Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Miljövänliga tävlingsvinster för 200 kr Berunda

För några månader sen var det många tävling på Berunda. Det funderade bra, men tyvärr tog alla vinster slut.

Har du förslag på nya vinster?

200 kr per vinst tycker jag känns lagom, men viktigast av allt är att det på något sätt är en miljövänlig eller klimatneutral vinst.

Det är dumt att vara elak mot naturen nämligen.

 1. undersökningar via internet e bra, då minska man papper andvändningen.
  varför inte skicka ut miljövänliga produkter som schampo… för att visa att de är väldigt bra!

 2. En tygpåse är kanske inte något för 200 kronor, men ska den skickas så blir det lite mer. Men det är alldeles för lite av den ultimata uppfinningen tygpåse i dagens samhälle!
  Nyligen har jag uppmärksammat mossagården, http://www.mossagarden.se, ekolådan, http://www.ekoladan.se samt Årstiderna, http://www.arstiderna.com, de levererar ekologiska grönsakslådor, mycket bra initiativ, en applicerad affärsidé på nätet! Alla måste vi dessutom ha mat.

 3. kom på vad företaget hette, dem collective, finss på demcollective.com, vet ej ifall de fortfarande säljer.

 4. En solcellsdriven minibil från naturskyddsföreningen: http://skarv.snf.se/store/itemdesc.asp?sku=3857&categoryid=

  Ekologiska kläder, kanske ett presentkort eller en t-shirt eller liknande. Vanlig bomull belastar vid “tillverkning” miljön mycket.
  Hittar inte det göteborgsföretag jag tänkte på från början, vilka har arbetat starkt med att se till så att bönderna får skäligt betalt för sitt arbete även när de inte använder bekämpningsmedel och att de har viss garanti och liknande under övergångsperioden från vanligt odlad bomull till bomull odlad utan bekämpningsmedel, de har även anställt sömmerskor för vettiga löner i egna fabriker i asien, tagit ett socialt ansvar för de som inte annars skulle fått ett jobb i den kultur som råder där(handlar mycket om förtryck av kvinnor vilka fått barn utan att vara gifta, inte gift sig alls etc.). Har för mig att de ska ligga på någon av “långgatorna”(första, andra eller tredje långgatan) i göteborg.
  Men två andra butiker som säljer “miljövänlig” / ekologisk bomull i kläder är http://www.yogo.se och http://www.hildur.se/ (där den mest vanliga t-shirten kostar 215 kr)

 5. Jag skulle uppskatta olika kit med miljövänliga saker; kan vara allt ifrån ett paket med olika ekologiska matvaror ex te & kaffe, till nån snygg shoppingväska som man kan använda istället för att köpa plastpåse när man handlar. Andra miljövänliga vinster kan exempelvis vara en vattenkokare (spar energi), lågenergilampor, uppladdningsbara batterier etc..

 6. Vissa företag och organisationer säljer mark till förmån för naturen. Du kan till exempel köpa ett par kvadratmeter djungel för att förhindra avverkning.

 7. En “miljöcoach” som gör hembesök och på ett positivt sätt förmedlar vad man gör bra och vad man skulle kunna göra ännu bättre, när det gäller t ex energianvändning, återvinning, livsstil mm.

 8. Ge bort vinster i form av friskvård som:
  -massage
  -livscoucning
  -gymkort
  -psykoterapisessioner
  -rosenterapi
  etc…

 9. Bidrag till ett SL-kort vore nyttigt eller till cykellampa/hjälm eller dylikt.

 10. Elektroniska presenter på webshopper funkar nog:) Att någon skulle starta en webshopp för matvaror vore också jävligt fräscht, men jag antar att det inte hör hit.

 11. Laddare för mobilen som fungerar med solenergi eller andra elektriska prylar som funkar med solenergi är bra och framförallt miljövänliga tävlingsvinster.

 12. efter att ha bytt 100tals glödlampor kan jag bara säga lågenergilampor!! Suveräna, varar i evighet och alldeles för dyra för att man ska välja att köpa de när man står där i butiken.

 13. Ett bra sätt som är återanvändning och samtidigt ger lite pengar till hjälporganisationerna. Ett presentkort som gäller för inköp av varor från secondhandbutik anordnad av tex Röda Korset, Frälsningsarmen eller Emaus Björkås hjälporganisation.

 14. Kanske kan man ha ett pris som inte bara är miljövänligt utan som också kastar nytt ljus på vad klimatproblemet faktiskt innebär? På http://www.coolstuff.se finns en mugg för alla icke-ekologiskt-kaffe-drickare, som genast kommer få oss att ta gröna beslut. den heter Global Warming Mug- Fyll på valfri varm dryck och studera hur hettan får kartan på muggen att förändras. Hur oceanerna utplånar landmassorna när polarisen smälter.

 15. Via siten “Ett klick för skogen” kan man bidra till inköp av hotade gammelskogar i Norrland. En kompis till mig var med och startade siten så jag litar på att det är ordning. De har handlat en skog redan och snart har de nog råd att köpa in nummer två.

  Kanske skulle det gå att göra reklam för den (helt ideella) siten på Berunda. Man kan gå in och klicka varje dag precis som på Hunger site.
  Jag brukar klicka en gång hemma och en gång på jobbet.

