Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Klimathotet: Bananer, kaffe och jätteräkor. Berunda

Det känns riktigt pinsamt att Sverige som är så miljövänligt land är så extremt dåliga på att fatta vissa saker. Trots många artiklar i tidningar fortsätter vi att vräka i oss.

Bananer, kaffe och jätteräkor är en av de största klimatbovarna. Och samtidigt sker extremt hög försäljning av alla dessa varor i Sverige.

Jag tänker inte berätta nackdelarna, men jag hoppas att du frågar nästa gång du ska handlar.

Det finns krav-bananer och rättvisemärkt kaffe. Detta är perfekta alternativ. Men ofta säger inköparen att det inte finns behov från konsumenten. Pyttsan!

Min uppdrag till dig är att ställa lite fler frågor till de handlar dessa varor.

1. Fråga resturangen och caféer om kaffet är rättvisemärkt.

2. Fråga butiken varför de fortfarande köper giftoldade bananer.

3. Fråga dina vänner om de har koll på vad som är problemet med sushi.

Det är ditt uppdrag. Jag vill att du ska kolla läget och därefter berätta reaktionen du fick. Skriv även tips på hur man bör lyfta problemet på ett snyggt sätt; det är ju aldrig kul att klaga på andra.

Men ibland är det nödvändigt att agera.

 1. Det var inte så lätt att fråga på matrestaurangen, kaffet bara stod där på ett bord utan någon som helst märkning…

 2. Jag jobbar på en matbutik så jag frågade min chef varför vi inte bara säljer rättvisemärkta bananer men hon sa att alla kunder fortfarande inte vill köpa dyrare bananer även om de är bättre för miljön. Men att de kanske skulle få en ännu bättre plats i fruktdisken iallafall så de är lätta att välja istället. På några caféer jag kollat på (i Stockholm) har de särskilt rättvisemärkt kaffe man kan köpa till lite dyrare pris. De tyckte att de vore bra om alla hade rättvisemärkt kaffe, annars kan det bli lite tuff konkurrens om ett café har dyrare priser. Det finns ett café i Uppsala där allt är ekologiskt eller rättvisemärkt, där har de t.o.m. rättvisemärkt cola. Det är lite coolt.

  På sushirestaurangen gick det inte riktigt att diskutera för det verkade som de tyckte jag var en lite krånglig kund men det går iallafall att välja bort sushibiten med räka och ta något annat istället. Även i färdigt ihopsatta “menyer”. Mina vänner hade inte helt koll, de flesta verkar inte veta varför jätteräkor är ett hot mot miljön egentligen. Så jag upplyste dem iallafall.

  Annars tycker jag att det bästa sättet att lyfta problemet är att få ekologiskt att framstå som någonting bra, nästan en lyx, utan att det för den skull blir något för endast få utvalda. en vardagslyx helt enkelt som caféer och andra serviceställen ska förväntas ge. Där har man ju som kund ett ansvar att be om att få den lyxen serverad och visa att man är beredd att betala för den. Så småningom kanske det blir en självklarhet att alla restauranger serverar ekologisk mat och de som inte gör det bli lite “sämre”.

  De flesta jag pratade med bemötte mig på ett trevligt sätt, det känns som folk ändå förstår att det är en viktig fråga.

 3. Jag bor också i uppsala och jag har i flera år haft som lite hobby att prata med affärer och fik om rättvisemärkt och krav.

  Mitt bästa knep är att vara positiv och trevlig och liksom prata om krav som något som självklart skulle vara bra. Om personen i affären inte känner till hur man kan beställa rättvisemärkt kaffe eller så så kan man liksom bli lite förvånad och tipsa om att prata med kollegorna och chefen om det.

 4. 1. Fråga resturangen och caféer om kaffet är rättvisemärkt. – Jag frågade kyparen, kyparen visste inte och frågade kocken, som i sin tur var tvungen att ringa inköpschefen som för tillfället inte var tillgänglig. Det var klart och tydligt att restaurangen inte var medveten om vilka råvaror dom använde, oavsett kravmärkt eller inte, jag bestämde mig för att inte gå dit mer i vilket fall.

