Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Ge mig en vision om en miljövänlig framtid Berunda

Det behövs en vision om den miljövänliga framtiden. Berätta därför för mig om en dag, en händelse eller något som gör att jag börjar drömma om att få en miljövänlig framtid.

Du väljer själv vilka delar som är viktiga i just din historia. Kanske handlar det om transport, vatten eller en helt vanlig arbetsdag. I framtiden.

För denna uppgift behövs viss insikt i skrivkonsten. Texterna kommer användas för att få fler att bli uppmärksamma på vart man kan nå med högre miljökrav.

Krav som dessutom öppnar upp för helt nya bransher, arbetstillfällen, pengar… ja, vad blir din miljödröm?

Kolla gärna i arkivet, där ser du hur belöningarna har fördelats tidigare.

 1. Drömmer själv om en miljövänlig framtid där mina barn, och alla andra förhoppningsvis, kommer att trivas i.
  Alla människor är likadana, vi fortsätter gå samma väg tills något radikalt händer, tills vi slår i väggen dvs…
  Men ska det verkligen behöva vara så!???
  Min dröm handlar om skiten som i stort sett alla fordon går på. Det finns miljövänliga(re) alternativ, så varför inte ge järnet i den riktningen?göra något nytt?
  Oljan som är alla åt huvudet verkar bara skapa intriger och krig. Se bara vad USA håller på med….
  Det är omöjligt att fordonen kan vara så primitiva när utvecklingen går så fort frammåt. Tillverkarna ser ut att satsa mest på teknik och onödiga prylar till fordonen. CO2 utsläppen kanske minskar en aning, men de försvinner inte.!
  Det är så att företagen tjänar mycket lite eller till och med förlorar pengar på att ta fram ett alternativt drivmedel.
  Om bilen inte har förbränningsmotor så säljs ingen bensin, ingen olja till motorn, inget oljefilter (det fortsätter hur långt som helst). Inte många tjänar på alternativa drivmedel. Bilmekaniker har mindre att göra och därmed behövs färre osv.
  Denna förändring behöver inte innebära färre jobb, med t.ex. färre bilmekaniker ökar behovet av bilelektriker. Ett annat drivmedel behöver inte bidra till att färre bildelar behövs,(släng i något onödigt i alla bilar om så behövs bara för att skapa jobb,en tanke bara)
  Kanske blir det tvärtom, att nya företag skapas och att gamla växer i och med förändringen??
  Någon måste ta första steget i rätt riktning, förr eller senare kommer oljan att ta slut, vad gör man då? Jo satsar på en lösning som inte skonar miljön mer än vad oljan gör. Man tar det som finns till hands helt enkelt.
  Med rätt beslut vid så snar framtid som möjligt undviks detta på bästa sätt.
  Min dröm uppfylls den dagen när sådana drivmedel förbjuds, då spelar den ingen roll om det fortforande finns tillgång på olja när ingen använder det. Människan har anpassat naturen till sig själv tillräckligt länge, kanske är det dags att lyssna på naturen, att vända på steken?? Det finns alternativ!! Det som inte finns är någon som verkligen driver fram det. Det lönar sig till slut, det måste det göra, det finns inget annat val……..

  Tack för de som tog sig tiden att läsa detta…

 2. Den 20 september 2027 händer det något som många pratat om men som kanske inte trott på, vi får en klimatförändring, en radikal sådan, en ny istid! Pga de miljöutsläpp som industrier i väst betalat skatt för, för alla fordon som ständigt släpper ut avgaser, även de som tävlar inom motorsport…

  Från en vecka till en annan, från en värld som vi känner, lever och tror på, till en helt annan. Vi står “helt plötsligt” inför ett globalt klimat skifte.

  Norra delen av jordens hemisfär kommer att bli täckt av snö och is och medeltempraturen ligger runt minus 40 grader celcius. Vår främsta uppvärmmningskälla har krafigts påverkats av den smältande polarisen. Detta har medfört att miljontals liter kallt sötvatten har kommit in i vår naturliga krets. Det borde inte ha varit där men dess konsekvenser är stora. Översvämmningar, stormar och en kyla som inte ens vi nordbor är vana vid väller fram.

