Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Miljövänliga affärsidéer Berunda

Miljövänliga alternativ blir alltmer i ropet. Fler och fler företag satsar på miljö som affärsidé och det kan vara en både lönande och långsiktig affärsstrategi. Det finns många områden där miljön tar en del skada, och där man som kreativ entreprenör kan tjäna en liten hacka, samtidigt som miljön faktiskt blir bättre. Några förslag, ur en oändlig strid kommer här.

Kan mobila pantmaskiner för alla festivaler vara något? Det borde kunna generera en del inkomster att tillverka sådana i alla fall. Festivalerna blir alltfler och burkar slängs till höger och vänster. Pant och återvinning över huvud taget är något man kan fundera över, och hur det kan bli vinstgivande för en själv.

Ta resor till exempel. En miljövänlig resebyrå låter svårt, men är faktiskt möjlig. Det går till exempel att anordna cykelresor. Miljövänligare kan det knappast bli. Det finns massor med ställen som upplevs allra bäst på cykel, inte minst i Sverige med all den vackra natur som landet har. Cykeltaxi kanske är något det med.

Försäljning kan också vara miljövänlig. Second hand, fair trade, retroprylar och ekologiska varor går åt som smör numera. Allt detta blir mer och mer inne och populärt. Ett företag som säljer sådana varor torde gå med vinst ganska snabbt.

Den med en bra organisationsförmåga kan lista ut bättre sopsorteringsstationer, förmedla bilpooler och inte minst forska i energisnålare alternativ och solenergi. För den som är händig kan en affärsidé vara att renovera möbler och annat som är trasigt men som kan bli helt igen. Eller varför inte bygga om äldre bilar till miljöbilar? Kanske det byråkratiska systemet får fnatt, men om man är envis, så kanske det går.

Det finns mängder med affärsidéer som bara väntar på att bli upplockade. Vilken passar dig?

Skriv en kommentar