Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Hur handlar jag säkert på internet? Berunda

Det finns många webbsidor på internet där man kan handla olika saker. Allt från t-shirts i USA till småbutiker i Sverige eller stora nationella aktörer.

Men vad ska jag tänka på när jag handlar på dessa sidor? Vissa visar glatt upp olika certifikat, men andra verkar istället ha en smidig fakturahantering.

Är det något speciellt jag ska tänka på när jag handlar på internet? Har ni några erfarenheter att berätta om?

 1. Det viktigaste är att handla från stora välkända leverantörer. Att gå via Pricerunner, Yahoo Shopping eller liknande är ett bra sätt att unvika skumma företag. De företag som får ansluta sig dit är alla seriösa. Ofta finns även en ranking som anger om tidigare kunder anser att servicenivån håller måttet. En del lågpris-aktörer kan ha dålig service.

  I Sverige finns en utbredd uppfattning att det skulle vara riskabelt att använda VISA-kort för inköp på nätet. Teoretiskt sett finns det en risk men det är samtidigt något som bankerna står för. Risken att få problem är ofta större på krogen eller i bankomaten än på internet.
  De stora välkända företagen, t.ex. Amazon, har tillräcklig kryptering för att risken ska vara begränsad. Det förekommer att vissa mindre företag har otillräcklig kryptering och dessa kan det vara klokt att försöka undvika. Internet-läsaren varnar när krypteringen är dålig.

  En annan viktig grej gäller tullkostnader. Det är något att vara uppmärksam på. Köper man skrymmande eller dyra saker finns risk att det tillkommer en tullkostnad och att du får lösa ut paketet med postförskott.

 2. Det finns olika konsumentnyttiga sajter där man kan söka efter om Svenska och utländska företag har fått anmärkningar och / eller klagomål. På t.e.x cint.se kan man söka efter varningar.
  Man kan även söka efter omdömen på cint.se, ciao.se samt se om de företag man söker finns med på prisjakt.se för att kolla omdömen.
  Lycka till! / Malin

 3. Ha ett konto som du kan kalla “inköpskontot” med anknytet kontokort men inte ett sådant med kreditgräns dvs. faktura efter 30-45 dagar utan pengar skall dras så fort som möjligt från ditt konto. Ingen riktig kredit heller (10-30.000 kr) utan du handlar när du har pengar till det. När du är på väg att betala för varor via nätet antecknar du vilken summa du skall betala. Innan du gör det, för över exakt eller ett avrundat belopp in på “inköpskontot”. Du sätter alltså in bara det belopp som du ska handla för på inköpskontot. Vill du kan du ha ett visst belopp innestående på inköpskontot (bra för budjet) men helst en mindre summa.
  Du ska vara försiktig när du handlar med kort på vissa utländska sidor,exempelvis sidor som riktar sig mot konsumenter i U.S.A.
  Det spelar ingen roll om banken eller kontokortsföretagen tar smällen, utan den psykiska påfrestningen och känslan av att ha blivit lurad som är riktigt jobbigt.
  En tjej har handlat på en “stor” sida i U.S.A och någon hackare i Bermudas har fått reda på hennes uppgifter och dragit tusentals kronor. Trots att hon inte har lidit någon ekonomiskt förlust har det varit besvärligt med alla samtal och all den tid det tar att utreda händelsen. Väntan och integritetskränkningen är ibland inte värda inköpet.

  Paypal och Paynova har jag handlat flera gånger mer och dessa känns bra.

  Jag har inte varit rädd för att handla med visakort via nätet hos svenska företag bl.a. kontaktlinser. Dock naturligtvis har det rört sig om små belopp.

Skriv en kommentar