  Vi försöker rädda vad vi kan men många går förlorade i kampen mot moder natur, främst pga att vi inte lyssnat på de signaler som sänts utan bara tänt för stunden—-

  För att förhindra detta måste vi ta hotet om ett globalt klimatskifte på allvar. ALLA måste tänka över om det är värt det, oavsett om det gäller skjuts till träning eller om det gäller semesterresa. Samåkning och nya energikälllor är framtiden, låt oss satsa på den!

 3. Min vision är att allt ska drivas med hjälp av elektricitet. Vi ska informera mera folk och bygga fusionskraftverk i länderna runt om i världen. Med hjälp av fusionskraftverk kan vi använda massor elektricitet utan att det är miljö farligt. Våra bilar, lastbilar, bussar m.m ska gå på elektricitet och vid längre transport ska vi nyttja våra järnvägar och utbygga tåg systemena. Flygplan ska användas sällan. Vi kan tekniken när det gäller både att framställa eldrivna bilar och hur ett fusionskraftverk funkar så det största problemet med min vison är att informera folk mera om det och sammarbeta mot dem som envisas med att driva våra bilar med bensin.

 4. Jag o du måste börja med oss själva-det lilla blir mycket av sopberg-om vi börjar där så kan vi bli till föredömmen för våra barn,grannar osv-som i sin tur kanske tjänstgör vidare-gäller ju många saker tex hur jag väljer att transportera mej! Det här e små enkla saker o tips-vi kan gå vidare med det o bli små ” profeter ” som talar om dom små som dom stora bitarna! Hur ser värdaen ut med tunt ozonskikt o vad beror det på o vad händer om vi inte gör något nu-vad händer med nästkommande generation! Cancer allergier naturkatastrofer! Ingen kan få mej tro att det e naturens gång-vår girighet har förstört det mesta! Men det ÄR inte för sent!!! Mvh Camilla Magnusson

 5. År 1994 sitter en flicka vid en sjö och ser på vattnet. Det är smutsigt, tjockt, ingenting som i sagorna mormor berättade. Samma flicka promenerar en stund senare hen och ser på hur förorenad luften är, bomber brukar jue ha sådan effekt. När hon kommer hem ser hon att den vita cemntet är redan brun. Samma flicka 25 år senare sitter vid samma sjö med hennes egen dotter. Vattnet gnistrar och är kristallklar. Hennes dotter tar av sig klänningen och hoppar in. Hennes mamma ler, hon vet att detta var något hon aldrig fick göra. hon ser ut över sjön, tar ett djupt andetag och minns den dagen kriget tog slut, den dagen en annan regering tog över landet, en regering som behöll allt det vackra i livet. Och miljön är en del av det. Hon är lycklig nu, hon vet att hon åtminstånde inte behöver oroa sig att hennes dotter kommer bli sjuk genom att bara andas in luften, eller bada med sina kompisar, eller gå bakom en bil. Hon ler när hon tänker på hur starkare människor har blivit, hur deras hälsa blivit mycket bättre sedan den nya regeringen tillkom. Hon ler ännu bredare när hon tänker på den dagen hon startade den här förslaget, och fick den igenom. Hon tar ännu en blick på det klara vattnet, och den mjuka gräset, tar av sig sin klänning och hoppar in efter sin dotter. Livet känns bra.

 6. det är jätte kallt på natten ..olidligit .& på dagen bränner solen så hårt så man kan inte visa sig ute utan att bränna skinnet av sig..
  inga lekande barn hörs…bara en syn av hårspays burkar,kylar slängda på marken,bilar som står still för finns ingen bensin eller olja kvar ändå..bara massa skräp.plast påsar & annat.
  fy fan var det värt slösa så ?åka fort,se snygg ut..ett dyrt pris att inte kunna va isolen mer eller kunna andas utan tungt tryck över bröstet av alla föroreningar..som att det hjälpte bygga utsläppen högt i luften..det blåste ju bara vidare till nästa grannland som gav oss deras utsläpp.tänk om våra barn inte får känna friskt blöt gräs mer barfota,eller ta ett dop i vattnet..kommer bara finnas torkad lera & döda svanar där

 7. Allting är vackert. Det luktar annorlunda. Det ser annorlunda ut. Jag kollar på gatan och det är rent. Jag tittar runt och jag ser inga bilar utan jag ser cykel liknande fordon som man kör med pedaler. Det är vackert med alla fina träd. Det är kallt och blåsigt men det gör inget. Det är bara ett bra tecken på att världen mår bra. Jag tittar upp och ser inga flygplan. Jag börjar gå mot en plats som liknar en gråtta där det står: “Underground Transport”. Jag går ned där och ser folk som sitter i vagnar som snart ska åka ifrån New York och till Washington DC. Ja, det verkar gå. Jag tar en biljett och sätter mig i en vagn. Jag tittar ut ur fönstret och ser hur olja, på ett bra sätt, transporteras i tunnelbanor. Det är ett säkert sätt. Detta är en miljövänlig framtid.

