Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Ny bok: 100 nya jobb – vad är ditt förslag? Berunda

Under våren samlar vi ihop material till en bok som troligtvis kommer heta något i stil med “100 nya jobb”. I boken kommer vi publicera dina förslag på nya yrken. Och som tack för hjälpen delar vi inkomsterna samt ger dig full insyn i projektet.

Kriterier:
– Jobbet ska vara nytänkande.
– Det ska gå snabbt att komma igång.
– En kreativ grund ska finnas.

Boken riktar sig till arbetslösa, entreprenörer och frilansare.

Belöning:
Om ditt tips skulle passa får du 80 kr direkt. Du behöver inte vänta till boken är klar. Om ditt jobbförslag blir publicerat delar vi vinsten lika mellan alla bidrag…

OBS! Varje bidrag kostar 5 kr. Anledningen är att vi inte vill få in massor med strunt utan prioriterar de bidrag som någon verkligen tror på. Betala genom att skicka ett SMS med texten “betala bidrag” till 72550.

Exempel på nytt jobb:
Gå in på tunnelbanan och fråga med trevlig ton om en personen har lite tid över och vill se hur en “sån här” fungerar. Sätt dig brevid och lämna t ex över en iPod Nano (eller något annat som du redan äger). Visa de bästa funktionerna och låt personen själv få pröva. Eftersom ni sitter instängda är rånrisken liten. Berätta att du har samarbete med tillverkaren och att du gärna vill att ni går via din webbsida vid köp. Provisionen får du via TradeDoubler.

Fler exempel finns i arkivet.

 1. En prylmäklare. Jag vill bli av med min mobil, min stereo eller min klocka. De ska hjälpa mig att få den såld via nätet, via t.ex. tradera och blocket. Ta emot prylen, skriva en beskrivning, förvara och skicka den, ta hand om betalning etc. Sälja prylar på uppdrag av en kund. Det är saker jag vill bli av med, men jag tycker det är alldeles för tidsödande att hålla på med det själv.

 2. “OBS! Varje bidrag du lämnar kostar 5 kr”

  – Va? kostar det att lämna förslag på yrken till boken? Det känns ju väldigt oseriöst och otacksamt får jag säga. Det är väl den som hjälper till som ska belönas? Den som hjälper ska väll inte straffas med en avgift på 5 kr bara för att dom är snälla och hjälper!

  “Men du behöver vara orolig, om ditt tips passar i boken får du 80 kr direkt”

  – Du kanske menar “Du behöver INTE vara orolig” eller?

 3. En oberoende ekonomisk rådgivare skulle nog vara en bra grej. Samhället översvämmas med valmöjligheter; pension, elbolag, olika sorters telefoni och bredband, bankkonton, kreditkort, butikers kundkort, mobilabonnemang, e-handel, sparformer, försäkringar och mycket annat. Besparingar på energiområdet är ett annat knivigt område. Med en ganska enkel utredning skulle dock åtskilliga belopp kunna sparas in.

  Massor av bolag erbjuder rådgivning men i själva verket handlar det enbart om marknadsföring av de egna produkterna. Som vanlig konsument blir man alltså vilseledd.

  En oberoende ekonomisk rådgivare skulle alltså mot ersättning göra en totalbesiktning av privatekonomin i fråga om bank/försäkring/ sparande/pension, i fråga om inköp (olika matbutiker, kundkort, handlingsvanor, e-handel) och energi (vitvaror, belysning, värme).

  Genom att räkna ut t.ex. hur mycket pengar ett vattensparande duschmunstycke sparar åt hushåll av olika storlek eller vilken total skillnad i bankavgifter det i genomsnitt blir vid byte av bank skulle
  en rådgivare kunna presentera ett juste personligt besparingspaket som skulle kunna göra avsevärd skillnad för vanliga löntagare med begränsade marginaler.

