Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Hoppas innerligt att någon läser detta Berunda

Det sägs på hemsidan att alla frågor har ett svar. Jag hoppas det även gäller mitt inlägg. Först vill jag säga att det är en bra hemsida, intressant och annorlunda.

Jag behöver låna en liten summa pengar, som så många av oss i dagens samhälle. Jag har betalningsanmärkningar, men inte för en misskött ekonomi eller införskaffande av dyra och exklusiva saker. Anledningen är att jag har tagit hand om min son de senaste åtta åren.

Jag levde med en sambo som misshandlade mig grovt i många år. När jag tog min son och flydde 100 mil, för fyra år sedan fick vi början om från noll. Utan hjälp från släkt och vänner. Min son har på grund av mitt val katastrofala val, haft det tufft i skolan. Jag har i långa perioder varit sjukskriven för att stötta honom. Han har haft astma, men är idag frisk. Jag är utbildad affärsekonom och har jobbat när det har varit möjligt, men i mkt. liten utsträckning.

Min son är mitt allt, hela mitt liv. Valet var enkelt, att stanna hemma och finnas där för honom när han behövde det. Någon hjälp från samhället har aldrig funnits, jag har sökt med ljus och lykta. Vår situation är inte helt vanlig, jag lyckas aldrig träffa någon som ens har tillnärmelsevis erfarenhet av det vi har gått igenom. Idag går det bra för min son i skolan, han är bland de bästa i klassen. Spelar handboll på fritiden och har kompisar. Är ”stark som en björn” som jag brukar säga. Lång och reslig. Har framtiden för sig, mot alla odds.

Problemet är jag. 45 år gammal. Har inte haft möjligheten att jobba på ett konstruktivt sätt på många år. Betalningsanmärkningar, givetvis. Den negativa spiralen håller på att driva mig till vanvett. Kanske hade jag kunnat acceptera dom, om jag hade slösat med pengarna eller på annat sätt varit oansvarig, men det har jag ju inte. Jag har inte lagat mina tänder på år och dag, klipper mig aldrig, köper bara begagnade kläder, är snål med mat till mig själv. Går givetvis aldrig ut, eller slösar för över huvudtaget.

Ett lån i dagsläget hade varit gudasänt, men hur? Jag vet att samhällets ansvar är begränsat, även för oss här i Sverige. Skulle bara önska att det fanns åtminstone en gnutta hjälp, det är allt. Jag känner att min ork håller på att ebba ut, men klarar inte av att ge upp riktigt än. Min son har tillslut kommit på fötter det sista han behöver är att jag då kastar in handduken. Idag lever vi med skyddade identiteter. Jag har sökt hjälp hos socialen, kvinnojourer, kyrkan. Men ingen har erfarenhet av vår situation. Jag får alltid höra att “Du ska se att detta ordnar sig Katarina, du verkar så kapabe och stark och har en så fin son”. Med andra ord bollar dom problemet vidare.

Hoppas någon där ute i etern läser detta och ger oss hopp.

Kram,
Katarina

 1. Jag vet inte om det är till så mycket hjälp men kanske kan en gnutta hopp och fina ord hjälpa dig något. Jag har ingen erfarenhet i detta problem mmen jag har tusen ideer……….För det första vill jag påtala att det finns ett antal olika fonder som vänder sig till bl.a kvinnor som är “offer”, där man kan söka bidrag till olika ändamål. Även kyrkan har diverse fonder där man ger bidrag till smahällets “lägre” klasser. Om din son ännu har problem med t.e.x. astma så finns det särsilda fonder som riktar sig till människor med olika sjukdomar, vanligtvis beviljas bidrag då till sådant som underlättar vardagen för den sjuke, alt. rekreation för familjen. Vårdbidrag/handikappersättning är en ersättning man kan beviljas från försäkringskassan om man har sjukdom/handikapp som kräver ökad vård och tillsyn eller som ger merkostnader som överstiger en viss summa. Dessa ovannämnda är de mest konkreta tips jag kan ge. Jag antar att du redan ansökt om hjälp med skuldsanering. I ditt fall tycker jag personligen att det borde prioriteras!!!!!!!!!! Med andra ord tycker jag att du verkligen borde få hjälp med det. Det finns enstaka fonder som hjälper till även med sådant, de brukar bevilja sådant stöd till i första hand människor i er situation. Samhället har faktiskt ett ansvar så jag tycker att du skall kämpa vidare och stå på dig. Några små enkla spartips för vardagen är att anäla sig som testperson hos frisörelever (gratis klippning), ansöka om tandvårdskort ( tandvård på högkostnadskort) mm. Jag önskar dig lycka till av hela mitt hjärta. Jag själv är kroniskt sjuk och har tre småbarn som är sjuka och handikappade så jag kan personligen inte låna ut pengar men försök att söka bidrag ur fonder. Lycka till!!!!

 2. jaaadu jag har själv problem med det ekonomiska men jag tror att du eftersom du är utbildad affärsekonom skulle kunna arbeta med det ekonomiska och då kanske som konsult ?
  finns en massa människor som kan behöva en annan människas syn på saken och som de inte riktigt tänker på själva…

  annars har jag bara tips om sajter du kan söka dig till men där har du väl redan varit antar jag ?
  en del sajter som lovar guld och gröna skogar men inte håller det de lovar ger jag inte mycket för…

  jag tror att du har en framtid som konsult inom det ekonomiska och då kanske det löser sig
  har du pratat med polisen om mannen som misshandlade dig ?
  isåfall hoppas jag att det har löst sig men du har ju skyddad identitet så vänd dig till dem som skyddar dig så de får lotsa dig vidare
  jag tror att soc backar när de ser 2 bastanta poliser följa med dig in och förhoppningsvis fattar de allvaret i den här situationen

  tyvärr har de flesta på soc kommit direkt från den akademiska världen och har aldrig varit i kontakt med misär
  dessa människor sitter nu alltså på sina kontor och leker “GUD”
  ta också kontakt med psyk så du får nån att prata med
  kyrkan ger jag inte speciellt mycket för de har ingen kunskap om sånt här längre så vänd dig till psykmottagningen där du bor så kan du genom dem få hjälp också

  hoppas allt löser sig

 3. Att socialen inte har kunskap är varken nytt eller konstigt. De har nämligen ingenting av det som man egentligen förväntar sig de borde ha, i sin utbildning. Det är snarare regel än undantag att de bollar vidare.

  Hör av dig så kanske vi kan bolla lite idéer och få lite stöttning på vägen.

  http://blog.consequentia.se/
  http://www.consequentia.se

Skriv en kommentar