Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Vad motiverar dig till att registrera ditt CV? Berunda

Just nu finns det massor med jobbsajter där man kan registrera sin CV. Men vad är det som gör dig intresserad av att registrera dig?

I vanligaste fall handlar det om att man får ett formulär där man fyller i sina kontaktuppgifter och skriver vilken kunskap och erfarenhet man har.

Problemet är att det är många som fortfarande aldrig fyllt i sina uppgifter och därför inte får möjligheten att få ett nytt jobb eller avancera i karriären.

Vad behövs för att fler ska registrera sig? Kanske kan man få en gåva? Eller ska man med berättelser visa att det lönar sig att registrera sig?

En idé kan vara att alla som registrerat sig får ett billigare telefonabbonnemang, att man blir medlem i något affärsnätverk, prenumeration på en tidining, att man kan vara med och vinna en bok eller liknande.

Här nedan du pröva att registera din CV
och samtidigt se hur processen kan se ut… kom med synpunkter!

Klicka på länken,
http://www.berunda.se/kunskap

 1. Provade “jobbet.se” och deras registrering. Den är absolut inte bra, en av de sämre jag stött på. En fundamental brist är att det saknas möjlighet att registrera meriter från annat än arbete. En annan idiotisk grej är att man inte kan registrera sig för att vilja utvecklas i det man gör. Man förutsätts vara kock och vilka bli (söka jobb som) bilmekaniker (exempel). Att man är kock och vill fortsätta vara kock fungerar inte riktigt, den är riktigt flummig.

 2. Det verkar vara en bra process men den var lite tjatig.

 3. Det är oftast för krångligt att fylla i, folk vill ta sina egen-designade cv-n och söka på dem. Dels är de redan klara, dels speglar de den bilden en arbetssökande vill ge av sig själv.

 4. Många av dessa söka-jobb-registrera-Cv-sidor är ganska allmäna och tråkiga tycker jag och sticker inte ut. Det är helt enkelt för allmänna. Jag som arbetssökande skulle gärna vilja kunna se andras CV exempelvis. En sån funktion har jag inte sett. Video-CV vore också något. Eller att “någon annan” får skriva om dig. Det finns visst någon sida som visar X-boyfriend och X-girlfriend. Alltså ungefär “Ja Johanna hon var trevlig och alltid glad. Duktig att organisera men tyvärr så upplveve jag hennes som ett kontrollfreak och därför gick vi skilda vägar”. Jobba med tanken att någon annan skriver ditt CV. Kanske borde vi starta en 100 000 kronor CV klubben. Det kostar 100 kronor att registrera ditt CV men du kan vinna 100 000. När något kostar så är folk mer fokuserade/bestämda att registrera och göra det ordentligt. Sen skulle jag vilja se en CV bank för ex-kriminella. Det vore väl något. Det finns många ideer när det gäller CV banker. Idag är dock alltför många alltför tråkiga.

 5. TIPS1
  Det som motiverar en att lägga in cv:n är att kunna hitta jobb där också. På skräcksiter som AMS men också alla möjliga rekryteringssiter är det svårt att göra bra sökningar i deras jobb-bank.
  Vill kunna filtrera så att jag slipper se speciella söksträngar, t.ex.
  “hungrig”.

 6. TIPS 2
  Lista kunskaper skall vara möjligt. Så även roller, t.ex. jobba som “testare”.Bra att det är fritextfält och inte kryssrutor. Det låser. Det kan också bli fel för att man tvingas välja det minst sämsta av några alternativ.

 7. Vill kunna ha flera profiler så att jag kan söka två helt skilda typer av jobb. T.ex trädgårdsmästare som älskar naturen, programmerare som trivs bäst inomhus.

 8. Länken till Skype till höger om telefonnumret avskräckte först.
  Trodde det var nödvändigt att ha ett 150 Skypenummer först.

 9. Jag tror inte på att ge bort saker, det flyttar fokus från CV:t och möjligheten att söka jobb. Personen i fråga ska ju vilja lägga in sitt CV för att söka jobb, inte för att något företag ska få dennes information och adressuppgifter, vilket det kan kännas som annars. Jag tror absolut på berättelser från folk som har fått jobb på detta sätt, samt att man försöker få sidan att synas på andra sätt. Till exempel en artikel om jobbsökande och där försöka få med en som har fått jobb på detta sätt. Jag tror också att det är viktigt med någon sorts bekräftelse på att mitt CV har mottagits och att någon verkligen tittar på det.

