Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Förbättra miljön och påverka andra på bästa sätt? Berunda

BAKGRUND:
Har du sett filmerna “An inconvenient truth” eller “The Planet”? Här berättar man hur illa det egentligen är med vår miljö; sjöar urfiskas, luften i storstäderna är dålig, bananerna är extremt besprutade — Det finns helt enkelt en hel del miljöproblem som vi måste ta itu med.

Men vad kan privatpersoner och Berunda göra för att förbättra miljön?

Berunda arbetar aktivt för en bättre miljö. Målet är att Berunda ska vara en plats där man dagligen kan föreslå miljövänliga lösningar och där kan få långsiktigt hållbara svar på de problem man har.

EXEMPEL:
Om alla byter från vanliga lampor till energilampor så sparar inte bara pengar, man kan dessutom stänga ner ett helt kärnkraftverk. Ett annat exempel är att det faktiskt sen 80-talet finns bensin till båtmotorer som är miljövänlig. Problemet är att folk köper vad de är vana med.

Hur gör man då för att bryta mönstret? Hur ska fler kunna bli intresserade av att bli miljövänliga? Och vad bör Berunda göra?

Vi har fått förslaget att starta en webbshop på Berunda med produkter som hjälper varandra. Kanske ekologisk choklad, fair trade-varor o dyl. Vi kanske även kan första hjälpen, brandfilt och brandsläckare….!?

BELÖNINGEN:
Alla svar uppskattas. Alla dina idéer kan leda till en bättre miljö. De mest kreativa och de mest konkreta aktiviteterna belönas mest.

ps. Om du vill stödja denna kampanj för miljön så kan du öka belöningspotten. Jag lovar dig att fördela pengarna varsamt, tack.

Några miljölänkar:
http://www.aftonbladet.se/ettor/webb/3305_normal.html
http://www.climatecrisis.net/takeaction/
http://www.snf.se/verksamhet/internationellt/jatterakor/
http://www.greenpeace.org/sweden/press/pressmeddelanden/saa-raeddar-vi-oestersjoen
http://www.gronkemi.nu/alkylat.html
(tipsa mig gärna om fler bra länkar)

INSPIRATION:
Det finns en kurs på Stockholms Universitet som heter “Världens Eko 5p”. På denna kurs går man igenom ett miljöproblem per tisdagkväll. Erfarna föreläsare från olika håll varvas med diskussion och debatter. Tips för alla som vill veta mer om vad som hänger. Alla företagsledare bör gå denna kurs!

Med bra information i naturprogram i radio och tv når man kanske många, men når man verkligen rätt personer? Är inte de som kollar på naturprogram redan instatta, eller!? (här kan jag ha fel). Är de flesta verkligen intresserade av vad som händer i miljön? Hur många är intresserade och hur många är engagerade? (många frågor, vart finns undersökningen?)

Archie Duncanson har skrivit en bok som heter: Ekologi börjar hemma. Titta efter hur mycket sopor du har i din soptunna. Det ska bli mindre i den. Återanvänd så mycket du kan. När ni år ute och handlar ta med en väska eller påse. När det gäller lösviktsfrukt så släng inte påsen somni tar i affären utan använd den tills den går sönder. På det sättet så slipper ni köpa plastpåsar.

Skapa ett javascript som visar dagliga miljötips på webbsidor. En liten kod som man själv kan lägga in på sin egen webbsida (ulwencreutz@minpost.nu)

Jag brukar ge miljövänliga presenter och julklappar till släkt och vänner och berätta för dom varför dom är bättre än andra produkter. Då får dom en chans att prova utan att det har kostat dom något.

Lämna dina gamla kläder, möbler och allt annat till second-handaffärer istället för att slänga det. Många kedjor erbjuder sig t.o.m. att hämta upp dina möbler gratis, vilket är bra mycket lättare än att själv åka till tippen eller bära runt det till sopstationer!

Jag förstår inte varför alla plastsaker inte går att panta! Hade man kunnat få betalt säg 2 kronor per ett kilo plast så hade folk nog sett över högarna med plastpåsar som man har hemma – också flaskorna, burkarna, gamla leksakerna och liknande. Jättemycket energi skulle ju kunna besparas på det, men varför har man inte gjort det möjligt att panta efter vikt och inte efter storlek i nuläget?

