Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Möjligheter för en sajt med begagnade musikskivor? Berunda

På www.skivstallet.nu kan man köpa och sälja begagnade musikskivor. Både CD och Vinyl.

Som du kanske märkt så minskar cd-marknaden, men det finns fortfarnade ett stort intresse bland många personer. Vad kan man göra för att få fler intresserade av sajten och de skivor som ligger där?

Tyvärr finns det ingen tid att arbeta vidare med sidan på egen hand, men mycket av funktionaliten finns redan. Och kanske finns det någon som vill hjälpa till? Kanske i samarbete med andra musiksajter?

Eller ska man bara låta sajten självdö?

Vinyl är på väg tillbaka föresten, se länk.
http://www.nyteknik.se/art/53190

Ett alternativ är att sälja sajten, antingen till någon utomstående eller till medlemmarna på sajten. Skulle det fungera? Vet du någon som är intresserad? Det känns svårt att hitta kontakter.

Får du nån idé?

 1. Testa att sälja Creative Commons-licensierad musik – gör en drive på det. Man köper en högkvalitetsskiva vars musik man är fri att göra vad som helst med och artisten har fått sig en peng – finemang.

 2. Kan man inte försöka få in lite mer dvd-media också? Jag tänker på filmer och musikvideos. (snart kanske även blue-ray och hd-dvd?)

  Kanske lägga till en extraruta så man kan ange frakt för varje enskild cd, markera i en ruta om man själv vill ange fraktpris, eller låta rutan vara omarkerad för att det skall fungera som tidigare. Kanske också kunna ange vid varje cd/dvd/lp m.m. om fodral ingår i frakt eller ej genom att lägga till två rutor att markera, t.ex. mf(med fodral) uf(utan fodral)

  Jag vet inte om ni själva har så många cd där i dag till salu, men om ni t.ex. köper in från andra, pressar priserna, lägger upp cd som går att köpa direkt från er, frakten skulle då kunna bli billigare om man kunde handla så mycket som möjligt från ett ställe. Betala via paynova, smidigt, men det är klart att någon måste ju sköta det också, kanske där kruxet ligger?

  Lite tankar bara, hoppas ni inte tar illa upp om jag nämnt något som kanske redan finns.

  Kanske kunna söka på eniro köp och sälj också förutom de alternativ ni har i dag?

 3. Hej!

  Absolut inte låta sajten dö ut utan expandera. Uppfräschning av sajten, dvs ny design på hemsidan, nytt sortiment, import artiklar, filmer, musik dvd, t-shirts, musiktidningar. Ha special-erbjudande och tävlingar lite då och då, kanske 1-2 ggr per månad? Försöka expandera inte bara till nationell nivå utan internationell, då ni tar in ordrar från internationella kunder. Försöka annonsera med banners på olika ställen på nätet.

  Det är vad jag kan tänka mig trycka verksamheten framåt.

 4. Sätt in annons på blocket.se där du erbjuder dig att sälja sajten, eller delägarskap. Dels får du betalt, och dels får du eventuellt en partner som kan bidra med både arbete och ideer.

 5. Kanske du kan bygga om sajten lite grann, så att du inkluderar auktions momentet, precis som tradera….en skiva som läggs in till försäljning säl js till högstbjudande….det kommer säkert att öka försäljningen. Infoga också google reklam som gör att du kan få inkomster även utan att försäljningar genomförs….och kan minska provisionen du behöver ta ut ifrån köpare/säljare

 6. Hejsan du kanske kan ta aukstion så skriv för´st 1 kr så får dom lägga ett Bud på på tradera man kan få mer på saken när man läger in den på tradera

 7. Ett sätt vore att etablera en rörelse under blocket. De har möjligheter att etablera t.ex. blocket.se/minEgenSida På så vis får man trafik, och kan också länka vidare till sin egen hemsida. Exakt hur de tar betalt för detta vet jag inte, men det såg intressant ut.

 8. Jag tycker du har en alldeles underbar nischad tjänst. Tjänsten i sig är det inget fel på. Du konkurrerar t.ex. inte med blocket, du har en stark nisch och det komemr det finnas marknad för framöver.
  Själva köp och säljandet bör vara huvuduppgiften med sajten, runt det kan du sedan lägga på extra värde för besökare. T.ex. musiktips, en musikblogg med tips på musik (lämpligtvis på sådant som säljs på sidan) eller kanske ett cd-forum, tips på bra skivbutiker utomlands är något som den nischade cd-köpargruppen gärna läser om.