  2. Fråga butiken varför de fortfarande köper giftoldade bananer.- Jag lyckades få tag på inköpschefen och han sa att det inte var under hans vetskap att bananerna var förgiftade. Jag sa att dom inte var förgiftade utan GIFTODLADE men han förstod nog aldrig vad det innebar.

  3. Fråga dina vänner om de har koll på vad som är problemet med sushi. – ingen av dessa visste vad jag pratade om (tre av mina arbetskollegor beställde sushi på lunchen då passade jag på). En av dom undrade om jag blivit vegeterian och att det var därför jag ställde så “konstiga” frågor. En av dom undrade om det var för alla utsläpp och att fisken som de äter rå var farlig för dom.

  Min slutsats är att folk har noll koll.

 5. Kravmärkt och rättviseodlat engagerar nog barn, ungdomar, barnfamiljer mer än det engagerar äldre. De först nämnda är också de som är mest känsliga för kostnader mao priserna på kravmärkt, rättviseodlat mm måste sänkas. Även vi som har barn vill gärna hjälpa till men vi har inte råd.

 6. För att sänka priserna på “goda varor” så borde man kunna sponsra sådana varor. Istället för att eko-mjölken skulle vara dyrare, så skulle säkert många företag vilja få sponsra ner det priset till samma som gäller för vanlig mjölk… Typ en märkning: prisdifferensen för denna eko-produkt sponsras av Media Ab.

 7. Största problemet är att få till konkurensmässiga priser på eco produkter de flesta låter bli för att de kostar mycket mer än den vanliga varan, sen har jag aldrig förstått varför kravmärkta bananer ska ligga i en fånig ta med påse? när de vanliga ligger uppradat utan extra plast.

 8. Jag tror att det bästa är att gå rakt på sak, utan att försöka snygga till det. Jag själv skulle bli mer motvillig att köpa icke-rättvise märkt kaffe eller giftodlade bananer om någon berättade vad det innebär, svart på vitt.

 9. Jag har tidigare trott att det var mycket dyrare att handla ekologiskt eller krav-märkt. Så är inte fallet alltid.I min butik hade de en event för några månader sedan där de riktade sig mot ekologiska produkter. Jag har efter denna event tittat efter ekologiska varor som kan matcha priset på icke-ekologiska, och hittat flera alternativ, bla på kaffe. I dag köper jag gärna krav-märkta eller ekologiska produkter, men de får inte kosta mer än andra likvärdiga produkter.

