Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Vad gör man åt en hund som kissar inomhus? Berunda

PROBLEM: Min hund kissar inne!

BAKGRUND: Jag har nyligen blivit fodervärd till en underbart snäll och gullig mellanpudel. En tik på ca 8 år. Hon är van att alltid ha sin matte hemma på dagarna. Själv kommer jag inte att kunna vara hemma i samma utsträckning, utan hon kommer att behöva vara ensam hemma mellan ca 7.30 och 15.

Vi har redan provat några gånger, men hon kissar i min säng om hon lämnas. Hennes beteende verkar inte handla om att hon är kissnödig egentligen, för hon klarar av att hålla sig så länge om jag är hemma med henne.

Min teori är att hon är sur och vill markera att jag är dum som lämnar henne. Alternativt att hon försöker markera sitt nya revir i sitt nya hem. Men i vilket fall som helst kan vi ju inte komma hem till en säng som är nerkissad varje dag.

Kan du som har erfarenhet av detta hjälpa mig med problemet???

 1. Att vara ensam hemma 7½ timme låter som en stor omställning för en hund som förut aldrig varit ensam. Egentligen bör man inte lämna en hund ensam mer än 4 timmar per dag. Mitt förslag är att du skaffar en dagmatte alt. hunddagis.

 2. du borde gå en LÅNG promenad med hunden … eller så kan du fixa nån som går ut med hunden

 3. Hunder protesterar för den bli lämnad ensam, du måste lämna den först korta stunder för att sen utöka det hela, så funka det nog, lycka till…

 4. Hej! Eftersom hundar är väldigt sociala djur som inte trivs att vara ensamma skulle jag råda dig att lämna bort hunden på ett hunddagis på dagarna. Men beroende på var man bor finns ju inte alltid hunddagis att tillgå. Kanske kan du ordna med att någon granne eller ett barn kan komma någon gång mitt på dagen och ta med hunden på en promenad. Lycka till!

 5. Du skulle kunna prova med att plötsligt lägga en tidningsark under henne när hon kissar ute. Efter några gånger lägger du en tidningsark på golvet hemma och sätter henne ovanpå. Risken är dock att hon börjar kissa på tidningen i stället, men det är bättre än på sängen.

 6. Svårt att ge heltäckande svar på denna frågan , då jag inte vet exakt hur er situation ser ut i övrigt, hur mycket aktivering etc som hunden får.

  Först och främst är 7.5 timmar tyvärr för länge för en hund att vara ensam. Att hon kissar i din säng känns som en väldigt tydlig protest mot detta. 4-5 timmar dagligen brukar man säga är max, annars är risken stor att hunden blir olycklig, och börjar agera ut detta genom att t ex tugga sönder saker, kissa inne etc.

  Men, när situationen (vi lever ju inte i en idealvärld) är som den är finns det saker du kan göra för att lindra hennes ensamhetsstress, och mildra beteendet.

  Mina förslag:
  1. Skaffa dagmatte om detta är möjligt, annars;

  2. Se till att hon är ordentligt aktiverad, ta dig tid att gå en ordentlig promenad med henne på morgonen. Hitta på andra roliga saker med henne när ni är tillsammans efter jobbet, gå kurser, lägg lite spår, göm godis och leksaker hemma som hon får leta upp osv. Pudeln är en extremt smart ras som behöver ha hjärngympa och ordentligt med fysisk aktivitet. Annars använde dom all den intelligensen och energin till att hitta på hyss av olika slag.

  3. Begränsa ytan hon är på. Stäng dörren till sovrummet, eller använd kompostgaller till att avgränsa en lite mindre yta. Det lugnar. Lämna henne med tuggben, någon leksak eller annat att hålla henne road med. Lämna radion eller liknande på, gärna något med mycket prat och röster, jag brukar köra på P1, så får man en kulturell hund på köpet ;)

  4. Gå till veterinären och investera i en D.A.P diffuser (kostar väl ca 400:- om jag minns rätt). Det är en liten mojäng du sticker in i ett eluttag, och som därefter utsöndrar kemiska feromoner, av den typen som mamman lugnar sina valpar med. Den fungerar lugnande och är inget mindre än ett litet mirakel, vet oerhört många som haft hjälp av dem.

