Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Nyttigt och miljövänligt snacks till drinken Berunda

Att äta jordnötter till ölen är en klassiker, att äta chips som snacks är väldigt vanligt – men vad skulle du rekommendera som det perfekta snackset till öl, vin och drinkar?

Finns det något miljövänligt alternativ? Finns det något som är godare? Finns det något nyttigt?

Återkom med tips så belönar jag.

 1. Grönsaksstickor är väl en fräsch klassiker. Morötter, gurka, stjälkselleri och säkert fler grönsaker går ju bra och kan kombineras med någon kul dipp om man vill. Är de ekologiska så är det ju än bättre.

 2. Naturella cashewnötter är både mycket nyttigare pga av dom är obehandlande och dessutom tycker jag att dom är godare och så är dom så härligt knapriga ochså:) Man kan göra egna chips som är mycket nyttigare alternativ på tex sötpotais och använda havsalt och olivolja till. Rostade pumpafrön/pumpakärnor med cayenpepper och salt är kanongott,supernyttigt och knaprigt som bara den.

 3. På Tomtebageriet på Östermalmsgatan i Stockholm gör
  de en speciell sorts hårt bröd. Bland kunderna har det blivit
  populärt att använda detta som substitut till chips,
  brutet i mindre bitar alltså. Det hårda brödet är inte
  jättebilligt men miljövänligt och väldigt nyttigt.

 4. Gör egna grissini med ekologiska ingredienser:
  1/2 paket (25 g) jäst
  3 dl ljummen ekologisk mjölk
  25 g rumsvarmt ekologiskt smör
  1 tsk salt
  1 tsk strösocker
  ca 6 1/2 dl ekologiskt (durum)vetemjöl

  Baka ihop som en vanlig deg (jäst först, sen vätska, sen torrvaror). Jäs i 40 minuter, baka sen ut degen till 30 smala längder. Jäs dem 20 minuter, duscha längderna med lite vatten och grädda dem sen i 175 grader i ca 25 minuter. Gott, ganska nyttigt och ekologiskt!

Skriv en kommentar