 8. Ett fågelkvitter bryter tystnaden, men jag fortsätter blunda. Känner hur solen värmer, hur vinden fläktar och för med sig en doft av blommorna som växer intill mig. Jag slår upp ögonen och betraktar omgivningen. Höghusen kastar sina skuggor omkring mig, folk promenerar omkring i parken, några barn spelar fotboll på gräset. Affärerna omkring mig annonserar rea, långt bortifrån kan jag urskilja melodin från en gatumusikant. Jag tar ett djupt andetag, njuter av den rena luften. Storstadmiljön är sig lik, samtidigt som skillnaden är total. När all biltrafik stängdes av i hela centrum försvann inte bara avgaser. Det konstanta ljudet av motorer är borta, liksom de stressade biltutorna. Centrum har blivit en plats för promenad, en plats där man möter folk, tar sig tid och kan umgås. Cykelbanor har ersatt de trafikerade gatorna, bussarna går från busstorget strax intill stadskärnan. Förslaget om ett bilfritt centrum, det som först möttes med skepsis, har accepterats och blivit en naturlig del av vardagen. Protesterna har tystnat och ersatts med entusiasm över den nyanlagda parken och de takförsedda cykelbanorna.
  Jag reser mig från parkbänken och styr stegen ut på den breda gågatan. Promenerar förbi dragspelaren som utan konkurrens från biltrafiken kan låta sin musik ljuda över torget. Lunchen är över och det är dags att återvända till jobbet. Det första jag gör när jag kommer in är att öppna fönstret och låta stadsmiljöns rena luft fläkta in i rummet.

 9. Jag drömmer om den dag när jag kan köra bil på vattenånga. Då sänker vi koldioxidutsläppen radikalt för ingen vill längre köra omkring med en bil som går på dyr bensin eller disel. Inte ens illaluktande etanol är intressant längre. Vi kan ta bort trängselskatterna i
  Stockholm. Mackarna kan sluta med den olömsamma bränslehanteringen eftersom vatten finns tillgängligt överallt.

 10. Jag drömmer om den dagen då all onödigt papper och plast utesluts. Det finns enormt många pappersblad som delas ut på olika sätt som det är helt onödigt att det skall finnas. Eller reglera det, gula sidorna kan ju få delas ut till endast de som vill ha den. Inte skickas ut till alla oavsett om de helre använder t.ex Hitta.se eller eniro. Finns absolut ingen anledning för såna här små saker som ändå resulterar i så mycket slöseri skall få slinka förbi bara för att folk är upptagna med de större problemen.

 11. En helt vanlig dag…

  Det började med att jag vaknade och gick fram till fönstret för att se hur vädret var men som vanligt så var det sol och jätte varmt ute vilket det varit i många veckor nu. Och föär mig som trädgårdsmästare så betyder det mycket extra jobb i och med att jag får gå och vattna alla växter med vattenslangen. Allt detta beror till stor del på alla utsläpp som blir av bland annat bilar och flygplan. För att vi ( alla i världen, Sverige ) ska kunna minska dessa utsläpp och minska allt detta extra arbetet och det onödigt varma vädret (som också påverkar vårt svenska landskap) så tycker jag att vi i sverige ska börja åka mindre i våra egna bilar och åka kollektivt med bussar och använda oss mera av båtar i stället för att flyga. Och med dessa ord hoppas jag att du som läst detta håller med mig.

  SLUT

 12. Vart tog alla sak-bytar-dagar vägen?
  När jag var liten så anordnade hem och skola-föreningar bytardagar på förskolor och fritidshem. Idag verkar det som om alla bara kastar och köper nytt. Inte för att jag är direkt fattig men nog anser jag att det är mer miljövänligt att återanvända och handla begagnat. För ett par dagar sedan var jag på returpunkten i n´Norrköping. Det är vår “kommunala” soptipp där man som privatperson får kasta vad som helst helt gratis. Ganska självklart tycker jag men så talade jag med min syster i skåne och hon berättade att de får BETALA för att slänga skräp. Det kan väl ändå inte vara förnuftigt? För att främja sopsortering mm. så är det väl inte mer än rätt att kräva att det åtminstone skall vara gratis?