 10. 1. På vissa restaurangen har jag bara fått svar “nej, det har vi inte” av servitrisen eller i kassan utan att personen gjort något åt det exempelvis meddelat inköparen. I ett fall har jag fått svar att personen skall förmedla det sagda till kafféägaren. Det gällde såväl rättvisemärkt och kravmärkt kaffe och varm chocklad.
  När jag inte ser någon förändring inom någon vecka ber jag flera personer att äta/fika på samma plats och ständigt fråga om rättvisemärkt/ekologiskt så att efterfrågan börjar bli tydlig. Dessutom ber jag flera vänner att sända ett mail till kaféer och restaurangen och ställa samma fråga om tillgången av rättvise-/kravmärkta varor.
  Det kan låta i stilen med : “Jag äter bara ekologiskt och rättvisemärkt. Undrar om ni använder er av sådana varor i eran matlagning. En potentiell kund”. Ett mail kräver inte mycket tid och vem som helst orkar i stort sett med det om det får det färdigskrivet (flera olika versioner) och vart de ska maila. Tanken är att kommer mail från många bör det inte bortses ifrån. Vissa kaféer/restauranger har dock inte något mail och där får man fråga själv medans man själv ska fika. Ett tips är att snällt fråga om det har det och det i stilen “Jag vill bara fråga…” innan man ställer sig i kassan eller sätter ned sig på restauranger och går sedan vidare.
  Nästa steg är att få kafféet/restaurangen att bara köpa in rättvise/kravmärkt kaffe mm. vilket har visat sig vara mycket svårare. Svaret är att deras inköp inte bara beror på efterfrågan utan även på tillgång och leverantörens priser. Dessutom brukar vissa kafféer höja sina priser för mycket bara därför att något är ekologiskt. Då är det klart att färre faktiskt gör miljövänliga val.
  Ett tips är att snällt efterfråga diverse produkter när man väl är på plats och gå därifrån när sådana inte finns.
  Själv har jag blivit allergisk mot diverse kemikalier, gifter mm. vilket jag börjat använda som ursäkt med ett leende på läpparna. Jag får aldrig utslagen av ekologisk mat! (Kroppen reagerar med kliande utslag eller svulnad och det är säkert att det inte rör sig om ett ämne som finns naturligt i maten!). Det finns säkert flera som fått samma problem.Det känns som att ens egen kropp blir stressad av extra gifter. Man känner skillnader de dagar då man bara äter ekologiskt, och dricker mycket ekologiskt grönt thé och andra dagar. Man kan också känna sig lite öm i levern eller vara tröttare de dagar då man äter “vanlig” mat.
  Ett elegant sätt som skulle passa alla är “Tack, men jag tål inte sådant” eftersom våra kroppar egentligen har svårt att göra sig av med så mycket gifter som de får ta emot via huden, luft och mat.
  2. Butiken har slutat att handla in icke kravmärkta bananer. De har fått många vänliga kommentarer från bl.a. mig och andra i området men jag tror att beslutet har fattats i Coops hela kedja. De vågar inte avstå från bananförsäljningen helt å hållet i rädsla för att tappa kunder.
  3. Sushi -Mina vänner har ingen aning förrän jag berättar. Därefter äter de mindre men slutar inte helt för det. De anser sig inte bidra i någon större omfattning till klimatpåverkan och skyller på all industri och politiker som “gör för lite”. De skyller även på att andra inte gör som de lär ut, att folk lyssnar men väljer att inte vara miljövänliga av ekonomiska skäl eller av trötthet eller bekvämlighet. De tänker inte på att varje val är ett bidrag till helheten. Rabattkuponger på ekologisk mat får de dock att vakna lite. Det kan få dem ibland att äta något annat hemma i stället för sushi. Ibland är de dock alldeles för sugna efter smaken.

 11. Får man föreslå en fjärde punkt? Starta ett eget café som bara serverar rättvisemärkt och försök konkurrera ut de andra. Driv det kommersiellt, ideellt eller som någon blandning. Ett café som ett socialt företag kanske – med en rättvisare värld som mål snarare än stora vinster i plånboken och snygga BMW:s på garageuppfarten.

  Man behöver inte vara någon speciell typ av människa för att driva ett företag. Man måste heller inte göra det ensam – samla likasinnade och starta tillsammans och dela på bördan.

  Många kommer att vilja att ni lyckas – många hjälpande händer kommer räckas ut. Ni skapar arbetstillfällen – ni skapar tillväxt och inte minst skapar ni ett härligt och mysigt fik – vilket kanske är just vad som behövs i er stad. Det kommer dessutom att vara en spännande upptäcktsfärd längs en ny väg i livet med många nya erfarenheter.

 12. Det gäller att ha ögonen öppna!
  Var observant, många caféer och affärer i Stockholm säljer uteslutande rättvisemärkt och ekologiskt kaffe och té. För att bara nämna några: Cosmo Café och Lilla Café på Wollmar Yxkullsgatan. Gryningen på Folkungagatan. Götgatsbackens Hälsokost. Källan Café och butik på Tunnlandsvägen (i Bromma). Happy Hippo på Riddargatan. Ekovaruhuset på Österlånggatan. Med flera, med flera… Gör en sökning på Internet!

  Fråga nr 2. Man kan fråga sig “Behöver vi äta bananer alls?”. Visst, de är rika på vitaminer och mineraler. Men man kanske kan tänka på att minska intaget av tropiska frukter överlag och istället främst köpa frukter som odlas i Sverige och frossa i dem på sommarhalvåret! Och självklart alltid välja det ekologiska alternativet.
  Och utan att behöva klaga på andra så kan man ju bara nämna för sina vänner om problemen med t.ex. Chiquita Bananas odlingar där de som arbetar på fälten föder missbildade barn och insjuknar i dödliga sjukdomar på grund av all besprutning och alla kemikalier som används.
  Kom ihåg: Endast Sverige svenska äpplen har!