  Men din sida har ett problem, jag besökte den, men uppriktigt, den känns gammal och jag förstår inte hur jag ska använda den. Är annonserna från 2005? Herregud, sätt en tidsgräns, 90 dagar MAX. Du har dessutom alldeles för mycket reklam. Du bör ha en design centrerad runt den funktion din sida ska utföra, köp och sälj-marknad för cd-skivor.

  Är du intresserad av att sälja sidan är bästa stället i Sverige http://www.webmasternetwork.se, det är antagligen sveriges största marknad för webbsidor med avseende på antal köp.
  På webmasternetwork.se kommer du inte hitta folk som gratis vill arbeta med din tjänst, du kommer hitta folk som dels kan jobba åt dig och dels som är intresserad av att ta över sajten.

  Vill du ha samarbetspartners är det bättre att du vänder dig mot huggande ungdomar, det finns säkert flertalet som gärna skulle vela vara musikskribent för lite eller inget betalt. Utvecklar av tjänsten bör du i större utsträckning hitta på forum som vänder sig mot folk som lär sig ett nytt programmeringsspråk eller inte gör det för att tjäna pengar huvudsakligen, ett sådan exempel är phpportalen.net. Skribenter, http://www.ungdomar.se kanske, absolut värt att testa en annons på http://www.facebook.com. Många studenter arbetar bra och billigt.

  Mitt tips är att du absolut inte bör sidan självdö. Samt jag hoppas att du försökt säkra så många domäner som möjligt med skivstället.toppdomän / skivstallet.toppdoman

 9. Skivmarknaden har gått ned men är inte på väg att dö än. Dock är det troligt med en fortsatt nedgång. Den kvarvarande skivmarknaden flyttar då över till nätet.

  Att få folk att sänka priserna är nog det mest centrala för att skaka liv i sajten. Många skivor som tidigare kunde säljas för 50-60 kronor bör snarare kosta runt 40 kr idag. Det är en generell prissänkning som skett även på nya skivor och inte kopplat till enstaka titlar.

 10. Flera av skivbörserna i stan har stora lönsamhetsproblem. Deras marknad håller på och försvinner. I USAs större städer har de flesta skivbörser redan försvunnit eftersom verksamheten inte bär sig. Istället flyttar verksamheten till billigare lagerlokaler och säljer via nätet. Det har fördelen att man kan ha låga lokalkostnader och inte behöver “stå i affären” utan enbart kan syssla med att packa ihop dagens beställningsskörd och skicka iväg.

  Med anledning av detta har sidor för begagnade skivor egentligen framtiden för sig. Den övriga skivmarknaden har det inte. Kruxet är dock att för skivbörsernas del ligger mycket av pengarna i att sälja med exklusiva skivor, ovanliga, äldre, utgångna skivor osv.

  Skivstället är idag en site inriktad till stor del på enkla “vardagsskivor”. Den sortens skivor kommer onekligen utsättas för stark prispress på grund av nedladdning, även legal sådan. Det är dock troligt att de alltjämt kommer att ha en marknad och att själva siten har en ljus framtid, under rätt betingelser.

  Det som behövs är en starkare styrning av siten som gör att köparen har det så lätt som möjligt. Redan nu finns ju någon sorts “köpknapp” och jag tror starkt på den. Om det skulle ge ett bindande avtal på samma sätt som på Tradera skulle det bli maximalt enkelt att shoppa.
  Alla säljare skulle också tvingas ha specificerade priser och fraktpriser.

  Genom att låta skivbörser lägga ut hela eller delar av sina lager på siten skulle mycket kunna vinnas. De bör bli övertalbara i takt med ökade lönsamhetsproblem. De måste helt enkelt hitta nya säljkanaler för att hålla uppe kassaflödet.

  För att få någon att jobba med siten behövs rimligen en intäktskälla.
  Utöver annoner har jag svårt att se något givet. En avgift per såld skiva som säljs via köpknappen vore en variant men det lär inte ge några stora pengar.

 11. Gällande att ta in en delägare tänkte jag snabbt bara säga att risken med att använda auktionsställen så som till exempel tradera, är ju att du då kan få in en helt oseriös delägare. Alltså, du kan inte välja, även om det skulle vara fler än en som visar intresse.

