Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Hur får man olikfärgad kartong gratis? Berunda

Hej! Jag behöver hjälp med att få tag på olikfärgad kartong. Vi är ett
gäng tjejer som har börjat träffas för att göra egna gratulationskort, julkort och dylikt. Det som populärt kallas för cardmaking. Vi hjälps åt att köpa in olika material för detta men blir förvånad över hur dyrt det
faktiskt blir om man måste köpa allt som kan behövas. En del hittar man förstås hemma eller i naturen men det blir ändå dyrt. Beträffande olikfärgad kartong så är det konstigt (tycker vi) att det ska vara så dyrt.
Det borde gå att få tag på gratis någonstans tycker vi. Har du något bra
tips på hur vi ska göra för att få tag på den sort kartong som passar att göra gratulationskort utav? Vi har funderat på att gå till något tryckeri och tigga men det verkar som om ingen av oss är säskilt intresserad av att
göra det. Finns det inget annat sätt att få tag på det gratis?

 1. Jag tyckte att jag förklarade tillräckligt när jag skrev att kartonpapper ska var kämpligt till att göra gratulationskort utav, helst utav olikfärgade ark.

 2. På skolan där jag jobbar används ganska mycket färgade papper, både av tjockare och mer sladdrig modell. Jag brukar själv alltid spara de papper som landar på mitt bord. Det är alltid bra att kunna få till färgade lappar till olika ändamål.

  Att be någon som jobbar på skola eller annan plats att samla “restpapper” av olika färg är nog en inte helt dum variant. Det förutsätter förstås att ni är med på att använda papper med tryck på ena sidan. Med lite klipp och klistra går de bra att använda.

 3. Varför inte göra papper själva av reklampapper, tidningspapper mm ? Färga med färgpulver i önskad färg. Inte så svårt som man först tror….Blir lite tjockt, men är kanonsnyggt och känns lyxigt! Går att klistra på motiv o annat, snyggt med “råa” kanter….
  Fråga annars efter kartong på en reklambyrå, butiker eller liknande.

 4. Klädeaffärskedjorna har ofta snygga presentkartonger – de där som de lägger med eftersom de inte har tid att slå in i paket i kassan. Gör det till en vana att alltid be om att få med några kartonger när ni handlar (ni kan ju även be släkt och vänner att göra det). Kartongerna brukar vara i lagom tjocklek, med vit insida och något färg eller snyggt mönster på framsidan.

 5. Jag tror att ni kan ringa eller gå till ett tryckeri och berätta om problemet. Fråga om de har t.e.x andrasortering eller restpartier som ni kan få.

 6. Kanske inte är precis vad ni frågar efter, men tapeter finns ju i en massa snygga mönster och olika strukturer. I tapetaffärer brukar man kunna få bitar gratis för att ta hem och jämföra. Dessa skulle ni kunna ha och spraylimma fast på vanlig vit, billigare, kartong (ex kartong från pizzakartonger etc.). Tapetaffärer kan också ha “stuvbitar” som de säljer ut riktigt billigt.
  Om ni tycker att det funkar att limma så kan ni ju även samla på er snygga omslagspapper från olika affärer. För att få det gratis är det ju bara att försiktigt slå in allt man köper med väldigt mycket papper…

 7. Mitt förslag är att kolla med butiker, typ inredningsaffärer som tar in muggar och andra prylar. Dessa kommer ofta i vanliga wellpappkartonger men emellan lagren brukar det ofta finnas tunnare kartondelar av glattare papper, såna som ofta är väldigt bra att använda som pysseldelar. Butiker som ta in mycket i lager har ofta väldigt mycket bra emballage som de bara slänger men som man som pysslare kan använda till massor av bra ideer. Testa!

 8. Man kan ju måla vanlig kartong med sprayfärg. Det finns flera olika sorters sprayfärg som ger matt/blank/slät yta/yta med struktur och så vidare. Sen är det ju också en fördel att det är lätt att få tag på olika färger och nyanser av färger. Det finns ju öven roliga metalicfärger som guld/silver/rubin/smaragd och sånt på sprayfärg.