 10. Det är flera olika saker som bidrar: För det första måsta jobbsajten bygga upp ett förtroende, ett rykte om att vara en seriös och pålitlig användarvänlig tjänst. Detta kan uppnås genom en väl avvägd layout som gärna ska se lite tråkig ut, dvs, inga banners, inga rörliga bilder, inga gälla färger, det bör kännas som om man hade surfat in på riksskatteverkets hemsida. Vidare bör marknadsföringen vara lika tråkig och seriös, man kan tex besöka universitet och mässor. Överskådlig historik om vilka jobb som har förmedlats bör presenteras liksom och framförallt vilka jobbmöjligheter och samarbeten som just nu erbjuds. Kan man utöver detta även ge exempel på olika kända (ej ökända) företag som sajten samarbetar med så är detta ett plus. Sedan måste allt vara enkelt; har den potensielle kunden inte förstått all information han är intereserad av och påbörjat sin registrering inom 20-30 sekunder så surfar han antagligen vidare till nästa ställe (det skulle i alla fall jag gjort).
  På en halv minut bör man ha förstått att det:
  -är gratis
  -är enkelt
  -det fungerar
  -seriöst och tråkigt såsom arbetsförmedlingen

 11. En CV ska ju vara som ett betygs document som på ett enkelt sätt ska visa vad du har gått igenom och har på meriten inget svårare än så
  varför problem med detta , cv är ju ett substiut istället föra att prata igenom dom uppgifterna

 12. Hej!

  Egentligen skulle jag inte ha något emot att vara registrerad på många jobbsajter, med de gånger jag registerat mig har det tagit vääldigt lång tid, vilket då avskräcker från att göra det igen på någon annan sajt.
  För att bli motiverad att lägga ner den tid det tar att registrera sig, skulle jag gärna se att man fick något för besväret (mer än att få chansen att byta jobb). För egen del skulle billigare böcker på ex. Bokus locka, eller en prenumeration på en tidning. Att får ett månadsbrev med pepping och tips på hur man ska söka jobb och med intressanta artiklar (ämnesområden jag själv valt) kunde också ingå.
  Det allra bästa vore om registreringen kunde vara enklare och gå snabbare, utan att det blev mindre personligt.

  mvh/Marie Westling

 13. Skapa en CV bank som liknar en hemsida ie dinstudie.se eller liknande. Gör det till personliga mallar fast det ska finnas en “röd tråd” i denna CV bank. När arbetsgivare söker på din sida så tillfaller det 10:- till dig om du har registrerat ordentligt. Registeringen måste gå ganska fort. Sen ska det gå att skriva ut en A4 på din komprimerade CV och denna ska kunna skickas som vanligt post via webben (posten.se) har en bra tjänst vad gäller att skicka stora personliga vykort. Jag skulle gärna se något liknande vad gäller en CV-bank.

 14. Jag tror på att göra det hela lite kul. Arbetsförmedlingen har ett program där man kan skriva in sina egenskaper, vad man värdesätter, är bra på osv. Utav det kan man sedan få fram att man skulle passa bra som fåraherde i Himalaya, astronaut eller något annat.

  Det ideala vore, som jag ser det, att blanda nytta med nöje. Om man både kunde få konkreta tips om vad man skulle passa som och samtidigt matcha det mot “riktiga jobb” kanske utifrån någon sorts procentuell variant.

  Varje typ av jobb kräver ju en person med viss profil. Genom att man kunde se att mitt ideal matchar en viss tjänst till 73% skulle man nog bli nyfiken att titta närmare på det hela, även om tjänsten kanske heter något konstigt.

  Många av siterna är inte särskilt bra på att vara “roliga” i bemärkelsen användarvänliga. De fokuserar för mycket på rekryteringsföretagets behov av att sortera in sökande i kategorier. Om de istället kunde fokusera lite mer på att också sortera in jobb i passande/inte passande för just mig skulle mycket vara vunnet.

