Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Var och hur säljer jag gamla datorprylar? Berunda

Det är lätt att samla på sig små teknikprylar i dagens samhälle. En förlängningsladd, en mp3-spelare, multifjärrkontroll, en mikrofon osv.

Men hur gör man för att sälja dessa saker?

Att lägga upp något på Blocket kostar 20 kr och för ett tangentbord som man tänkte sälja för 60 kr så blir detta dyrt.

Men det kanske finns andra alternativ? Finns det någon hemsida där man organiserat och säljer gamla datorprylar?

Jag har tagit första steget och fotat sakerna, gå gärna in och kolla och fundera var man kan göra av dem.

http://gallery.mac.com/jensplan/100008

Det känns ju riktigt dumt att slänga fullt fungerande saker – eller är det så man måste göra? Kanske kan man istället skänka dem till någon som använder dem.

Jag kan inte vara ensam om detta problem! Om det är någon som har en ny lösning om hur det borde vara får du gärna skriva ner det.

Alla bra tips belönas.

 1. http://www.grannarna.se/
  Grannarna.se är en lokal annonseringssida som det är gratis att anonsera på.

  En annan idé är att annonsera helt själv. Skapa en enkel HTML-sida med bilder, kort beskrivning av föremålet, tänkt pris och sprid sedan länken. (Jag antar att det är vad du gör med mac-sidan)
  Är du medlem på på något forum kan du säkert posta där och/eller lägga länken i din signatur. Har du någon form av IM-klient, som MSN Messenger, kan du lägga länken i ditt screen name.
  Många av sakerna verkar vara småsaker som det inte är värt att skicka med posten. Därför: satsa lokalt. Leta efter anslagstavlor eller liknande och sätt upp en gammal hederlig säljes-lapp som du skriver ut, men med länken istället för (Eller som komplement till) telefonnumret.

  http://www.freecycle.org/
  Vissa lär du inte bli av med. För de sakerna finn Freecycle, som är ett nätverk för att återanvända gamla saker genom att skänka dem lokalt. Det finns just nu FC-grupper för Stockholm, Karlstad, Lund, Laholm och Uppsala i Sverige.

 2. Det finns organisationer som hjälper företagsamhet i Afrika med datorer, mobiltelefoner och liknande. De är organiserade på bl a Facebook och samlar in folks gamla mobiler och skickar ned dit där dom kan göra stor nytta. Det är ingen monetär vinst för dig som individ men en stor vinst för mänskligheten.

  I övrigt finns en rad gratis-sajter att auktionera ut prylar på, som Ebay.com och Tradera.com (svenska versionen). Där finns en stor del teknikprylar och man har möjlighet att göra mer vinst än man förväntat sig då man kan sätta ett minsta-belopp.

  För det mesta betingar tyvärr datorer ett väldigt lågt värde när de är lite till åren gångna, och gör nog mest nytta hos någon som kan nöja sig med en äldre dator. Företag och institutioner slänger ju 5 år gamla datorer containervis. Så se hellre över möjligheten att skänka datorn till någon som fortfarande kan ha nytta av den.

  Annars är det viktigt att elektronikprylarna kommer till en riktig återvinningsstation som kan separera alla miljöfarliga ämnen, och ta vara på de ädelmetaller som finns i. Där är kanske en affärsidé för dig annars, specialisera dig i att ta ur silver, guld mm ur elektronik!

  Lycka till!

 3. Tjena,

  Mitt tips är att du tar kontakt med en it-auktion

  Mvh

  Marcus

 4. Hejsan! Jag skulle rekommendera dig att lägga upp annonser på qxl.se och tradera.se (båda är auktionssiter som tar en mindre provosion på det du får sålt). Sedan har vi ett gäng gratissiter såsom exempelvis annonsdirekt.se, uppslaget.se, saljes.se, annonsfynd.se, abc-annons.se, oslagbart.se, annonseringdirekt.com, annonsblocket.com, fyndsidan.se och nyannons.se. De bästa av dem tycker jag själv är annonsdirekt.se och oslagbart.se

 5. Yes på Eniro köp och sälj är allt gratis! Så nu var det problemet fixat!

 6. nog för att eniro är gratis men man har mycket mer hjälp av tradera där man kan se folks omdömen om de varit oseriösa tidigare eller inte då man måste vara registrerad för att buda (som de flesta auktions siter) skillnaden är att tradera är ströst i sverige och man får jättebra support av dem om nåt går snett, de ersätter givetvis inte eftersom de inte har sålt men man får bra hjälp eftersom de vill ha kvar sina nöljda och seriösa användare och de har varit mycket skonade från bedragare.

 7. Vet ej.. Men kanske att du kan höra av dig till Sida eller ngn liknande organisation å starta en hjälpsändning med teknikprylar

 8. http://www.annonser.se

  där kan du annonsera gratis.. då slipper du utlägg för annonsen.

 9. Ett tips som är väldigt enkelt är ju att helt enkelt sätta upp lappar på anslagstavlor i affärer, universitet etc. om att du vill skänka eller sälja prylarna billigt. Så länge sakerna inte är allt för gamla kommer du garanterat glädja några som annars inte skulle haft råd att köpa dem!