 1. Informera med en agressivare ton. Visa inte vad vi kan göra, visa vad som kommer hända om vi inte gör. Försök inte att ändra på folket, få folket att ändra sig självt.
  Kritisera vad folk gör istället för att uppmuntra dom att göra annat.

  Sprid information tydligare. Allt ekologiskt borde vara förpackat i neon grönt. Bekvämt att se/hitta/ta för sig av. Ha broschyrer i alla affärer bredvid ekologiska varor, inte med information om vad som händer i Östersjön, utan kanske enkla tips på annat som man kan välja ekologiskt. .

  Häng på hela ät nyttigt svängen. Det här är bra för DIG, må bättre med ekologiskt osv. Folk är själviska, utnyttja.

  Sprid billig information, en affisch eller klistermärke på en lyckstolpe utanför affären kan göra stor skillnad “TÄNK PÅ MILJÖN”. Förmodligen större än en annons i tidningen, folk läser det och glömmer det lika snabbt. Dom läser det inte ens, dom skummar förbi.

  En kort träffsäker affisch på rätt ställe däremot, “Visste du att Energilampor räcker dubbelt så länge?”
  Det kanske dom inte gör men vilken reklam tänjer inte på sanningen(ingen skulle märka skillnad heller för den delen).
  Så köper dom energi lampor och ser att dom dessutom är miljövänliga, kanske känner sig lite duktig och tänker mer på vad dom handlar i fortsättningen. Nästa helg är det middagsbjudning där dom berättar för sina vänner om hur dom har börjat köpa miljövänligt, rätt vad det är så har dom spårat in på en het diskussion om miljön. Nästa dag testar alla vid bordet ekologiskt.

  Nej vem vet. små saker kan få stor verkan.

  -Bates

 2. Sverige är ju ett mesland när det gäller politik… alltså seriöst… hur kul äre o sitta o lyssna på dessa gubbar som pratar i oändlighet ??

  Ropa ut att det är en stor hälsofara… precis som fetma som kryper in i vardagen. Tack genom media så lär sig folk komma på rätt banor i sina kostvanor. Media är nog det starkaste medlet att lyfta fram saker! Media är ju trots allt den tredje största statsmakten! Utnyttja resurserna och ropa ut till folket vad som måste ske!

 3. Media är väl det kanske självklara med ändå hopplöst, varför spendera multum på att sprida reklam när du kan göra det minst lika effektivt om inte bättre för struntsummor. Pengarna borde kunna användas bättre. Gratis tid i tv eller plats i tidningen? tveksamt.

  Jag tror som andra var inne på om guerilla information, sprid affisher överallt, kort och koncist, utförligare information på hemsida.
  Själva grejjen är väl att folk måste få upp ögonen. Affishering kanske kan anses som en smula smaklöst, säkerligen olagligt på vissa ställen.
  Men om du frågar mig lätt värt det.

  En två tre eller flera personer som brainstormar slogans/rubriker.
  En person med någorlunda skills i photoshop.
  Två personer på rullskridskor med en häftapparat och 500 ark var.

  Onekligen kommer det läsas av tusentals.
  All publicitet är bra publicitet!

 4. man skulle kanske till exempel ha nån fprm av miljö kampanj där folk får testa eller köpa milövänliga energilampor och andra altenativ under en period sedan gör man ett diagram över resultatet och att man får provsmaka besprutade bananer och vanliga och smaka skillnaden och se att det är ingen skillnad det är ju inte bara så att miljö drabbas av besprutade bannaner utav även indeviden…..

 5. Naturprogrammen i Radio och TV är en bra källa för information om miljöproblemenen. Många lyssnar och ser dessa program. Artiklar i de dagstidningar som folk prenumererar på är också en bra källa. De flesta är intresserade av som händer i miljön.

 6. Problem källsortering: När folk inte riktigt vet var de skall slänga avfall, slänger dom helt enkelt avfallet var som behagar för att bli av med det.