  Prova dessa tips, så ska du se att det blir en ändring!

 7. Hej! Jag håller med föregående tipsare, i första hand skulle jag rekomendera en dagmatte men om det ej går så bör du “ensamhetsträna” henne. Hon är helt uppenbart inte van att vara ensam och speciellt inte längre stunder. Vi gjorde som så att vi började med korta stunder, 5-10 min ofta. Gör inget väsen av dig när du går eller kliver in. Öka tiden successivt. Det är viktigt att arbeta med att hon känner sig trygg med dig samt att du ändå är ledaren. Det där med att hon kissar i sängen är ren protest tror jag. Ha sovrumsdörren stängd när du inte är hemma. Har hon en egen bädd? Leksaker eller ett tuggben kan aktivera henne när du är borta. Innan du går hemifrån så ta en ordentlig promenad med henne samt direkt när du kommer hem. Jag hoppas att det kommer att funka för er alla, ett jättebra tips är annars att du får in på http://vovve.net och söker i forumet. Där får man svar på det mesta. Lycka till!

 8. hunden markerar att den inte vill lämnas ensam

  tips : gå ut korta rundor
  ställ dig utanför dörren och gå in igen …skulle hon kissa så ta henne på bar gärning direkt men använd inte våld det funkar inte i längden

  stäng dörren till ditt sovrum och alla områden där hon inte får kissa och lägg ut en massa tidningspapper där hon kissar
  men tänk på att enligt lag får en hund inte vara ensam mer än 4 timmar och kan du träna henne att vara ensam så länge utan att kissa så kan du prata med din chef/arbetsledare om att få köra hem en snabbis under rast och snabbt gå ut med henne alt. en daghusse/matte som kan gå ut med henne under tiden som du jobbar

  jag borde kunna sånt här för jag har 3 hundar själv (stora) och det funkar

 9. har du sängen i ett rum där du kan stänga dörren så gör det. hundar vekar må bättre när de är hemma själva om de får vara på mindre yta. alltså i ett eller två rum istället för ett stort hus. så har du det så stäng några dörrar och begränsa ytan.
  lägg en tidning eller något på golvet så hon kan kissa på den ifall det skulle vara så att hon känner sig tvungen av någon anledning.
  finns ett medel som heter “piss off” eller liknande som man kan spraya på tror jag om hon skulle kissa någonstans mer.
  då ska hon inte kissa på det stället mer.
  sätt på musik eller liknande till hunden, eller spela in ett band med din eller den egentliga ägarens röst på och ha rullandes hemma på dagarna när hon behöver vara ensam.
  lägg en filt eller liknande hon kan ligga på på golvet, som lätt går att tvätta…kan ju vara att hon får för sig att kissa på den med.
  finns nog mkt annat, men kan inte komma på mer just nu.
  Lycka till!

 10. Hundar är flockdjur. De tycker inte om att vara ensamma. Jag tror till och med att det nu mera finns en “hundägarlag” eller en hundägarregel” som säger att hundärgare inte få lämna sina hundar ensamma mer än 4-5 timmar per dygn. OM inte din hund får gå ut och göra ifrån sig på 7 och en halv timma så är det snarare väldigt troligt att hon är kissnödig när hon kissar inne. Och hon känner sig förmodligen också så övergiven av att behöva vara själv att hon kissar inne pga det. En annan anledningar kan också vara att hon nyligen separerats från sin gamla matte och är förvirrad av att vara ensam på ett nytt ställe. Är hon ensamhetstränad? Om inte så är det inte konstigt att hon kissar inne.

  Det är inte bara tråkigt för hundens skull att behöva vara ensam så många timmar om dagen, det är också hälsovådligt. Om du inte kan hitta på något sätt som gör att hon kan komma ut på promenad i alla fall två ggr under tiden du jobbar, eller åtminstånde att någon kan hålla henne sällskap, så kanske det vorde bäst för hunden och din säng om du kan hitta någon annan som kan ta hand om henne.

  Lycka till.

Skriv en kommentar