Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Ska man bokföra moms när man köpt från utlandet? Berunda

PROBLEM:
Jag har fått in pengar från Google AdSense och funderar på hur man ska bokföra dem i firman. Jag har även köpt några programvaror (tjänster?) från utlandet som inte heller dem har någon moms inkluderad.

FRÅGOR:
Hur ska jag bokföra detta?
Är det bara att lägga in det i bokföringen “som vanligt” men utan moms?

Jag har hört att moms ska redovisas “fram och tillbaka” på nåt vis. Med hjälp från Berunda har jag nu fått reda på att man ska “pålägga sig själv moms för att kvitta den”. Men hur bokför man detta? På vilka kontonummer?

Finns det ingen genomgripande regel för om jag får en faktura där det bara står “Summa: 450 SEK”? Eller är det olika inom eu och övriga världen t ex?

  1. Ring 0771-567 567 måndag-torsdag 8-19, fredag 8-16 och fråga.

  2. Inom EU lägger man ej på lokal moms om mottagaren har ett VAT nr. Dvs, säljer du till företag så lägger du ej på moms, men däremot om du säljer till privatperson. Utanför EU lägger man ej på moms, varken till företag eller privatperson. Pengarna från Google och programvarorna har således ingen moms eftersom de kommer utanför EU och moms ej specats på fakturan.

Skriv en kommentar