Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Nya sätt att tjäna pengar på open source Berunda

Open source (fri programvara) innebär att källkoden till ett datorprogram är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill. Detta gör att användaren kan försäkra sig om att programmet gör vad det ska, eller anpassa det till sina behov.”

http://sv.wikipedia.org/wiki/Opensource

Att anpassa programvaran till en viss verksamhet eller sälja support är klassiska exempel på hur man kan tjäna pengar på att sprida och använda fri programvara.

Men vad är ditt förslag?

 1. Ett annat klassiskt exempel är att ha produktplaceringar/reklam i programmet såsom Firefox har ett avtal med Google om att Google ska vara förinställd sökmotor och som Firefox också troligtvis har med de andra sökmotorerna inlagda i sökrutan då man laddat ner programmet.

  Ett annat alternativ är att faktiskt sälja mjukvaran också. Kärnan i OS X är ju open source, men inte OS X i sig. Att släppa det tekniska fritt, men att sedan låta folk betala om de vill få tekniken i ett snyggt skal skulle ju kunna vara en möjlighet. Man skulle ju då kunna anlita en designer att konstruera ett riktigt mysigt gränssnitt som får alla användarna att dregla.

  Inte bara grafik utan även funktioner kan buntas ihop med den fria mjukvaran för att få folk att vilja köpa den. VirtualBox går att ladda hem i en fri Open Source version, men den går också att köpa. Den fria versionen innehåller färre funktioner – men är ju fri också, både för och nackdelar alltså.

 2. Bra extrafunktioner kan säljas till sådana program/webbtjänster.
  Typ VIP-paket eller liknande.

  En annan populatitet är s.k. Mashups, som t.ex. kombinerar två eller fler Open Source – program/koder och skapar nya funktioner mellan dessa. Detta kan man också tjäna pengar på.

 3. Pengarna bör tjänas på t.ex. support och liknande kringtjänster. Installation mm.

 4. Jag tycker att det är helt OK när sidor som distribuerar open source-applikationer visar annonser, och skulle därför rekommendera det!

Skriv en kommentar