  Lösning: För att folk skall lära sig att källsortera, bör det först och främst finnas minst en bemannad källsortering i varje stad dit man kan vända sig till, som ligger centralt där flest folk bor. För det andra borde detta ämne införas i skolan så att barn blir medveten om de problem som finns, men även lära sig hur man källsortera rätt.

 7. Några bra länkar:
  / Vad kan den enskilda familjen göra? http://www.miljo.konsumentverket.se/

  / Intressant artikel om miljö och politik http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=124&number=711&category=24

  Hoppas att det hjälpte något :)

 8. Archie Duncanson har skrivit en bok som heter: Ekologi börjar hemma. Titta efter hur mycket sopor du har i din soptunna. Det ska bli mindre i den. Återanvänd så mycket du kan. När ni år ute och handlar ta med en väska eller påse.
  När det gäller lösviktsfrukt så släng inte påsen somni tar i affären utan använd den tills den går sönder. På det sättet så slipper ni köpa plastpåsar.

 9. Archie Duncanson har skrivit en bok som heter: Ekologi börjar hemma. Titta efter hur mycket sopor du har i din soptunna. Det ska bli mindre i den. Återanvänd så mycket du kan. När ni år ute och handlar ta med en väska eller påse.
  När det gäller lösviktsfrukt så släng inte påsen som ni tar i affären utan använd den tills den går sönder. På det sättet så slipper ni köpa plastpåsar.
  Livsmedelsbutikerna tjänar pengar på folk som köper påsar.

 10. Tänkt på “knark är bajs”-kampanjen. Kanske kan leda till nått…

 11. Dra igång en webshop med ekologiska produkter och dito litteratur under Berunda. Integrera med befintlig Paynova och med belöninggssystemet – så man kan handla för belöningen och få varan till bokföringsadressen i stället för dagens rek.brev.

 12. Peka på statusaspekten. Utvecklingen av låsningsfria bromsar, airbags och (snart) anti-krock-radar har rika personer gladeligen finansierat genom att köpa dyra statusbilar med sådana finesser i.
  Resonera lika runt solceller på taket. Kostnadseffektivt? Nej. Det skiter jag i. Jag har dem för att visa att jag har råd att betala för dem. Ni andra kan ju köpa när det är kostnadseffektivt.

  Samma gäller EU/USA vs Indien/Kina. När 2 miljarder människor skaffar mobil, bil och kylskåp tar de det billigaste. Vill vi ha miljövänlig teknik är det bäst att vi som är “få” och har råd, tar ansvaret och betalar för sån teknik, så just den blir billig standardteknik.

 13. Gör en kortfilm om mänskliga bananar. Gör en historia om 2 bananer som tar över världen och behandlar mänskligheten såsom bananer blir behandlade. Lek med tanken att bananerna kommer till en samhälle med människor och börjar skilja stora människor från små, spruta miljögifter överallat, packetera människor i små trånga kartonger som skickas till andra sidan världen. Detta sätta att göra “bananerna levande” och människor till objekt utan röst är en bra idé att locka till eftertanke. Idén kan även utvecklas till att handla om andra djur eller hemskheter som händer vår planet. Tänk dig om “levande bilar” använde människor som bränsle. Jag skulle titta på detta inslag. Kanske kan inslaget få en 5 minuters snutt i TV – ugnefär som Linus på Linjen en gång i tiden. Detta koncept kan flera intressesorganisationer samarbeta kring. Kör hårt. Mvh. Mattias.

 14. En reklamfilm om framtidens gråa miljö skulle väcka uppmärksamhet hos såväl unga som äldre. Människor ser ofta inte problemet förrän det har gått för långt.