 12. jag tyclker framförallt att du ska framhäva att illegal nedladdning bestraffas. och hur kul det är med originalskivorna och hur mycket dom kommer vara värda en vacker dag.
  ang annonsen på blocket tycker jag du ska berätta om sidan, inte för detaljerat, och de som är seriösa och nappar på idén kan du snacka lite mer ingående med. var noga med att inte avslöja alltför mycet förrän kontrakt osv är skrivit. många kopierar idéer idag. lycka till

 13. Jag är intresserad av att på något sätt hjälpa till. Återkom till mig.
  Tror att det handlar om att köra in ett större lager i grunden och sedan bland annat Facebook-bomba med reklam.
  Initierade texter runt i princip varje skiva, med rekommendationer till vidare lyssning är också något som ger ökade träffar och köp, tror jag. Och ökade träffar ger möjlighet att finansiera en del genom banners.
  Återkom till mig.

 14. Till och börja med behövs mer reklam för siten! Tex en banner på utvalda sidor på nätet, det kostar inte speciellt mycket jämfört med tex tv-reklam.
  Sen kan man ju fundera på att utöka sortimentet med DVD-filmer, finns många som fortfarande vill ha riktiga dvd-boxar ist för nerladdat och egetbränt.. Får man de kunderna att börja handla så ser de snart att musikskivorna oxå finns där… Tex, soundtracken till den film de har köpt. / Björn

 15. Flytta upp inloggningsfunktionen högst upp i vänstermenyn. Gör om designen så att den blir lite snyggare. Om du/ni villatt den ska utvecklas men ändå behålla ett delägarskap, så fiska fram 3-4 villiga utvecklare som får en viss andel av intäkterna. Att försöka få nån att köpa sig in i ett osäkert projekt som de inte själva kan påverka är däremot dömt att misslyckas.

 16. http://www.marquee-records.se/
  har jag hört ska köpa in begagnade cd skivor! dock ligger deras hemsida nere just nu. står att den “kommer inom kort”

 17. många onlinebutiker som säljer begagnat, nytt med för den delen använder sig av tradera där man kan lägga ett minsta utropspris så man slipper bli “ruinerad” och sälja till underpriser. men vad jag har förstått av hemsidan (skivstallet.nu) så bygger det mest på att användare ska få “taga” låtar å grupper vad de till hör för genre och önska skivor, problemet blir då att de flesta affärer sker utanför siten så att säga. jag skulle ha gjort om konceptet och slåss om platsen som bästa onlinebutiken för begagnade skivor istället genom att köpa upp nedlagda sidor/skivbutiker hela eller delvis.

 18. måste bara tillägga att det där med delägare tål att diskuteras vad krävs osv…

 19. tycker du ska uppdatera sajten å köra eget.. tradera känns lite töntigt
  hör av dig till sköna klubbar som fortfarande kör med vinyl- sprid info genom människor som e coola

 20. Jag tycker också att du kan prova och göra annorlunda konstverk av dina gamla LP-plattor. De går nämligen på ett fiffigt sätt att “mjuka upp dem och smälte ner dem” så att de fungerar som skålar. Sälj dessa retro-skålar för 199:-. Borde bli poppis. Snakca med någon elev på en närliggande konstskola. Garanterad succé.

 21. Satsa på en annan marknad… Sverige är det land med störst % fildelare i hela världen. Ingen idé att bråka om det, det är bara att acceptera. Gör siten internationell… dessutom så har du säkert rätt vinyl är på väg tillbaka.. men inte i den skalan eller så snabbt att du kommer märka det på några år…. så satsa internationellt. Sverige kommer säkert bli pijonären i återtåget in på vinyl igen .. så det är inte kört med Sverige bara för den skull. Lycka till!

 22. Något som jag själv hade tyckt varit intressant det är att få ut musik från osignerade band med andra ord, sälja demo-skivor, billigt. Detta tjänar både band och försäljare på och jag tror att det finns ett intresse utav att höra ny musik som kanske inte annars kommer ut.

 23. Intresse för skivor finns förvisso men betalningsviljan minskar. Dessutom går många yngre personer över till digitala format medan andra stannar kvar vid att köpa skivor.

  Traderas koncept fungerar därför att de även säljer andra grejer. Många passar på att kolla skivor när de egentligen gått in för att kolla på andra saker. Den massiva marknadsföringen hjälper förstås till.

  Skivstället har kanske inte samma potential men skulle ändå kunna få ett uppsving av att “paras ihop” med något annatm kanske främst någon social site dit folk går för att chatta eller på annat sätt utveckla sociala kontakter. Exakt vilken match som skulle vara den optimala vet jag inte i dagsläget men jag tror att det är svårt att skivor i sig ska få den attraktion som drar de stora skarorna besökare.