 13. En miljövänlig framtid för mig är när folk vågar säga ifrån! Varför ska jag köpa kravmärkta päron som ligger på ett papptråg inlindad i plast? Varför ska jag köpa en klase bananer i en påse med märket KRAV på? självklart är det bra med ekologiska och kravmärkta varor men varför pracka på oss alla dessa onödiga förpackningar?? nu för tiden är plast miljövänligare än någonsin att förbränna men alla återvinner inte och bananer och päron klarar sig utmärkt utan plast och papp. Själklart förstår jag med att man vill lägga 4-5 päron i påse klart mycket lättare att ta med sig hem än att lägga dem löst i sin matkasse. men det är så otroligt mycket onödiga förpackningar så min vision om ett miljövänligare samhälle är när folk börjar att säga ifrån och lämnar dessa onödiga förpackningar på affären, de kan ju inte bara låta soptunnan bli full då kommer ju ingen att vilja handla av dem om det ligger massa skräp inne i butiken. Det är vi konsumenter som måste börja sätta press på handlarna så sätter de press på tillverkaren!

 14. Jag älskar att höra på mormors berättelser om hur det var när hon var ung. Trots att det bara är 50 år sen så är det så avlägset. Som en förhistorisk tid, eller som en film. En del kan man bara inte fatta.
  – Folk köpte vatten på flaska från affären, berättar mormor för oss. Vi undrar om det var för att de inte hade något vatten, men så var det inte. Mormor kan inte förklara varför man köpte nåt som hällts upp i en flaska och sen transporterats långt, när man egentligen hade det själv hemma i kranen.
  – Det är tur att alla kom på att det var dumheter annars vet man inte hur det hade slutat säger mormor. Sen berättar hon om koldioxidutsläpp som hotade klimatet och jag funderar på hur det varit om inte alla länder tillslut enats om att begränsa utsläppen och försöka rädda planeten. Kanske hade det inte längre funnits nån vinter och nån snö då!
  Det ringer på dörren och mormor skyndar sig att öppna. Där står varubudet med all mat mormor beställt över internet. Maten är närproducerad och ekologisk.
  – När jag var ung hände det att man transporterade sån här mat över flera kontinenter bara för att förpacka den, berättar mormor.
  Jag tänker att det är tur att man börjat tänka lite smartare och fattat att om vi ska vara rädda om något så är det miljön. Och sen hugger jag in på fikat mormor dukat upp!

 15. Framtiden vi lever i nu profileras av vår gamla vision om lyx och status. Att till exempel kunna köpa en platt tv är inte längre status. En dator och Internet är inte längre få förunnat, utan något vi är beroende av. Liksa så en kamera med inbyggd telefon. Historiska statussymboler används fortfarande, men saknar effekt. Vi har svårt att skapa nya visioner och nya status symboler. Även om vi ser tydliga framtidscenarios om klimatpåverkningar och mycket annat samt exempel på hur vi kan förbättra, så kan vi inte omsätta handlingarna till status. Statushandlingar som ger en intre tillfredsställelse och en positiv påverkan på miljön.

  Min miljödröm handlar om status i miljöhandlingar. I drömmen känner jag mig stoltare ju fler miljövänliga och krav-odlade produkter jag lägger fram till kassan i butiken. Jag visar gärna upp min miljöbil på uppfarten till mitt passiva hus. Jag är stolt för att jag sorterar sopor som en gud!

  /Lech Kaniuk

 16. En framtid där konsumenter tar med sig en flaska hemifrån och fyller på mjölk mm. i butiken. Konsumtion av ekologisk säsongsfrukt. Förpackningar som går att kompostera på sin egen gård. Gott och nyttigt i butikerna. Ej användning av kemikalier med okänd verkan. Kvinnor använder hemmagjorda kosmetika utan tillsatser och olivolja. Inga konstgjorda dofter som skadar levern (Efter ett tag en större förmåga att uppfatta en nyduchades kroppsdoft och hormoner). Ekokläder av kvalité, enkelt men hälsosamt boende, gärna hus av sten åt flera i stället för i trä. Ingen tävlan bland människor, större generositet och hjälpsamhet (grannen får dig att följa med i bilen när han åker och handlar eller så handlar denne åt alla. Nästa gång kanske du gör det). Ingen katt- och hundmat – de kan äta vanligt kött som förr i tiden. Mäniskanns köttkonsumtion minskar till 5 procent av nuvarande konsumtion. Varor som håller längre. Färre papperstidningar och inga brev i brevlådan. Användning av kefa till pappersproduktion i stället för av träd. Ingen byggnad av nya bilvägar rakt genom naturområden med biotoper. Mer tågtrafik och nya tåglinjer.