 15. Hej!
  Sprida kunskap och nöta in den hos folk, är nog viktigast. Själv driver jag en liten startsida på nätet och jag skulle mycket väl kunna tänka mig att tex lägga in någon form av javascript på första sidan, som till exempel visar dagens miljötips eller kanske fem-sju små tips på hur man förbättrar miljön i vardagen eller åtminstone låter bli att försämra den. Faktum är att det skulle kunna vara ett win-win-system! Miljöfrågorna är viktiga för de flesta så med ett sådant javascript skulle både min internetportal OCH miljön tjäna på =) Jag får fler besökare pga sidans mljömedvetenhet och mina besökare lär sig i sin tur nya tips för att förbättra miljön. Finns ett sådant script redan eller om det kommer ett, så kontakta mig på ulwencreutz@minpost.nu
  mvh Ulwen

 16. Dels kan man föregå med gott exempel. Om alla som brydde sig verkligen frågade efter kravodlade produkter i affären i de fall inte sådana finns, skulle det skapa en opinion som skulle påverka handlarna. Det kan även gälla andra saker som att fråga om en produkt med onödigt mycket förpackning runt inte finns utan allt onödigt emballage.

  Ett annat sätt för att vända utvecklingen är att påverka politiker alternativt engagera sig själv, så att miljövänliga beslut fattas.
  Det kan tex vara avgifter som gör att ekogiska produkter inte blir dyrare än förgiftade produkter etc. Då skulle affärerna kunna digna av närproducerade färska grönsaker meda de besprutade äpplena från chile kunde få ligga i en plastpåse i något hörn till ett högre kilopris.

 17. Jag tror på aggressiva kampanjer. Att t.ex göra affischer eller vykort med i-värsta-fall-motiv, och få ut dom i t.ex. affärer eller klistra upp där folk ser dom.

  En annan idé är att skapa en sajt med en tävling, där man skall komma på det bästa sättet att rädda naturen t.ex., och sedan kontakta alla landets skolor, och be dom att anmäla alla klasser till tävlingen. På så sätt kan man få uppmärksamhet i media samtidigt som man påverkar unga människor och ökar medvetenheten.

 18. Jag brukar ge miljövänliga presenter och julklappar till släkt och vänner och berätta för dom varför dom är bättre än andra produkter. Då får dom en chans att prova utan att det har kostat dom något och förhoppningsvis blir dom nöjda och fortsätter att handla sådant senare. Vet man inte vad personen vill ha eller behöver så passar förbrukningsvaror bra!

  Presenttips: http://www.grongava.com , http://www.minimundus.se , http://www.minni.se , http://www.swedenorganics.com

 19. Ha en skräp & sopinsamlingsdag några gånger om året. Ta dina grannar och vänner gå ut i skogen plocka skräpet. Rensa staden en annan dag. Ta med en matsäck så ni har något att äta när ni ta rast.

 20. Bilar! Hur många människor åker inte själv i sina bilar, varje dag, till och från jobbet? För några månader sedan var jag i Piteå, en mindre stad i Norrland och blev oerhört imponerad över den parkering som man förlagt alldeles centralt vid busstationen. ” Parkering för samåkning”. Denna parkering uttnyttjas väldigt högt och bidrar starkt till att minska utsläppen men tyvärr så är det få kommuner i Sverige som nappat på denna idé då man inte får ut p-avgifter i samma utsträckning. OM regeringen kunde ta ett politiskt beslut, där man uppmanar alla kommuner att erbjuda minst en sådan parkering per ort i kommunen skulle det få en enorm betydlese för vår nuvarande miljö och även våra barns. Vi ska alltså skicka in en motion på detta och med hjälp av någon som kan räkna på vilka summor det handlar och visa på hur en så lite förändring kan påverka så mycket.

 21. Cyckla till skolan/arbetet är jättebra för hälsan och konditionen! Gå bara upp 10 min tidigare på morgonen och ni kommer känna er jättebra då ni kommit till arbetsplatsen. Detta sparar miljön väldigt bra, dessutom om ni bor i storstäder.

 22. Jag tycker att miljöbilar är ett bra sätt för oss privatpersoner att påverka vår miljö. Många kommuner sponsrar privatpersonen som köper miljöbilar. Det pågår också en utbyggnad av tankställen för miljövänliga bränslen. En miljöbil är en stor investering och inget spontanköp direkt. Att satsa på en miljöbil när den gamla bilen behöver bytas ger en positiv påverkan på miljön som varar länge!

 23. När det gäller miljön finns det hur mycket som helst som kan göras. Varje liten grej räknas! Här kommer några saker att tänka på:

  1) Handla varor som kommer från trakten, om möjligt. Kortare transporter betyder mindre avgasutsläpp plus att man gynnar den lokala handeln.

