvis vara ett jättebra alternativ. Biocheckar eller annat som fungerar över hela landet. Teater och konsertbiljetter binder upp till en specifik geografisk avgränsad plats, inte bra.
  Trots detta, cash is king, om de kommer gå att få ut smidigt. Blir det mycket smidigare att få en gåva medför det naturligtvis mervärde.

 3. pengar e bra… men en riktigt andvändbar grej bättre. som bio checkar!
  och tidnings prenum

 4. Jag tycker det är toppen med grejer istället för pengar. I synnerhet om det rör sig om sådant som man verkligen har nytta av. Olika sorters “danande” presenter som ekolådor är bra för då lär sig folk att börja använda en juste tjänst.

 5. Presentkort från http://www.presentkorttorget.se/ giltiga i väldigt många stora butikskedjor skulle vara något.

 6. det känns mest lockande att FÅ biobiljetter och andra saker man kan SPARA pengar på. att bara få chansen att vinna känns inte så kul eftersom känslan alltid är “det händer aldrig mig”. om det bara finns chans att vinna de sakerna så är det mest lockande med pengar.

 7. Cash is helt klart King. Det kommer aldrig att gå att ersätta. Hur ska man t.ex. kunna tävla om mat, cigaretter, öl, klubbinträde eller annan livets nödtorft?

  Dessutom får man skatta för gåvor också, beroende av belopp.

  Så, nä. Fortsätt med cash.

 8. Lägg upp 4-5 saker man kan välja mellan om man vinner. Pengar kan ju vara ett av alternativen.

 9. Anledningen till att personer, som mig själv, är med och svarar på frågor här på berunda.se är ju för att de vill ha cash. Så många andra tävlingar finns för att vinna allt möjligt krimskrams – det är inte roligt (det är för vanligt). Och eftersom det är mer ovanligt att få cash istället för ett gosedjur som föreställer Nalle Puh, så kommer jag hellre hit och gamblar på lite cash istället för att kanske få en Nalle Puh. Även om jag råkar vilja ha den.

 10. cash är king

 11. Jag skulle kunna tänka mig att presentkort kan ersätta pengar så länge de gäller sånt som de flesta kan utnyttja. D.v.s. gärna presentkort som gäller i rikstäckande kedjor som har ett brett sortiment som tilltalar många.

 12. såvida det är någonting som man behöver skulle jag personligen mycket hellre vilja ha ett presentkort. Det måste naturligtvis vara (som jag läste längre ner här på sidan) ifrån någon rikstäckande kedja. Något som alla behöver är ju mat, kanske är det lite tråkigt men för en student som jag som har dåligt med pengar är det mycket värt! Man kan ju även ha tex tre olika alternativ som man själv får välja bland. Antingen väljer man en matcheck (som alla behöver) eller om man tycker att det känns tråkigt kan man välja någon typ av nöjescheck eller om man nu tycker att pengar är bättre så kan man även få ut detta men då till ett mindre belopp. Jag tror att om man får välja så kommer de flesta välja matchecken juct för att man tjänar 100% på det och mat är någonting man nmåste ha. Om man inte skulle få välja skulle man kanske känna att det var bökigt och att man hellre skulle ha pengarna i handen. Men egentligen… Vad gör man med sina penga? Hyra, resor till och från jobb eller skola, mat och nöjen. Om pengarna inom dessa områden kunde öka med 100% är ju det enormt bra.

 13. Rikskuponger är ju perfekt, presentkort på mat eller kläder vore ju inte helt fel heller. Alla måste köpa mat och kläder, att få ett presentkort på 300 kr mat i någon kedja är ju samma sak som att ge någon 300 kr cash, fast utan skatter och avgifter. Extrajobbet för mottagaren består i att lyfta ut tre stycken hundringar hur plånkan, lägga dem i partykassan eller what ever you wish, och släppa ner presentkortet istället. Bra idé!

 14. Cash is king, eftersom det har ett fixt värde. Släpper man in annat öpnnar man upp för risken att sidan fylls med skräp som tillverkarna övervärderar.

 15. Det vore väl inte så tokigt att få välja själv om man vill ha pengar, presentkort eller prylar av lite högre värde? Det vore ju mer flexibelt om man blev erbjuden flera olika alternativ, även om de inte behöver vara särskilt många.

 16. Absolut!! Håller fullständigt med.
  Kan ett annat alt vara rikskuponger eller presentkort?

 17. Jag tycker förstås att pengar är bra att få, men det är inte heller fel att ibland få bio biljetter teater biljetter eller en prenumeration kanske. MVH Siv

 18. Jag skulle bli mycket mer motiverad om belöningen bestod av sådant som nämns; gåvor eller tjänster. 150kr är en så försumbar summa pengar, även för mig som student, och det känns inte lika roligt att få den summan in på kontot som att exempelvis få biobiljetter för motsvarande. Får jag 150kr på kontot går det till att betala räkningar eller köpa mat, får jag bio- eller konsertbiljetter el. dyl. får jag en upplevelse som inte går att skicka till försäkringsbolaget som betalning och inte heller köpa morötter på Ica för.. Roligare!

 19. Det är lockande att få riktiga pengar. Det ger mer frihet. Tävlingar finns det gott om överallt och alla vet om att de sällan ger utdelning. Omedvetet anstränger man sig mer när man vet att ens bidrag kan vara avgörande och när man bli belönad för det med pengar, även om det handlar om små belopp.

 20. Cash är king. Meen det beror ju helt på vilken pryl det är också. Finns många prylar jag helre hade haft än pengar. Men dina förslag skulle iofs varit väldigt lockande för mig så jag antar att det nog hade funkat!

Skriv en kommentar