  Till saken hör att många skivor på Tradera är av “vardagstyp” dvs. sådant som man i Stockholm hittar på varje skivbörs. För den som bor på landet fyller siter som Skivstallet en annan funktion. En optimal match borde alltså inte vara alltför inriktad mot unga trendiga storstadsbor utan gärna nå ut till “Bingolotto-publiken” runt om i Sverige. De köper fortfarande skivor medan Stureplansfolket och andra trendiga grupper gått över till andra medier.

 24. Erbjud studenter (ex. de som läser ekonomiskt program på gymnasiet) att driva sidan som ett UF-företag. De kan då arbeta med att utveckla sidan. Kolla http://www.ungforetagsamhet.se/
  Eller så kanske nån student vill göra det som slutprojekt?

 25. Eftersom du inte själv har tiden som krävs för att hålla sajten levande tycker jag att du kanske borde hitta en delägare som kan satsa arbetstid mot att du satsar idén och sajten. Vinylskivor är som du själv säger på väg tillbaka. Min man är en av dem som längtar efter att få köpa en sådan där konverteraredär man kan spela upp vinylplattor… Jag tror absolut at vinyl kommer att bli en säljare framöver. Kanske kan du söka bidrag från någon kulturfond för att bevara vinylen i de svenska hemmen? Jag tycker inte att det känns seriöst att sälja ut din sajt på blocket eller tradera.

 26. Varför inte vända dig till en skola/utbildning som inriktar sig på webapplikationer/server applikationer? De jobbar ju ständigt med projekt? Bara en tanke..

 27. hmm… svårt det här med delägarskap
  en grej du kan göra är att kolla hur stor intresset är för delägarskap
  samt hur mycket det kan ge…
  de flesta vill ju att det ska dels ge lite pengar tillbaka samt att det inte får smutsa ner deras “rykte” om du förstår vad jag menar

  de vill inte gärna lämna ut sina namn på en sajt som de inte vet kommer att vara bra för dem också

 28. Hej!
  Är student och pluggar “Music Management” i Hultsfred/Kalmar!
  Du har helt rätt i att skivförsäljningen är på väg nedåt. Eller rättare sagt så har skivförsäljningen skjunkit sedan 2001. Anledningen som du säkert har förstått är ju den legala/illegala fildelningen/nedladdningen på Internet. Dock finns det som du skriver fortfarande många som vill ha både den fysiska skivan ihop med omslaget.

  Nu har jag inte varit inne på din sida, men de absolut bästa råd jag kan ge dig är:

  1) Se till att skapa lättförståliga och lättillgängliga funktioner på sajten, plus att det ska vara lätt att hitta på sajten. Det handlar om människans beteende. Människor vill göra det lätt för sig samt att det ska gå snabbt!

  2) Se till att marknadsföra sajten på Internet, genom reklam på stora populära sajter, men också genom att sprida reklam till vänner som för det vidare “word of mouth”! Du skulle också kunna skicka ut massa mail till folk på chat communities!

  3) Tycker att du ska sätta dig ned och fundera på vad du vill ha ut av sajten, dvs om du vill behålla, sälja eller ta in en delägare till den!

  4) Rekomenderar dig att läsa boken “Long Tail” av Chris Anderson, den finns översatt till svenska!!!

  Lycka till

  //Henrik

 29. Jag använder både Tradera och Skivstället. Många skivor jag haft liggande på Skivstället länge händer det ingenting med. Jag har därför börjat lägga ut dem på Tradera. Flera av dessa har jag sålt för imponerande höga priser där.

  Många är i dagens läge väldigt petiga med priset och sugna på att göra fynd. Många letar inte längre efter en specifik skiva utan “vad som helst som är billigt” (inom vissa genrer förstås).

  Det bästa sättet att snabbt öka populariteten på siten vore att låta alla lägga bud på samtliga skivor. Det bästa vore att ha bud inkl. frakt för att göra det maximalt enkelt för köparen.

 30. Hej!

  Om ni vill göra en seriös affär och sälja sajten, så skulle jag kontakta Bo Egerheim på bo.egerheim@kopaforetag.se.

  Han kan eventuellt hjälpa er med att lägga upp sidan till försäljning, strategi, kontakter mm. Han är en mycket duktig och seriös konsult.

  Ett annat alternativ är att kontakta erat lokalkontor på Almi Företagspartner (www.almi.se). Dom kan hjälpa er med kontakter och kanske till och med lägga ut en fråga internt om det är någon annan i Sverige som är intresserad av sajten. Det kanske finns någon annan som gör samma sak och vill köpa eran sajt för att växa!

