Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Jobb i Östeuropa via utländska kanaler? Berunda

Jag är intresserad av att hitta jobb i, eller med anknytning till, Ryssland och det forna Sovjet. I Sverige finns det vissa möjligheter:

1. Söka jobb på företag med affärer i öst
Efter att ha jobbat ett tag kan man bli placerad där för kortare eller längre tid.

2. Söka olika program via t.ex. SIDA
Om man har rätt profil kan man hitta tjänster att söka, både “riktiga” jobb, utbildningstjänster (JPO, BBE) och praktikplatser.

3. Söka direkt till företag i Ryssland
Via Exportrådet finns möjlighet att få ut listor på svenska företag som man sedan kan kontakta. Villkoren blir då förstås inte som i Sverige men inte heller jättedåliga.

Det jag funderar på är nu att hitta utländska kanaler, främst kanske i Tyskland, via vilka man skulle kunna hitta arbetsmöjligheter i öst.
Antalet tyskar som arbetar i f.d. Sovjet är många gånger högre än antalet svenskar och rimligen måste det ju då också finnas ett större inflöde. Ofta är det “västerlänning” som är kriteriet snarare än “tysk” eller “svensk”. Är det någon som har förslag på sidor eller företag att kontakta.

Det jag letar efter är alltså specifika möjligheter inriktade mot öst.
Internationella rekryteringsföretag som Michael Page publicerar självfallet annonser i alla länder. De är dock inte inriktade mot något särskilt. I Ukraina finns företaget Clarus som bl.a. sysslar med rekrytering av västerlänningar till positioner där. Någonstans borde det väl finnas fler kanaler av liknande sort, inte minst i Tyskland.

  1. http://www.jobrapido.se/ är en sajt som har samlat jobbannonser från både jobsiter, arbetsgivare och rekryterare – där kan du söka efter enbart jobb i ex. ryssland och få många träffar.

    http://www.jobsabroad.com/ är en annan sida där du kan hitta fler jobb.

    Annars finns det ju en mängd tyska motsvarigheter till Platsbanken där du kan söka på Ausland. Finns även sidor, ex. http://www.karrierefuehrer.de som listar vilka tyska företag som finns vart i världen. Där kanske du kan hitta något. Eller varför inte kolla på liknande sajter i de länder du är intresserad av.. ?!

Skriv en kommentar