 9. Hej

  Jag vet inte vad Berunda är för sida, jag hade bara tråkigt och hittade hit via Facebook och bryr mig inte om någon belöning. Däremot tror jag ni är inne lite på rätt spår, ofta när man skapar grejor av t.ex. skinn eller metall så är det spillbitar man vill åt, samma sak med skumgummi som kan användas till lite allt möjligt. Man går helt enkelt till firmor som antingen säljer detta eller som arbetar med det själva, allt spill kostar företaget pengar i sophämtning och återvinning med mera och de flesta har ingenting emot att ge bort eller sälja sådant för en symbolisk summa.

  Samma sak gäller kartong och papper och ni har nog själv redan besvarat er fråga. Jag har arbetat på tryckeri och även på mindre tryckerier slängs det ofta containervis med papper och kartong av olika slag varje månad. Det finns flera sorters tryckerier men traditionella offsettryckerier och screentryckerier med mera är värt att kolla lite extra på då man ofta gör reklam där, reklam som t.ex. trycks på kartong eller olika former av laminat och plast med mera. En del av det som slängs är givetvis förstört och har färg med mera på sig men mycket skulle funka prima till kort. Tänk er själva, har man ett ett stort A2 ark där man skall trycka 20 flyers och just detta eller de 10 översta arken i pappershögen är lite skadade i kanten eller vikta så slängs de. Leta upp ett lokalt tryckeri (eller flera) och snacka med folket där, de kan säkert tänka på det och lägga undan den typen av skräp som går att använda så att det inte blandas med det som slängs för att det är dränkt i färg och olja.

  Observera att det är vanligast att trycka på vitt papper/kartong även om bakgrunden på den färdiga trycksaken skall ha en annan färg. Största delen av papperslagret på ett offsettryckeri är därför tyvärr vitt, men inte uteslutande, vi hade gott om färgad kartong där jag jobbade.

  I övrigt vet jag inte, ni har säkert tänkt på mycket själv men gammal kartong som inte används hittar man ju annars i skrubbar och på dammiga lagerhyllor på t.ex. gymnasieskolor med konstutbildningar (typ estetiskt program), skolor med utbildning i grafisk produktion och tryck eller teater (scengrejor och så vidare). Bokbinderier är nog värt att kolla upp också, speciellt mindre som gör mycket enkla häftade omslag i enfärgad kartong.

  Hoppas ni hittar något, eller redan har gjort det. :)

 10. Hej,

  Försök istället att tigga av de som producerar materialet, till exempel SCA. Som grafisk formgivare har jag flera gånger fått prover skickat till mig utan kostnad av dem. Storleken på proverna kan variera stort.

  Lycka till!

 11. Hejsan!
  Jag vet inte om det är mycket till hjälp eller om det är vad ni söker…..
  I vilket fall som helst så brukar Kontorsbutiker, leksaksaffärer och Clas Olson ha färgade papper i lite tjockare material/papp till bra priser. Dessa är ju inte gratis men de jag tänker på brukar vara 100 ark för 29-39 kr. Sedan kan jag också tipsa om att vissa butiker skänker bort emballage som kanske kan återanvändas. På min ort vet jag att bl.a systembolaget har travar med kartonger i olika färger ( och kvalitet ) som man får ta. Dessa är ju helt gratis och ett bra sätt att göra en insats för miljön.
  Lycka till! / Malin

 12. Gå eller ring till ett stort matvaruhus och fråga om det har. det lär ha massor över.
  Eller gå till en återvinningscentral och fråga snällt där om ni får plocka på er. Det är nog svårt att komma undan tiggandet om ni vill ha de gratis.
  Annars får ni väl rota i nån sopkontainer eller helt enkelt börja spara all kartong ni själva kommer över genom förpackningar och liknande, för om ni är ett gäng så blir det inte så svårt att spara ihop en hög.
  Och om ni vill ha det i en annan färg, måla bara om, akryl funkar nog bra.

 13. Hur stora måste bitarna vara? För man kan göra underverk med redan existerande kartonger. Och det finns ju MASSOR med kartong som bara slängs från affärer och privatpersoner varje dag … ALLA varor har ju kartonger och förpackningar. Sådana kan gå att använda.

 14. Tror tyvärr att enda sättet är att försöka tigga till sig det gratis, om ni inte börjar producera åt någon som vill sponsra er.

Skriv en kommentar