 15. Anledningen till att man inte registrerar alla uppgifter är att man måste göra det på så många olika ställen, det som skulle motivera mig mest är en tjänst där jag fyller i mitt CV korrekt EN gång och sedan kan återanvända samma information på alla “registrera ditt CV”-siter. Alternativt att jag skickar in min vanliga CV och en administratör sköter ifyllandet i systemet.

 16. jag tycker att man ska kunna se hur många som registrerat sitt CV där och hur många utav dem som fått jobb via den sidan eller avancerat i karriären. man ska inte behöva muta folk att registrera en CV, det handlar om eget intresse om man vill ha ett jobb eller ej!

 17. På många ställen är det en för lång och krånglig procedur för att registera sitt CV. Det är också mycket långtråkigt med tråkiga frågor. Kanske skulle dom göra det till mer av en frågesport, och kanske också dela ut lite vinster, eller att ju fler frågor man svarar på (ju mer ingående CV man lägger in) desto högre upp hamnar man på CV-listan som lämnas ut till arbetsgivarna!
  Och då ej antal jobb man haft, utan ju mer ‘utlämnande’ man är om sig själv..

 18. Jag va till alldeles nyss arbetsökande och hamnade ofta på webbsidor där man ombads att registrera sitt CV i deras databas. Det jag saknade där va att kunna ladda upp sitt egna CV i stället för att en och en knappa in alla ens erfarenheter, varesig det gällde jobb eller utbildning. Efter ett tag orkade jag inte ens längre utan när jag kom till delen där man skulle skriva in sina erfarenheter så gav jag upp.
  En stor motivation är också chanserna med att få jobb. Som arbetsökande söker man jobb hit och dit och tillslut är man rätt trött på att skicka runt sitt CV utan att “få något tillbaka” De gångerna som jag fått ett mail där det står att mitt CV är registrerat och att dom hör av sig om det uppstår ett erbjudande om jobb, de gånger har det liksom varit värt mödan..

 19. Söker man jobb så krävs ju en Cv det vet vi ju om. Men som jag har erfarat så är det väldigt mycket att fylla i när man fyller på sin CV på jobbsiterna, de tar oftast mellan 15-30min att fylla i alla forumlär på sidorna vilket många besparar sig tiden. Tyvärr. Att minska ner antalet formulär skulle vara en idé.

  Sen är det så för att få folk att registrera sina CV så måste “gåvan” vara något som ger mer värde för personen. De är arbetslösa som söker jobb för det mesta vilket skulle då kunna vara något som bidrar till en billigare vardag för de arbetslösa då man ofast inte har så mycket pengar just då. vad är det första man skär ner på när man har dålig ekonomi? kanske man ska tänka och erbjuda just de som man skär ner på som extra premie om man registrerar sitt cv.

  Lite tankar bara!

 20. kanske en gava hjalper men jag tror det basta ar ett gott ryckte om att om man satter in sin CV att folk verkligen hittar jobb om inte annat an tillfalligt. Den basta reklamen ar andra manniskor som hittat sitt jobb pa den speciella siten och berattar om sitt fynd.

 21. Tydligt verktyg!

  Just nu drunknar internet i nya jobbsajter, så jag tror att det bästa är att sticka ut. Ett bra tips är att nischa in sig på en viss bransch och se till att bli bäst på den. Samla branschfolk tillsammans med arbetssökande, så att de som söker jobb kan få kontakt med yrkeslivet. Välj även ut exempel på människor som blivit hjälpta av just er och berätta om dem på ett extremt säljande sätt.

 22. förenkla och minska så mycket som möjligt rutorna där ma fyller på

 23. man kan få någon sorts garanti att man får svar för något jobb på sin mail.

 24. Jag tycker att folk ska få information hem och även gåvor

 25. Om man inte lagt in sitt CV är det förmodligen för att det känns krångligt och verkar som ett stort beslut. Då behövs att någon annan börjar. Hur? Genom CV-SERVICE. Man behöver primärt bara lämna sitt telefonnummer så ringer någon upp och ställer de första frågorna muntligen. Man känner sig genast lite uppåt och smickrad eftersom man känner sig sedd. Därtill blir man motiverad att bli motiverad vilket kanske är nyckeln i det hela.

  Vissa organisationer erbjuder tjänsten idag att om man hamnar i telefonkö kan man lämna sitt telefonnummer så ringer dom tillbaka. Samma upplägg. Ren service alltså.