  2) Apelsinjuice är stort i Sverige. När du ska välja sort, välj en som är gjord från koncentrat! Apelsiner odlas en bra bit från Sverige, som alla vet, och att transportera hela apelsiner innebär transport av en massa skal!

  3) I Sverige vill vi gärna kunna gå runt lättklädda inomhus. Att sänka inomhustemperaturen bara några grader gör skillnad! Mindre energiåtgång – och mindre räkning! Tänk också på att stänga av elementen när det är dags för vädring.

  4) Åk kollektivt, samkör, ta cykeln..! Undvik korta bilsträckor.

  5) Ta en titt på dina skönhetprodukter; smink, tvål, hårgel m.m. Se till att produkten inte är testad på djur, och inte innehåller massa giftiga ämnen.

  6) Massor av produkter innehåller numera palmolja. Billigt och bra! Eller? Regnskog skövlas för att ge plats åt palmträdsplantager, vilket ger förödande konsekvenser. Titta på innehållsförteckningen på t.ex. chips och smör, och undvik så långt det går.

  7) Det har sagts förr men jag säger det igen; korta ner duschtiden, duscha hellre än att bada. Stäng av kranen medan du borstar tänderna, diska ej under rinnande kran. Se till att spara på varmvattnet!

  8) Satsa de där extra kronorna det ibland kostar att köpa det miljövänliga alternativet- se det som en investering och var stolt över att du gör en insats.

  9) Släck lamporna i de rum du för tillfället inte vistas i.

  10) Titta hur du har det på jobbet. Vad kan förändras? Källsorteras det? Osv.

  Det är allt jag kommer på just nu!

  MVH Karolina

 24. Hur man gör för att folk att bryta mönstret? Fler reklamkampanjer, få politikerna mer insatta problemen. istället för att lägga över 1 miljard kronor på mobilförbudszoner i tex SL’s tunnelbanor och bussar så kan man sätta de pengarna på att göra reklam och att göra tex skattereduktioner på miljövänliga(re) saker så som miljö bilar och/eller uppsättningen av flera bränslepumpar till dessa bilar.
  Jag tror att det skulle vara många som skulle köpa “miljö”bilar om de hade varit billigare vare sig de går på rapsolja, naturgas eller el, bara de var billigare och att tankstationerna var fler.

  Dessutom skulle man göra miljöstationerna mer lättilgängliga och sätta ut flera “behållare” på varje station så att folk inte blir rädda för att gå dit och upptäcka att stationerna är fulla och man är tvungen att gå hem med soporna igen om man inte vågar lägga soporna utanför behållarna och riskera höga böter.

 25. starta en kampanj i stor städer där man försöker få folk att inse hur mycket vi i gentligen smutsar ner miljön. detta är lättare sagt än gjort men man skulle kunna göra ett sorts linje diagram som visar hur miljön har försämrats med tiden. jag vet att man måste “fånga” folks uppmärksamhet och detta brukar inte alltid hjälpa med “miljö slogans” ta tex vill du spara pengar och hjälpa miljön samtidigt. men kom i håg att det är ingen idee att trycka upp 250 000 blanketter som man delar ut på stan för dom hamnar bara på marken… och det hjälper ju knapast miljön.

 26. Att komma till rätta med miljöproblemen är en gigantisk uppgift som kräver insatser från både privatpersoner, näringsliv och stater. Om man som privatperson först ändrar sitt beteende så skapar man ett incitament för företagen att producera miljövänligare produkter samt att man underlättar för våra politiker att i framtiden våga fatta “tuffa” miljömässiga beslut.

  För att privatpersoner skall ändra sitt beteende krävs följande:

  * Tid (om man går ned lite i arbetstid får man tid över för att inhämta kunskap och tid till att agera, om man lever miljövänligt kan man leva billigare än vanligt). Ekonomiskt går ekvationen ihop.

