Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Smarta beslut för en miljövänlig framtid Berunda

Vi vill väl. Men det är inte lätt att vara miljövänlig. Ofta känns bra miljöval dyra, och som en droppe i havet. Vanans makt är också stor och det är svårt att ändra vanor.

Men någonstans måste vi börja, och om man börjar med sig själv och sprider i det lilla till andra, kan man faktiskt göra något i alla fall. Det sägs att “If you’re not a part of the solution, you are a part of the problem”. Det ligger något i det. Ju mer vi orkar engagera oss, desto mer kommer vi att kunna förändra. Och om man inte vet vart man ska börja, så börja i det lilla.
Här kommer lite tips om vad du själv kan göra:

1. Förändra ditt resande. Åk Kollektivt istället för bilen om du kan. Miljövänliga bilar och miljövänligt drivmedel är också bra alternativ om man nu vill åka bil. Eller varför inte samåka? Det går även att köra bensinsnålare, om man tänker sig lite för.

2. Det är coolt och nyttigt att handla miljövänligt. Den unika soffan från loppisen är mycket ballare än den från IKEA. Så är det bara. De lokalt producerade varorna har inte åkt så långt och man kan välja miljövänliga alternativ där det går. Det är nyttigare, och ofta godare, med ekologiska grönsaker.

3. Sprid miljömedvetandet till andra. Gör det på ett positivt sätt , till exempel genom att ge bort ekologiska presenter, till exempel en snutt regnskog istället för gottekorgar till jul. Släng in små tips här och där, till exempel på din egna hemsida, eller engagera dig i en organisation som värnar om miljön.

Dessa och många andra tips hittar du även på Internet om du söker dig fram.

Skriv en kommentar