 4. det skulle behövas ett natt dagis kanske runtom i landet eller kvälls dagis för dom föräldrar som jobbar olika tider så ett jobb e att bli daghems mamma kvällar eller nätter

 5. Att alltid visa upp sin kreativa förmåga på en arbetsplats kan leda till nya oanade arbeten. Att vara uppmärksam på sin arbetssituation och se lösningar och möjligheter att förändra sådant som kanske inte fungerar så bra saker som man är van vid att alltid ha på ett visst sätt. Även om man kanske inte alltid kan komma med egna förslag på förbättringar så är första steget att bli medveten om sin omgivning. Har man en gång hittat något man kanske skulle vilja förbättra så kan man nästan alltid hitta någon som kan göra det möjligt.

 6. hundvakt vid marknader där det är hundförbud
  dvs det är många som vill gå på marknader men om deras fyrbente kamrat är med så får de inte komma in
  då kan man ha en hage där man kan lämna sin hund hos en hundvaktare och som ger vatten och tittar till hunden helt enkelt

 7. I Ryssland har det startats företag med “Man i huset till uthyrning” som affärsidé. Det handlar alltså om att hyra ut personer som är generalister inom hemmafixande. Istället för att hyra in en elektriker eller en rörmokare hyr man in en “Man i huset” som kan hjälpa till att fixa kranen, felsöka gräsklipparen, beskära äppelträdet, måla garagedörren, byta proppar och reparera den trasiga hyllan – allt vid ett och samma besök.

  Hantverkare är som alla vet en rätt dyr historia. Många specialister har månadslöner på 25-30 tkr. Med skatt och allting ovanpå blir det en häftig timpenning om man betalar vitt.

  Att erbjuda mer av generalisthjälp är juste eftersom man kan ordna många olika sorters problem vid ett och samma besök. Eftersom tidsåtgången för transport kan kortas ned kan verksamheten bedrivas förhållandevis effektivt (förutsatt att man kan utföra flera sorters uppdrag vid varje kundbesök).

  För den som är allmänt händig men inte tillräckligt utbildad för att få jobb som t.ex. snickare eller elektriker skulle det här kunna vara en juste marknadsnisch. Om man lägger sig på en mer modest lönenivå
  skulle säkert efterfrågan finnas där. Det är verkligen inte alla uppdrag som kräver ett “riktigt proffs”. För elarbeten behövs förstås licens och det är ju en fördel om man har det. Dock finns det många andra sorters hemmafixande som kan utföras även av den som är “självlärd”.

 8. Alla jobb som kan spara människor tid finner jag intressanta att utveckla. Städbolag finns ju nu, men finns det någon lösning där man får hemlagat till ett bra pris? (Pratar inte restaurang utan någon som helt enkelt gör några extra grytor och säljer till grannar så att de sparar all tid som går åt till köket). Vad sägs om en firma som tar hand om alla dina livsmedelsinköp? Varför ska hundratals människor slösa en timma var när ett företag med firmabil förmodligen kan göra det effektivare och på kortare tid… kanske till och med billigare (och med hänsyn till bensinkostnader och transportkostnader m.m.?)

 9. Starta en husdjursskötselfirma där du åtar dig att i ägarens hem sköta mindre djur från katt och nedåt för en liten peng. De kan resa bort i godan ro och du tar nyckeln, sköter posten, djuret och ser till att det tänds och släcks. Mycket uppskattat i storstäder skulle det vara.

 10. (Smyg) Reklam och total förvirring! Ganska UPPENBART ett dåligt möjligtvis effektivt reklamförslag för boken tex plus andra materiella ting! Helt o kreativt tycker jag det låter, om det inte handlar om att starta eget företag?! men vem kan de med betalningsanmärkningar etc?
  Ingeet som är öppet för alla. Ganska illa tycker jag!

 11. En strandgarderob vore garanterat en bra business. På krogen eller teatern är det en självklarhet att betala 20 kr för att någon ska ta hand om ens pinaler. På stranden finns behovet men ingen tillhandahåller tjänsten.

  När man ska bada får man välja mellan att lämna sina saker (kläder, plånbok med kreditkort, mobiltelefon, bilnyckel, nycklar hem med mera) obevakade på stranden eller att någon ska stanna kvar och vara vakt under tiden övriga badar.

  I en strandgarderob skulle man kunna lämna in sina saker, och kanske även få sin cykel bevakad, under tiden man badar. På det viset slipper man obehagliga överraskningar och alla kan bada tillsammans.

Skriv en kommentar