Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Jag har en idé om en ny webbtjänst, diggar du? Berunda

Jag har en idé och en domän.

Tyvärr har jag inte tid att bygga och marknadsföra webbsidan själv. Jag behöver alltså din hjälp.

Domänen jag har heter ibid.se och är en domän som har en given anknytning till “bud” och “budgivning”. “i” är dessutom både intressant eftersom det knyter ann till “internet” och “I” som engelskan “jag”. Ordet “ibid” betyder dessutom “på samma plats” och används vid källhänvisning av böcker. Ibid används i sammanhanget “samma som föregående”. Skriver du “Askungen” behöver du alltså inte upprepa detta – skriv ibid istället.

Detta är bakgrunden och allt ovan knyter ann till den webbtjänst jag planerat.

Tjänsten är en sida där du kan sälja böcker men där du bara behöver ange ISBN-nummer. Genom att någon annan söker efter ett ISBN hittas en matchning. Hittar man en bok man vill köpa sätter man ett bud och ett förfallodatum. Säljaren väljer själv när den vill sälja boken. Om flera vill köpa samma bok kombineras auktionerna.

Jag behöver tips på var jag hittar personer som är intresserade av att driva detta projekt framåt.

Jag vill även ha feedback på denna idé och tips på detaljer vi inte får missa.

En intressant lösning vore om någon kunde bygga denna tjänst och att vi delar på inkomsterna.

Hur ska jag gå vidare?

 1. Trodde “ibid” var ännu en lägsta-bud-sida(
  Kanske inte så bra namn ändå.

 2. Det finns färdiga koncept, som bara är att ladda ner, profilera med din text, logga osv….sen är du flygfärdig. Kan inte någon rakt av så här, men den som söker finner. Googla… en del av din webblösning kan du iallafall hitta på http://andreasviklund.com/ vet dock inte om du får så mycket funktionalitet där. Hans gratis mallar används iallafall av hundratusentals företag i världen, och är en av de mest länkade på hela nätet. Sen kan du ju också sätta in en annons på blocket om möjligheten att bli din partner.

 3. på webmasternetwork.se finns mycket kompetenta och inspirerande människor. det finns en avdelning där man kan lägga ut jobb, en avdelning där du kan få feedback på din idé. De är människor med insikt i vad som krävs och gladeligen hjälper någon framåt med sina idéer.

  I din situation skulle jag:
  -utvecklat en affärsplan, hur du ska tjäna pengar, syfte och mål och ja, du vet. när du vet det är det enklare att fråga andra efter hjälp. vill du ha hjälp med det skulle jag våga prova facebook och vända mig till studenter som läser industriell ekonomi eller civilekonomsprogrammet på någon av landets bättre högskolor.

  Det är ingen som kommer göra allt jobb och dela på kostnaderna. Redan nu har du publicerat idén och det är upp till vem som helst att knycka den, ditt domännamn i detta sammanhanget spelar mindre roll. Du kan däremot agera chef/samordnare/projektledare (företagsägare… ) och se till så att andra jobbar åt dig och ta alla inkomster från sidan. (Du får ju betala dina programmerare etc. vilket kostar pengar) Sidor som phpsidan.se och liknande riktar sig till en mindre proffesionell skara människor, många yngre, som ev. är mer intresserade av att dela på inkomster etc.
  Lycka till.

 4. Utveckla en verksamhet också med personer som har stor makt inom till exempel politik. På det sättet ger de dig en chans att kunna skapa en stor verksamhet. Det ska vara mer än en hemsida, det ska vara någonting stort. Något som verkligen lever och som inte bara är digitalt. Det ska vara stort också och det ska påverka samhället på ett gott sätt.
  När det väl är färdigt kommer du att vara en stor ikon och det kommer att bli väldigt bra. Kom ihåg att det ska bli större och större. När det är en jättestor verksamhet, kan du börja driva in folk till verksamheten och anställa folk. Gör mycket reklam och sådant.
  Fråga nära vänner som kan mycket om datorer, internet och som har datorkunskap. Sedan frågar du dina kompisar om de kan hjälpa dig att hålla sidan uppe och uppdaterad.
  När allt det är fixat kommer hemsidan att dras igång och folk kommer att lägga ut bud och det kommer gå riktigt bra. Vad tycker du?

 5. du kan annonsera på diverse sajter efter personer som vill vara med om detta projekt.. i övrigt verkar det vara en bra idé. men tänk mycket noga på hur du ska nå ut till din målgrupp.. det är både för och nackdelar att ha en liten målgrupp.. du vet lättare vart du ska sikta för att träffa, men å andra sidan vet du inte riktigt vart alla dessa finns kanske utan måste lägga ner pengar och energi på att hitta dom.. kanske du ska utöka sen från böcker till fler saker? då hade jag nog börja med något mer modernt än böcker.. tex. telefoni eller liknande. ja du förstår nog vart jag vill komma=) lycka till. mycket bra idé att lägga auktionen på bjudarens vilkor.

 6. Jag föreslår att du tar kontakt med någon nyutexaminerad interaktionsdesigner (Malmö Högskola har t.ex. en anslagstavla där du kan annonsera). Interaktionsdesigners bygger bl.a. funktionella websidor som den du har lust att starta.

  Jag tycker att din idé är lysande. Hur har du tänkt att betalning ska ske? Via PayPal eller något annat system? Fundera också på de juridiska aspekterna av websidan: vad händer om betalning inte sker, eller boken som köpts inte motsvarar beskrivningarna. Tänk alltså igenom hur mycket ni tänker friskriva er från ansvar. Allt sådan måste informeras om för att det ska gälla.

  Lycka till!

 7. MEn alltså, om du söker en bok är det då inte krångligt att få fram isbn-nr? Du sitter kanske inte alltid med nr i handen när du jagar en bok?

 8. Hej

  Testa http://www.cosmicuniverse.net/ccc/swe_index.php

 9. Lägg ett mail till mig…

Skriv en kommentar