 17. Det man har på huden ska man kunna äta. Tips om hemmagjorda ansiktemasker mm. hittar du på http://www.freewebs.com/breeze33
  Varför ska man köpa en ansiktsmask och belasta miljön när man kan göra en själv? I längden kommer flera förstå hur pass “blåsta” de blir av kosmetikerföretagen som lägger in en mycket litet procent av den i reklam starkt framträdande naturliga råvaran in en kosmetika.

 18. Luften var kall då den svepte genom håret och väckte mig precis så som man behöver bli väckt på morgonen för att förbereda sig inför dagens alla sysslor. Pedalerna svepte ett varv och ett andra och ett tredje och kedjan rasslade på såsom den alltid hade gjort.

  Vid eken mötte jag som vanligt upp med två säljare på väg till kontoret mitt emot min köra arbetsplats. De var snobbar – de var inte jag – men våra vägar möttes där var dag på vägen till jobbet – de med sina tankar och jag med mina. Våra möten var spännande – våra hjärnor fick var dag en injektion med spännande idéer från den andres värld – en säljares till en ingenjörs och tillbaka.

  Vid kiosken stod Gustav som vanligt och åt sin korv till frukost. Vi hade blivit nära vänner redan då jag var på väg till mitt nya jobb för första gången. Då visste jag inte att Gustav var en av de högre cheferna, men han hade senare berättat hur värdefullt han tyckt det varit att få en sådan ocensurerad bild av de lägre tjänstemännens vardag.

  Väl framme vid kontoret var det minst 50 hjul som rullade in mot cykelställen – ju närmare kontoret vi kommit ju fler hade mött upp med varandra. Med nyvädrade hjärnor som blivit fyllda med nya tankar var personal och ledning uppvärmd och igång – redo för att angripa dagens sysslor – från topp till tå.

 19. det som kan göra det lite mer miljövänligare är ju att företagen kan satsa på samåkning
  dvs en mindre buss som hämtar upp anställda där de har samlats och sen kör dem till sitt arbete

  då slår man 2 flugor i en smäll
  företaget vet att deras anställda kommer i tid och att de anställda mår i slutändan bättre av det här samtidigt som mindre utsläpp från alla som kör själva kommer ut

  mina tankar

 20. Världen har äntligen vaknat!
  Avgifter och skatter är skyhöga men det är å andra sidan en hel del som är billigare också. Alla miljöförbättrande åtgärder belönas rikligt och allt med negativ miljöpåverkan beskattas. Nu handlar det inte längre om någon liten miljöavgift på några hundralappar utan om betydligt större summor. Rejäl lönsamhet för den som främjar miljön och kraftig bestraffning för det som frestar på miljön. De största miljöbovarna, stora företag, har tvingats genomföra stora miljöförbättrande åtgärder nu. Kunderna ställer allt högre krav, det är ju inte bara de tillverkande företagen som får betala miljöskatt. Slutkunden och konsumenten får stå för viss del de också. Det är enklare att ställa krav på tillverkaren nu, i den bemärkelsen.
  Min vardag är enkel. Jag åker gratis i kollektivtrafiken och mina tågbiljetter kostar endast några tior. Trots att jag har en miljöklassad bil så använder jag den inte särskilt flitigt. Vägskatter och innerstadsavgifterna är dyra och onödiga. Häromdagen fick jag en belöning för mina miljöförbättrande åtgärder i mitt hus. Diodbelysning i hela huset som visserligen kostade lite i investering men som ger mig gratis el i ett år.
  Många säger att det var bättre förr, men jag vet inte……..
  I sådana fall det “förr” som var riktigt långt tillbaka.
  Kalla mig snål om ni vill, men jag har inget emot att lägga lite mer engagemang på miljövänliga åtgärder så länge jag själv kan spara några kronor extra…….

Skriv en kommentar