 16. Vad sägs om priser man faktiskt vill ha? Böckerna som är priserna i aktuella tävlingar känns knappast inspirerande.
  Undviker hellre att svara på frågan för jag inte vill ha nån bok jag sedan ändå kommer at slänga. Vad sägs om teknikgrejer, Valfri bok för viss summa, ev. presentkort på valfri bok, så man kan få något man faktiskt vill ha om det nu tvunget skall vara böcker.

 17. Jag tycker att det är roligt med presenter man kan äta eller dricka. Rättvisemärkt och/eller ekologisk choklad, oljor eller annat som brukar vara för dyrt att handla själv, men sällan kostar mer än en hundralapp om ens det.

 18. något klädesplagg tillverkat av hampa kanske. eller varför inte ten plånbok gjord av hampa:
  http://www.naturalmysticclothing.com/produkter/vaskor.html
  då påminns man ju nästan dagligen av att köpa miljövänliga produkter.

 19. Mitt bästa tips är att ge någon form av presentkort eller biocheck. Det är billiugt att skicka och medför inte en massa onödigt emballage. Dessutom är det sådant som i de flesta fall uppskattas av alla.
  Eller varför inte presentkort på ekologisk eller rättvisemärkt mat?

 20. Mitt bästa tips är att ge någon form av presentkort eller biocheck. Det är billiugt att skicka och medför inte en massa onödigt emballage. Dessutom är det sådant som i de flesta fall uppskattas av alla.
  Eller varför inte presentkort på ekologisk eller rättvisemärkt mat?

 21. Mitt bästa tips är att ge någon form av presentkort eller biocheck. Det är billiugt att skicka och medför inte en massa onödigt emballage. Dessutom är det sådant som i de flesta fall uppskattas av alla.
  Eller varför inte presentkort på ekologisk eller rättvisemärkt mat?

 22. En tygkasse att ha med sig när man handlar.

 23. Lågenergilampor brukar va lite dyrare i inköp men man sparar på det i längden, både miljön och plånboken skonas-

 24. En summa pengar är både klimatvänligt och neutralt, då det är pengar som inte gör åverkan på naturen genom tillverkning av sedlar/mynt så sparar vi in energi och resurser samtidigt som vinnarna får något som alla vill ha.

 25. Man skulle kunna ha miljövänliga och ekologiska kläder,
  eller varför inte Fair Trade-varor?

 26. Självklart ska vi värna om miljön! Ge bort en plantering av tio träd (http://www.viskogen.se) eller ge bort 1000 kvm regnskog (http://www.raddaregnskog.se/). Det är presenter som ger mervärde under lång tid framöver!!

 27. Det finns något som heter menskopp för kvinnor i stället för dambindor och tamponger. (http://www.menskopp.se/shop/
  http://www.amandasintima.se/index.html). Ej helt billigt men räcker länge och dessutom skonar man skogen!

 28. Presentkort på t.ex. Ticnet är bra men dessvärre är de inte momsbefriade. Det gäller ju alla presentkort.

  Siten Kulturpool.se förmedlar restbiljetter på kulturella arrangemang. Man får köpa biljetter till teatrar och en massa annat till låga priser om man är medlem där. Ett medlemsskap skulle vara ett bra pris. Då utnyttjas befintliga kulturella grejer mer samtidigt som besökaren aktivt uppmuntras att bli aktiv och bjuda med vänner (det får man göra). Det är en danande och juste present.

 29. Stift till pennor som man har hemma. Gamla, billiga pennor som man fått eller köpt kastas oftast bort.

 30. En sådan bricka som man kan hänga upp och med en penna notera små notiser på (exempelvis tv program man vill se, en tillfällig att göra lista, möten mm.) i stället för post-it lappar. Därefter suddar man bort det som är inaktuellt.

 31. Det finns en hel del butiker som säljer saker som man kan ge bort i present eller ha som vinster i olika tävlingar, på naturskyddsföreningens hemsida finns Naturbutiken som säljer allt från böcker, CD skivor till fågelholkar, allt miljövänligt. Även Världsnaturfonden har en shop med mycket fina saker.

 32. En variant vore ju om man kunde dela ut presentkort på Skivstallet.nu.
  Säljarna måste rimligen ansluta sig till detta. Köparen får plocka ihop skivor för 200 kr (om det nu är det beloppet som gäller) och säljaren får det hela insatt på sitt konto på Berunda. Det verkar ju smidigt och uppmuntrar dessutom återanvändning.

 33. Hej!

  Vad sägs om att man ger bort 200 kr i form av en klimatkompensation. Det finns företag som planterar skog och annat för att kompensera koldioxidutsläpp som man gör i sin verksamhet/resa/mm.

  Det finns många resebolag som kan erbjuda en klimatkompensation när man köper flygbiljetter mot ett extra tillägg. Det ligger på någon hundring beroende på hur lång man flyger mm.

  Med vänlig hälsning
  Lech

  Lech.kaniuk@gmail.com

 34. Hej!

  Jag köpte en utsläppsrätt, även om det var mer en symbolisk handling. En utsläppsrätt kostar ca 200 (Börsen för rätterna gör att priset varierar från dag till dag i princip.)

  Med vänlig hälsning
  Lech

  lech.kaniuk@gmail.com

Skriv en kommentar