Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Övervinn din blygsel Berunda

Blygsel sätter käppar i hjulet, inte minst när man vill träffa en partner. Blygheten handlar om att inte våga ta plats, inte våga riskera att göra fel och att man tycker det är jobbigt med folk som lyssnar på en. Man har helt enkelt ett ganska dåligt självförtroende.

Det går att träna upp sin sociala kompetens. Det första man kan göra är att börja umgås med andra mer. Krogen brukar sällan vara ett bra ställe att få god kontakt med människor. Där är det skränigt och stökigt och folk är inte alltid så härligt där som man skulle hoppas. Istället kan man gå på en kurs eller engagera sig i en hobby tillsammans med andra.

Det finns massor med kurser att välja mellan. Välj någon som är riktigt intressant och som handlar om ett ämne som du tycker om. När man hittar likasinnade brukar problemen avta, och genom att umgås med andra mycket kan man få ett bättre självförtroende. Det finns också kurser i att tala inför andra, som kan vara nyttiga att gå.

Man kan tillfälligtvis förbättra sitt självförtroende genom att göra en make-over av något slag. Byt kläder helt och hållet, färga håret eller gå och låt dig bli sminkad. Det hjälper ett tag och kan ge en kick för mer sociala kontakter. Det kan också en resa göra, dit ingen känner en och där man inte har någon uppfattning om dig alls. Då kanske nya egenskaper hos dig träder fram.

Det gäller att lära sig våga ta det där första steget. Resten kommer sedan av sig självt. Man vågar mer och mer. För det finns egentligen ingenting att förlora genom att våga vara lite framfusig och våga prova.

  1. Jag håller inte med dig om att blygsel skulle vara något enbart dåligt. Det kan bli jobbigt och få dåliga konsekvenser om man blir blyg över att man är blyg. Men mest är det enligt mig vårt samhälle och vår kultur som normatiserat att man ska vara framåt och ta för sig och därför har det blivit något dåligt att vara blyg, något som ska botas.

    Jag har själv alltid varit blyg och känt mig fel. För att man inte “ska” vara sådan. Men sen ett par år tillbaka har jag börjat se det fina med att vara den som är lite försynt och inte alltid tar så stor plats. Och sen dess jag fick positiva perspektiv på min blygsel har jag kommit mycket mer till ro med mig själv och på grund av det vågat utmana mig i de sociala situationer jag själv vill bli bättre på, inte de som samhället prackar på.

    Jag vill ändra på detta negativa synsätt att se på blygsel och därför har jag startat min hemsida som handlar om just detta. Kika gärna in på http://www.blygamyran.se Allt gott, Helena

Skriv en kommentar