  Greenpeace och Naturskyddsföreningen har löpande aktioner mot odlingen av jätteräkor. De bjuder även in till öppna möten regelbundet där man får information och diskuterar vad man kan göra åt problemet annat än att bojkotta sushi. Dessutom bjuds det på KRAV-märkt fika =)

  Jag vill belysa ännu ett par saker;
  Den konventionella bomullsodlingen kan faktiskt vara en ännu värre miljöbov än de ovan nämnda. Vid odlingen används 11% av hela jordens jordbrukskemikalier. Till 1 kg bomull går det åt 1 kg kemikalier och 7000-29000 liter dricksvatten. Vid ekologisk odling används ej konstgödsel och heller inga avlövningsmedel eller bekämpningsmedel i form av pesticider, fungicider, insekticider eller herbicider. Tungmetaller, formaldehyd eller flamskyddsmedel används inte heller vid förädlingen av eko-bomull.
  Se bl.a. WWF:s bomullsrapport som finns som pdf-fil på deras hemsida.
  Ekologiskt odlad bomull i form av pads, tops eller pleat finns att köpa på hälsokostbutiker som Gryningen och Ekovaruhuset.

  Köttproduktionen är ännu en stor miljöbov. Gör som jag gjorde i somras. Bli vegetarian, för miljöns skull! Det går åt fyra gånger mer energi åt att producera en portion med kött jämfört med en tallrik vegetarisk föda.

  Som konsument har du en oerhört stor makt! Bland de allra flesta varor vi väljer att köpa finns det ett miljövänligare alternativ. Det kan vara allt ifrån målarfärg (ekologisk vs. giftig) till virke (impregnerat från regnskogen vs. spill efter t.ex. stormen gudrun) och vidare till smink och hudvårdsprodukter (naturligt ekologiskt vs. kosmetika med en mängd kemiska tillsatser som säljs hos de stora kedjorna)

  Jag skulle kunna rabbla och babbla hur länge som helst i ämnet men känner att det är dags att avrunda…
  Tack för ordet!
  Signe Bellberg

 13. Hej,

  Jag frågade efter rättvisemärkt kaffe på den lokala lunchresturangen/pizzerian. Svaret jag fick var inte så roligt, de hade ingen aning om vad jag pratade om. Det slutade dock med att jag förklarade för dem vad det innebär och deras första reaktion var självklart prisskillnaden, den frågan kunde jag tyvärr inte svara på men tog på mig uppdraget att kolla upp det och återkomma till dem med prisuppgifter. Snart kanske en till resturang i Sundsvall har rättvisemärkt kaffe om ägaren tycker att det är ekonomiskt försvarbart.

  På fråga tre svarade majoriteten av mina vänner att det är vidrigt med rå fisk, så på ett sätt sparar vi lite på naturens resurser även där.

 14. 1. Fråga runt på två caféer. Deras kaffe var inte rättvisemärkt.
  2. Frågade på en Ica maxi affär, de sa att det fanns en stor efterfrågan på “vanliga” bananer och därför sålde de sånnna fortfarande.

  3. Ingen visste vad som är problemet med sushi. Kan det vara bladen runt sushin som måste transporteras långa sträckor?

  Jag tror ett tv-program te x uppdrag granskning skulle göra susen, i programet så visar det hur giftigt och hur dåligt det är för miljön, eller om hur dåliga arbetsvilkor det är på kaffeplantagen. Jag tror detta skulle få det flesta svenskar att få upp ögonen för dessa problem. Jag tror även detta skulle sätta press på det största matkedjorna och förhoppningsvis ändra på deras inköp till butikerna.

 15. Jag tycker defenitivt att ALLA ska reagara OCH AGERA mera!!
  Miljön moer jord är det vi har i grund och botten, minska materiella ting och börja lev sundare för dig och naturens skull!! Ingen skada skedd då inte! Mitt tips!

  Mvh Lina

 16. Jag brukar alltid ta reda på den här typen av frågor när jag handlar. :)

  Det låter märkligt att inköparen i din butik säger att det inte finns något konsumentbehov av miljömärkta och rättvisemärkta varor. Kanske beror det på var man bor i landet? I min stad finns stora avdelningar och hela, specialiserade butiker med enbart rättvisehandel och/eller miljömärkta varor.