 26. Ett bra sätt att locka folk att fylla i sina cv, vore att hemsidan kunde matcha det mot de annonser som finns på marknaden, så att man genast fick en feed back på hur intressant man blir, om man har viss erfarenhet. Ökar intresset för en, med 100% om man plötsligt har erfarenhet, istället för bara kurser…t.ex. En parallel till detta är ju alla dejting sajter, som hela tiden försöker coacha sina medlemmar om hur man skriver för att bli så intressant som möjligt. Parship tror jag det är som matchar folk med varandra, och det skulle man ju kunna göra gentemot arbetsgivare också, och då menar jag inte matcha mot de faktiska förfrågningar som sidan sitter inne med, utan mot en generell bild, t.ex. att i reklambranschen så efter-frågas följande, i it branschen så finns det just nu en efterfrågan av projektledare inom ett viss segment….

 27. Hej!

  Jag tror att man kan behöva lite bra marknadsföring. Man kan kanske satsa på att göra en bra tv reklam som talar till folk, kanske hyra in en kändis. Kändisar har ju mycket inflytande. Man kan göra en kul sak av jobbsökandet, t.ex “Registrera ditt cv sök din framtid och smatidigt delta i en tävling om en Ipod/Resa till spanien” Sen kan man hålla små träffar, där kan man ladda upp med datorer så man kan sitta där och söka jobb. Då kanske man kan bjuda på kaffe och kakor, godis och göra något sådant kul av det. Många lider tyvärr av lathet så man måste anstränga sig för att få dit folk.

 28. Det allra viktigaste är att man har valet att ladda upp en CV man har färdig på sin dator. Alla sidor som kräver att jag måste sätta mig i flera timmar och fylla i de uppgifter jag redan har i ett väl sammansatt CV går fetbort.
  Detsamma gäller för personliga brev.

  Om sidan har en matchningstjänst är det bra: alltså en tjänst där man kan fylla i vilken typ av jobb man söker, och/eller ange nyckelord och sedan får jobbtips via epost.

  Det är också viktigt att man har valet att göra sitt CV sökbart, men att detta inte är det enda alternativet.

  Så tänker i alla fall jag, och många med mig.

 29. att få en gåva kanske eller att man kan vinna något..

 30. Jag tror att alla jobbsajter borde tjäna på att samverka bättre. Det finns en uppsjö av dem och jag tror att de flesta (jag utgår från mig själv) skulle kunna tänka sig att registrera sitt CV en gång för att få jobberbjudanden eller annonser till sin e-post kring tjänser som kan vara intressanta. Men bara en gång. Inte flera gånger om.

  Alternativt om man har tydligare branschsidor. En för elektriker, en för pedagoger, en för aktiva inom ideell sektor, en för jurister, etc…

  Vidare tror jag att en liten gåva alltid lockar. Så klart.

  Kanske en framgångssaga i artikelform kan få folk intresserade? “Jag registrerade mitt cv och fick mitt drömjobb!” etc

  Mina tankar so far…

 31. Jag vill veta i ungefär vilka sammanhang min CV kommer användas och sen vill jag även veta när den används.

 32. Att när man väl registrerat sitt CV blir man kontaktad med personlig service per exempelvis telefon där man får vägledning och coachning till att fixa drömjobbet.

 33. Hej!
  Jag tror att svaret på den här frågan är att om dessa jobbsajter gör det klart för sina medlemar samt andra att de hjälper inte bara dom med erfarenhet och utbildning utan också ungdomar utan erfarenhet men utbildning, och dom som har varken erfarenhet eller utbildning.
  Men också ger de som har olika handikapp hjälp och tips.
  Det är ofta så att man får intrycket att dessa jobbsajter endast vänder sig till en speciell sorts personer, och det får många att inte registrera sig på dessa sidor. Sen är det upp till dessa sidor att göra allt för att ge medlemarna hjälp och tips, vare sig det är över telefon eller internet. Och om dessa sidor sen vände sig till företag samt kommuner och ber om hjälp med saker som praktik eller intervju, så är det tillräckligt.

