Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Hitta det perfekta sättet att sluta röka på Berunda

Rökning är ett gissel. Dyrt, hälsofarligt och irriterande för andra. Egentligen finns det inga skäl att röka. Ändå är det så svårt att sluta. Det finns många tips och råd för den som vill sluta, men ändå misslyckas många. Här kommer lite nya och kanske lite annorlunda tips och råd som kanske kan ge nikotinet på nöten en gång för alla.

1. Byt miljö. Då kan det också vara lättare att byta livsstil. Med ett nytt jobb kan man lättare bryta ovanorna från det gamla. Eller så målar man om i hemmet eller skaffar ny lägenhet.

2. Prova akupunktur. Många har blivit hjälpta av akupunkturen, både för att sluta röka och för att slippa tråkiga biverkningar som viktökning och humörsvängningar.

3. Lär dig hata cigaretten och intala dig själv att cigaretten är äcklig. Detta kräver en del tålamod och lite förberedelser. Genom att läsa alla hemska forskarrapporter och titta på otäcka bilder av rökskadade lungor kan man få aversioner mot rökning. Om du faller för frestelsen igen – rök tills du mår pyton och sluta tvärt igen. Så lär sig hjärnan att rökning är otäckt.

4. Ett klassiskt och väl fungerande tips är att ha en burk med gamla snuskiga fimpar i. Kommer suget, stick ner näsan i burken och röksuget försvinner förvånansvärt snabbt.

5. Ersätt rökningen med något annat. Blogga, städa, träffa folk som berättar spännande saker, hitta på roligheter som avleder uppmärksamheten. Rökning är ett starkt beroende, men går att ersätta med annat. Se det positiva med att inte göra något, det vill säga inte röka, och ersätt det med positiva vanor.

Skriv en kommentar