Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Skapa egen el och varmvatten med solceller Berunda

Jag skulle vilja kunna skapa egen el via solceller och eventuellt varmvatten och varmluft för att värma huset.

Detta skall kunna gå att göra till en kostnad som inte överstiger 10000:- och inga hyrköp eller dyra avbetalningar.

Kan tänka mig att montera ihop det själv om det bara finns en beskrivning på hur man gör det. Är även intreserad av andra sätt att skapa billig el till mig själv.

Har sett en del på nätet om olika sorter men alla är mer eller mindre för dyra för att det skall bli lönsamt och få det att gå runt.

Hoppas på många svar och ser fram emot att bli en miljövänlig egen elproducent.

 1. Den enda resurs på detta området jag känner till är ETC:s satsning “Egen El” som du finner på http://egenel.etc.se/

  Jag vet att deras produkter kostar mer än 10 000 kr – men det kanske kan vara en bra utgångspunkt för fortsatta efterforskningar eller också så kan de kanske fixa dig en mindre/billigare lösning om du frågar dem?

 2. Lönsamheten i solceller är tveksam eftersom det i Sverige inte är tillräckligt soligt. På Gotland och andra ställen med väldigt många soltimmar skulle det möjligen vara en idé.

  Solfångare för uppvärmning är däremot en mycket bra idé och där går det bra att få lönsamhet. Företaget TA teknik är en lågprisleverantör och deras lösning bygger på att man fixar till lådan själv och enbart köper själva solfångaren av dem. Runt 4000 kr kostar det och det är verkligen inte dyrt.

  http://www.tateknik.se/products/luft%20solfangare/Soltan.htm

 3. Hej!

  Du skulle kunna höra med någon på Global Sun. http://www.globalsunengineering.com/sv/index.html

  Deras apparat betalar sig tillbaka på längre sikt. Men vill man inte lägga ut mer än 10 000kr så är det kanske inte aktuellt.

  Däremot så har dom mycket kunskap inom området och kan säkert hjälpa dig vidare i dina funderingar.

  Med vänlig hälsning
  Lech Kaniuk

  lech.kaniuk@gmail.com

 4. Till detta så brukar man kunna googla runt bland olika video, återvinningscirkeln kan vara en bra lösning? Hur producerar man egna sol celler? Som i sin tur producerar energi som i sin tur producerar sol celler. Testa googla runt på en sak i taget, nånstans kommer du fram :D

 5. Egentligen inte svar på din fråga men en dröm. Frågan vore om det inte vore en dröm att i varje samhälle ha egna, små vindkraftverk eller ett vindkraftverk vid varje hus i glesbygd (som på Western Filmer). Det vore bra om någon injenjör hade lagt upp uppgifter om hur man bygger en sådan. Är bladen kortare än 3 m behöver man troligen inte ens bygglov.

 6. Funkar solceller verkligen effektiv i Sverige? Det känns som det inte finns tillräckligt med sol för det. Finns det inte bättre sätt? Vindkraft? Bergvärme?

 7. Jag föreslår att du tar dig en ordentlig titt på http://www.wired.com, det finns sjukt mycket information om förnyelsebar energi och annan teknik på den siten. Tror att det kan gå att beställa ett gammalt nummer från november/oktober-07 som tog upp många lösningar.

  Om du är bosatt så att det blåser mycket föreslår jag annars ett litet vindkraftverk. Tillverkas för hushållsbruk i Sverige, tyvärr har jag inte någon länk.

Skriv en kommentar