  Även om miljö- och klimathotet, eller snarare vårt hot mot just miljö och klimat är överhängande och något av det viktigaste vi som människor måste lösa tycker jag att det är just människan som är viktigast. Med andra ord, man varken skall eller behöver välja men rättvisehandel går före miljömärkningar (notera, miljömärkningar, inte miljön som sådan) enligt mig. Jag har jobbat inom livsmedelsindustrin och hanterat både KRAV-märkt livsmedel och icke-märkt, samt kommit i kontakt och jobbat med exempelvis KRAV-märkta djur. Jag kan ju bara säga som så att min första reaktion var att märkningen hamnat fel, de KRAV-märkta djuren var alltid i ett bedrövligt skick. För liten yta, för små transporter, både gamla och nya fysiska skador (allt från sår till brutna ben). Det enda producenterna brydde sig om var vikten och att spara pengar på färre (d.v.s. trångt packade) transporter. Jag vet inte vilka krav som finns för att en producent skall få märka sina produkter med KRAV-stämpeln men höga kan de verkligen inte vara. Jag hade även hand om lokalt uppfödda djur som inte hade fått nån speciell miljömärkning, de var alltid hela och rena, inga skador och knappt ens smutsiga ens efter transporterna.

  Med detta menar jag att man inte alltid kan lita på alla miljömärkningar, dessutom känner ytterst få personer till vad märken som KRAV och Svanen egentligen innebär. Detta gör i princip att folk vill “känna sig” duktiga och därför väljer produkt efter förpackningens utseende. Förpackningar av naturpapper säljer ofta bättre då det är trendigt att vara miljömedveten, detta givetvis även om pappret är blekt och sen har ett lager miljöskadlig färg som gör att det ser ut som naturfärgad kartong. Detta är förstås ännu värre för miljön men det ser bra ut och tyvärr är det ofta den anledningen som gör att folk hellre köper t.ex. KRAV, även om det i flera fall är sämre än icke-märkt.

  Man kan däremot lätt värna om andra människor genom att bojkotta företag som bedriver slavhandel i andra delar av världen. Ofta arbetar de här människorna för ingen eller extremt låg lön, det förekommer inte sällan hot mot personer och anhöriga och att man helt saknar rättigheter på arbetsplatsen är snarare regel än undantag. Den här typen av behandling förknippar man oftast med narkotikaproduktion i t.ex. Sydamerika eller mellan östern men faktum är att det inte spelar producenterna någon roll om det är kokain eller choklad som skall produceras. Så länge det finns en efterfrågan i västvärlden och den så kallade tredje världen sitter på resurserna blir folk utnyttjade. Farliga bekämpningsmedel, rovdrift med räkodlingar som förstör mangroveskog och som påverkar temperaturen i havet där mangroveskogarna skulle ha runnit ut och brutits (eftersom det är väldigt svårt att mätta den västerländska marknaden) och andra problem som i väldigt stor utsträckning påverkar miljön och klimatet negativt skulle avhjälpas om behovet av miljöfarligt producerade resurser försvann. Många påstår att arbetarna skulle haft det ännu sämre om de inte fick sin låga lön, i vissa fall är detta kanske sant. Men på det stora hela är det givetvis inget annat än ett sätt att få mindre dåligt samvete. Vad skulle en jordbrukare i Sydamerika göra om han slapp slava på ett kaffefält för att du och jag skulle kunna dricka kaffe som har en förpackning som ser ut på ett speciellt sätt? Han skulle givetvis odla i jorden i vilket fall som helst, men för högre lön för en inhemsk producent eller kanske en annan gröda som han själv säljer som jordbrukare gör här. Givetvis är det mer komplicerat än så men att påstå att han skulle gå under om han slutade slava för väst är bara idiotiskt.