 10. tradera, är inte alls lika dyrt. Och man kan ju sälja tangentbordet för 60kr ihop med något annat t.ex. en mus som ett paketpris, och på så sätt ta ett lite högre pris, sälja 2 produkter för 1 annons, och få ner annonskostnaden

 11. Hej!

  En variant som jag sett innan är att folk lägger ut alla föremål de vill sälja i en och samma annons på blocket, på det sättet slipper du betala 20kr för varje lite sak du säljer och istället bara för hela ditt “sortiment”. Hur det ligger till med reglerna på blocket och liknande siter vet jag dock inte, kanske värt att kolla upp först.

  En annan variant är om du bor i en studentstad, studenter kastar sig över begagnade prylar sålänge de fungerar bra. Sätt upp en klassisk lapp med en lista på prylarna, någon bild och ett telefonnummer alternativt websideadress, antingen på universtetet/högskolan eller på anslagstavlor som brukar finnas innanför entrén vid studentlägenheter.

  Ett tredje alternativ är forum, testa t.ex. http://www.sweclockers.com med lite tur hittar du någon intresserad av att köpa dina saker där.

 12. Du verkar ha bra grejer som du kan få ut hyfsat med pengar. Ett tips är hyr plats på en loppmarknad så får du nog sålt det mesta + att blir roligt träffa folk, kommer ju bli en hel del prutande men det är en del av det roliga. Fördelen är att folk tenderar betala överpriser på begagndade datorprylar. När det gäller annonsplatser kan jag tipsa om två utmärkta gratissidor:
  http://www.datafynd.se/index.jspx
  samt
  http://www.blaborsen.se/ där det är gratis. Du kommer garanterat få sålt dom på blå börsen.

 13. Starta en liten firma i en tekniktung/intresserad/etc stad och lansera begreppet Reservdelsteknologi alternativt att du öppnar ett museum som både visar och säljer alla saker som vi samlar på oss. Ta inträde. Jag vet flera som nog hade besökt det. Lägg detta i en studentstad som inriktar sig mot teknik. Tanken slog mig när jag såg ett program om reservdelar till bilar och där fanns det allt möjligt annorlunda/roligt/sentimentalt längs hyllorna. Samma sak borde fungera med teknik. Lite gran som ett antikvariat för teknik. Lycka till.

 14. På Solhuset på Söder (Tengdahlsgatan) finns flera organisationer som samordnar bistånd till Afrika. Att kolla med dem om de vill ta emot grejerna är en bra idé.

  Om det inte rör sig om exklusiva nya grejer är nog betalningsviljan dessvärre svag. Dessutom väger dessa saker oftast ganska mycket vilket gör dem opraktiska att skicka (om köparen ska betala för frakten, vill säga). Överskottet av gamla grejer är så stort att det mesta går att få väldigt billigt eller gratis.

  För saker som är någorlunda nya och möjliga att skicka till rimlig kostnad är nog Tradera den bästa möjligheten.

 15. Tradera – http://www.tradera.com – betala några öre för osålda aktioner
  Datorannonser – http://www.datorannonser.se – gratis

  Ha det gott!

 16. Lägg ut dom på Tradera, där är det lätt att sälja saker då det nästan alltid är någon som söker just det du lägger ut. Sålde en gammal Atari från 80-talet (500:-), en trasig subwoofer (900:-) så möjligheterna finns!

 17. Personligen ger jag bort saker som jag inte behöver längre. Myrorna är bra tips. Eftersom jag är datornörd är det ofta som jag behöver hjälpa folk, och det är därför inte alltid jag ger bort saker, utan sparar på hyllan ett tag. Glöm inte att datorprylar oftast tappar helt eller delvis i värde. Du kanske gav 1000 kr för MP3-spelaren men eftersom den kanske bara har 256Mb minne så är den inte värd mycket. Ge bort den till något barn som är nyfiken på teknik vetja!
  Alternativt kan du gå på loppis och ge bort/sälja sakerna där.

 18. det finns loppisar som säljer sakerna åt dej, dom tar ju iofs ut en liten provision, men d blir inte mycket, eller så finns sajten som heter budera, där är avgifterna riktigt låga.

 19. Tradera!

 20. Du verkar ju ha en hel del prylar som är av ganska god kvalitet. (Enligt min bedömning, men jag är ju bara lekman). Tror att du genom att annonsera lokalt kan få dina grejor sålda rätt snart. Även om du behöver betala 20 spänn på blocket ger det ju en reell vinst. du kan ju dessutom sälja flera ssker i en annons genom att tex bifoga fler bilder. En insats på 20 kr för alla dina saker är väl inget att fundera över.

  Och i annat fall finns det ställen du kan lägga in gratis anonser på. Gå in och regga dig på gratisbio.se så får du tex erbjudande om att annonsera på eniro gratis. dessutom samlar du poäng till gratis biobesök!!

 21. Det finns numera köp-och säljsidor på lokal basis, som dessutom är helt kostnadsfria att använda som privatperson.

  Jag arbetar själv på företaget som ligger bakom tjänsterna. Du skriver helt enkelt: http://www.stadensnamn+torget.se , t.ex. http://www.halmstadtorget.se , http://www.karlstadtorget.se etc. Vi finns idag i ca 95 komuner, från Ystad upp till stockholm (kommer även startas norröver allteftersom). Så det är bara att leta dig in på den stad som är närmast dig:) Lycka till!

Skriv en kommentar