  Med vänlig hälsning
  Lech Kaniuk
  lech.kaniuk@gmail.com

 31. För det första så var sidan ganska jobbigt uppbygd, jag förlorade intresset snabbt bara på grund av det.
  Och som du skriver så är vinyl på väg tillbaka, så varför inte satsa sidan mest på att sälja vinyl, cd är ändå ganska ute, då mp3 och mp4 tagit över.
  Sen eftersom jag tappade intresset för sidan ganska snabbt så såg jag inte om ni sålde Lp-spelare. Om ni inte säjler det tycker jag att ni borde sälja det samt tillbehör till spelaren.

  Men det första ni borde göra är att ta kontakt med en bra webbdesigner, vilket det finns ett antal.

 32. En smart grej vore nog att försöka koppla ihop Skivstället med siter som Pricerunner. När man letar efter en viss skiva upptäcker man då att den finns till lågt pris på Skivstället.

  Att annonser är gamla är i sig inget problem. Däremot är det för svårt att hitta annonser utan att leta efter en viss skiva.

  Det optimala vore att alla får lägga in annonser med fasta priser. Efter en viss tid kommer ett mail där det framgår hur många som besökt resp. sida och där man då kan se i vilken mån det finns intresse för en viss skiva till ett visst pris.

  Man får samtidigt då klicka i vilka skivor som blivit sålda. De övriga skivorna kan man välja mellan att behålla som tidigare, sänka priset eller ta bort priserna på. Det sistnämnda innebär att vem som helst får lägga bud. Det tidigare priset kan förstås finnas kvar som angivelse så att budgivaren har ett hum om läget.

  På det här sättet skulle genomströmningen bli bättre. De inaktuella skivor som idag ligger på sida skulle försvinna och många andra skulle tvingas se över prissättningen. Många säljare är idag helt passiva.

 33. Jag tycker det låter som en skitbra hemsida, men jag har aldrig hört talas om den förut. Det kanske där problemet ligger? Att folk inte vet om sidan, för om folk visste om den skulle de absolut besöka den.
  För när jag tänker begagnade skivor tänker jag direkt på tradera.com eller någon av de liknande sidorna. Du kanske bara behöver göra mer reklam, på te x forum för skivsamlare eller ett vanligt musik forum.

  Och om du tänker sälja delägarskap på sajten tycker jag absolut att du ska använda tradera, du lär garanterat få ett högre pris på den sidan då de är både fler besökare där och ett budsystem där priset lätt går upp.
  En annan tanke är att börja annonsera mer på hemsidan, och sedan för intäkterna för annonserna kanske anställa någon, jag vet inte hur mycket man får för annonser och om detta är möjligt, men de är bara en tanke eftersom det är helt tomt med annonsering och reklam på sidan vad jag kan se.

 34. Varför inte försöka sälja siten på tradera, du kan ju alltid lägga in lägsta tänkbara bud där.
  yvärr tror jag att det är svårt att få en nätaffär för begagnade skivor att överleva, dels vill man nog gärna kika så skivorna är orepade och så, dels är lätttillgängligheten på skivor att ladda ned lagligt ganska stopr i dag. kanske ska du försöka slå dig samman med någon sådan sida och ha en möjlighet att köpa låtar online och en att köpa skivor?

 35. Varför inte göra det gamla goda sättet: att använda nöjda kunder som reklampelare? Skapa nån sorts give-away för de som fixar nya personer till sajten, be nöjda kunder att prata om Skivstället i de fall där det är vettigt. Försök hitta vilka mervärden som ni kan erbjuda jämfört konkurrerande tjänster och kommunicera detta. (dock aldrig med negativ marknadsföring).

  Ett annat (mer oetiskt sätt) är väl att fejka inlägg i diskussionsforum – även om det är ett rent varumärkesmässigt livsfarligt sätt (om man blir påkommen). Men det kan, om det görs smart ge en hel massa “gratisreklam”. Men som sagt: om man inte vet vad man gör så ska man inte göra det.

  Om ni söker att fler ska komma in och handla så är det viktigt att ni är 110% säkra på att sajten klarar av trycket. Att marknadsföra något som sedan inte funkar på grund av trycket är att slänga både pengar och varumärke i sjön (jag skulle kunna dra flera sedelärande berättelser om sajter som gjort det felet).

 36. Har du prövat med Tradera eller Budera? Där säljs mycket skivor både CD och vinyl.

Skriv en kommentar