Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Risken med att använda ett falskt leg Berunda

Det är många som går omkring med falska leg. Inte för att man vill utge sig för att vara någon annan, kanske. Men för att kunna komma in på de bra klubbarna och festa med kompisarna på helgen. Genom en falsk legitimation kan man ju visa upp en annan ålder än den egentliga. En bra idé tycker många.

Många lånar syrrans leg, skaffar ett internationellt studentleg med falsk information, eller ändrar helt enkelt på några siffror i sitt verkliga ID-kort med hjälp av en nål. Det är mest för att dörrvakten ska släppa in genom dörren. Väl inne på krogen är det sedan att bara festa loss.

Men det kanske inte är en så god idé? I alla fall inte om man tänker på följderna. Det man gör är att begå urkundsförfalskning. Ett sådant brott kan leda upp till två års fängelse, även om det sällan blir så illa. Oftast blir resultatet inte så allvarligt, utan man kommer undan med en prick i straffregistret, om man inte är straffad tidigare det vill säga.

En prick i straffregistret är dock inte så roligt det heller. Uppgiften ligger kvar under flera år och det kan ge allvarliga följder det med. Om man hamnar i straffregistret kan man få problem vid kommande anställningar eller om man vill åka till ett land som kräver visum.

Så ett litet ynka falskt ID-kort påverka hela ens framtid, bara för att man vill komma in på krogen. Något att tänka på inför nästa gång man vill ut och festa.

Skriv en kommentar