  Med andra ord, fokusera på en sak. Kräv inte att det skall sitta speciella miljömärkningar på bananerna, kräv att de skall vara odlade av självständiga, fria bönder som sen säljer till lokala grossister som säljer vidare till inköpare i andra länder som distribuerar de i affärer här. Det är inga problem, visst blir det lite dyrare men att spara några kronor per bananinköp med människoliv som mellanskillnad är ju sinnessjukt. I det långa loppet skulle vi även få mer pengar över, när rovdriften (som vi bedriver) i andra delar av världen sjunker och förhoppningsvis avtar rejält minskas även miljöpåverkan, och när den minskar globalt kommer det till slut att kännas i plånboken för oss också. Visst, det kommer ta lång tid och kräver en del “uppoffringar” men samma sak gäller jobbet eller skolan, och det skiter man ju inte bara i.

 17. Här på Umeå universitet har de flesta caféer rättvisemärkt och/eller ekologiskt kaffe (dock inte alltid rättvisemärkt te, vilket känns lite underligt…). Även flera caféer i stan har det, plus i vissa fall rättvisemärkt te eftersom tebutiken i stan har flera sorter av det (köpte just Earl Grey och grönt te med hallon själv – supergott men superdyrt). På caféerna brukar ekologiskt/rättvisemärkt inte kosta så mycket mer än konventionellt kaffe – på campus är fikat billigt till att börja med och på stan är det som vanligt dyrt… :-)

  Butiken jag handlar i har ibland KRAV-bananer, men alltid i stora plastinslagna klasar som jag som bor ensam aldrig skulle hinna äta upp innan de blev dåliga. Synd. Tidvis undviker jag bananer helt eftersom de har transporterats över halva världen. Läste förresten om varför KRAV-produkter ofta är inslagna och paketerade: det är för att svinnet blir för stort annars! Folk tar alltså ekologiska varor och låtsas att de är konventionella för att det ska bli billigare. Snålt och egoistiskt tycker jag.

  Vad gäller sushi…jag har aldrig ätit sushi med jätteräkor, så jag tycker inte att kopplingen sushi-räkor känns klockren. Därmot brukar jag undvika räkrätter på t ex kinarestauranger eftersom det ofta är jätteräkor man får. Skövlingen av mangrove är ju i sig ett skäl att avstå.

 18. Jag har fått svaret från några. Det är billigare med icke kravmärkta varor, det verkar vara överlag. Jag har en vännina med man och 2 barn. Dom köper BARA kravmärkta produkter. Dom tycker bara att kan man hjälpa till med miljön så gör man det. Den inställningen skulle alla ha!

 19. Har ställt frågorna till mina vänner och när jag handlat. Fråga 1 har gett resultat, cafét bredvid mitt jobb har bytt till rättvisemärkt kaffe nu.

  Ang. fråga 3 så har tyvärr ingen jag pratat med haft en aning om problemet med sushi.

 20. Varför är rättvisemärkt kaffe bättre för miljön?
  Det är väl ett krav för att dom fattiga kaffeodlarna ska få sålt.
  Mitt råd i största allmänhet, sluta äta bananer,apelsiner mm som importeras, ät Svensk frukt och grönt.
  Kompletera med vitaminer om det behövs i pillerform, billigare att transportera.
  Kaffe kan ersättas med inhemskt te.
  Svenska räkor och kräftor istället för importerade.
  Det finns ett mycket stort överskott på Svenska kräftor som inte fiskas.
  Svensk fisk istället för importerad, torsken räcker länge åt Svenska folket, torskfrågan är väldigt sneddriven.
  Endast någon promille av naturens råvaror tas till vara i Sverige,
  Såsom svamp, bär, vilda örter, fisk/skaldjur, vilt mm.
  Ut med arbetslösa och plocka, kunde kanske göras under trevliga lägerformer.
  Svenska folket kunde fritidsfiska mer och lätt tillgodose sitt fiskbehov.
  Det ät nog mest transporterna från främmande länder som är miljöförstörande.
  Visste ni till exempel att det flygs in enorma mängder snittblommor till Sverige ifrån Sydamerika.
  Visste ni att det körs 1000tals ton Spanska tomater till tippen,
  förmodligen för att hålla priset uppe och få understöd från Eu.

  Svenska bönder får betalt av Eu för att inte odla sin mark.
  MM MM MM MM.

  Det var lite ytterligheter, jag lever inte som jag skriver här.

Skriv en kommentar