 34. För mig handlar det om hur sidan fungerar och är uppbyggd. En snygg hemsida med tydliga länkar till var och hur man registrerar sig betyder allt. Det måste kännas som att företaget/förmedlingssajten är aktiv, uppdaterar sig, håller sig framme. Stavfel och liknande får mig direkt att tveka, samma gäller länkar som inte fungerar eller en konstig layout med bilder som är för opersonliga för just denna sajt. Vidare vill jag gärna veta vilka företag sajten samarbetar med, vilka som driver sajten och vilket antal lediga jobb det bjuds ut för tillfället. Även huruvida de jobben bjuds ut på andra sajter eller bara på denna. För att jag ska orka fylla i alla mina uppgifter behövs alltså varken gåvor eller erbjudanden, det som spelar roll är hur seriös, personlig och effektiv jobbsajten ger sken av att vara.

 35. Enkelt… avskaffa socialen och a-kassan…. problemet ligger i att folk vill inte ha ett jobb.

  okej.. utan att vara så dramatiska….

  1# Försök få folk att se fördelarna med att arbeta. Jag tror inte på gåvor och mutor. De måste inse varför de behöver det. Annars tar de bara gåvan och skiter i resten. Skapa en liten broschyr på AMS som beskriver hur man byter jobb på ett schysst sätt och vad man bör tänka på. Det är lojalitet och trygghet som är viktigare än karriär i många fall.

  Sen är folk korkade och lata,
  2# Ge dem steg för steg instruktioner EXAKT vad de ska göra… 1. registrera dig på AMS…… 6. regga din CV på Monster… 20. etc

  3# Sedan kan man ordna sociala aktiviteter med karriärstema som inspirerar till att folk registrerar sitt CV, och/eller tips för att göra ett trevligt CV. CV kvällar, som man får gå på så ofta man vill! Dessa erbjudanden kan man sätta upp på AMS anslagstavla osv.

 36. Jag håller inte med inlägget nedan om att avskaffa a-kassan och socialen. De flesta vill ha ett arbete av psykologiska skäl, bl.a. för att känna sig behövd. Själv studerar jag juridik och har haft flera extraarbeten, men jag har sett folk må dåligt och blivit förnedrade enbart därför att de inte haft något arbete. Att vara arbetslös är ingen höjdare. Själv har jag registrerat mitt CV på en enda jobbsida, inte därför att inte vill ha ett jobb när jag blir klar med min utbildning, utan därför att jag inte vill lämna ut mina personliga uppgifter.
  Jag är en miljövän och är trött på en massa direktreklam från diverse platser samt partners som dumpar i brevlådan, särskilt när jag är bortrest och inte skaffat postlagring för två veckor (en onödig utgift).
  Till det hela tillkommer att man hos vissa företag även måste registrera alla sina uppgifter manuellt vilket är mycket tidskrävande och onödig när man endast tänker söka en viss tjänst.
  Vad är det som kan locka till att registrera sitt CV på en jobbsida?
  I ett sådant fall måste det röra sig om en bred sida, ex. Monster.
  Vad är det som skulle kunna få en kräsen person som jag att registrera mitt CV? Billigare mobilt bredband, biocheckar, teaterbiljetter, vinst av SL-kort, affärsnätverk, ej prenumeration på tidning men väl möjl. att vinna en bok, upp till ett visst belopp, som man själv har valt. (Man väljer såväl boken som hemsidan eftersom vissa böcker går inte att hitta i vanliga bokhandel). Vidare vore presentkort från ex. Gourmera intressanta eller en annan försäljare av kvalitétsmat.
  Tillgång till juridisk expertis och annan expertis på en sida med allmänna råd samt frågor och svar inom arbetsrätten hade varit intressant.
  Det stora problemet som jag ser det nu är som sagt att man är tvungen att registrera sitt CV på alltför många hemsidor. De större sidorna kan referera just till sitt utbud. Det kan låta så här: “Det enda du behöver göra är att registrera ditt CV en gång och så kommer du att få tillgång till Sveriges största plats för jobbannonser”.

 37. Berättelser om att det lönar sig att registrera sig. Vad har folk för anledning att registrera sig till att börja med? jo, för att dom vill ha bättre arbeten än dom för närvarande har. Får besökare se på en gång när dom besöker en sida att andra människor har lyckats ta sig till bättre positioner genom registrering så tror jag att besökarna också blir lockade att registrera sig. Möjligthet att vinna t.ex. en bok eller liknande tror jag är helt saknar betydelse.

Skriv en kommentar