  * Kunskap (vad är dom stora hoten?, hur skall man leva?, spara energi, sopsortera, krav och rättvisemärkt, köpa lokalproducerat, återvinning, sammåkning, placera ekonomiska tillgångar i hållbara verksamheter…osv)

  Det man vinner är följande:
  * Ökad livskvalitet (genom att man blir berikad, känner tillfredställelse över att vara delaktig i någonting större, får tid till eftertanke, mindre stress och krav, mm). Många tror att den rådande “konsumtionslivsstilen” är den livsstil som ger mest “livskvalitet”.

  För mig tog det 1 år till att ställa om mitt liv till ett mycket miljövänligare sätt. Tänk på att människan är en gruppvarelse, genom att leva som du lär inspirerar du andra människor i din närhet. Tankar och ideer sprider sig som ringar på vattnet. Det är mitt viktigaste tips: Lev som du lär och det kommer att inspirera andra människor till handling, då når man störst resultat.

 27. Jag tror att många går omkring med en bild av att miljövänliga alternativ är dyra, men ett måste för en hållbar utveckling på lång sikt. Det är dock svårt att ändra ett beteende som inte får omedelbar synbar effekt. Jag tror därför att man ska lägga stor vikt på att informera om att man faktiskt kan spara pengar på miljövänliga alternativ. Ta till exempel samåkning eller kollektivtrafik. Jag känner många som åker bil ensam varje dag till och från jobbet, trots att det går lokalbussar varje kvart. De hävdar att buss kostar lika mycket som att ta bilen och då vinner bilens frihet i deras val.

  Ett förslag på hur man skulle kunna öka kollektivtrafiken vore att prova en gratis-buss-dag där alla får åka helt gratis. Det skulle primärt visa att det är ett bekvämt och enkelt sätt att resa. Sen är det viktigt att informera om kostnaderna. Man skulle kunna dela ut ett informationsblad där man jämför bilkostnader och busskostnader per månad/år. Viktigt att väga in alla kostnader förenade med bilåkandet som bensin, parkering, motorvärmare, slitage, värdeminskning. De allra flesta räknar bara bensinkostnaden och glömmer allt det andra som faktiskt kan uppgå till minst lika mycket, vilket gör bilen till ett betydligt dyrare alternativ. Om folk matas med denna information oftare och mer tydligt tror jag att vi skulle kunna höja kollektivtrafikens status och därmed drastiskt kapa ner på vår bensinförbrukning.
  Ett förslag på hur man skulle kunna öka kollektivtrafiken vore att prova en gratis-buss-dag där alla får åka helt gratis. Det skulle primärt visa att det är ett bekvämt och enkelt sätt att resa. Sen är det viktigt att informera om kostnaderna. Man skulle kunna dela ut ett informationsblad där man jämför bilkostnader och busskostnader per månad/år. Viktigt att väga in alla kostnader förenade med bilåkandet som bensin, parkering, motorvärmare, slitage, värdeminskning. De allra flesta räknar bara bensinkostnaden och glömmer allt det andra som faktiskt kan uppgå till minst lika mycket, vilket gör bilen till ett betydligt dyrare alternativ. Om folk matas med denna information oftare och mer tydligt tror jag att vi skulle kunna höja kollektivtrafikens status och därmed drastiskt kapa ner på vår bensinförbrukning.

  Folk behöver dock få se att det i praktiken kan leda till många bespa

  Mycket arbete måste läggas på att informera om att dessa alternativ faktiskt kan spara pengar på kort sikt o

 28. Först och främst: BRA INITIATIV!

  Jag tror att de flesta människor VILL göra något för miljön, men de vet inte hur. Jag håller själv på att framställa en lista på tio enkla punkter – med vardagsknep – som konkret förklarar hur man kan minska miljöförstöringen. Den kommer jag lägga upp på min sida, fulheten.com.

  Det är viktigt att få människor att förstå att vi alla lämnar avtryck på miljön.

  I övrigt hade jag en svinbra sida i min favoritlista, men datorn kollapsade. Kommer inte ihåg adressen men man kunde testa sina ekologiska skills, och hur mycket avtryck man lämnar på miljön, och sen jämföra det med andra människor – och genomsnitt för hela länder. I slutet av testet fick man veta vad man kunde/skulle ändra på. Hör av mig om jag hittar den igen.

 29. Think global, act local.
  Berunda kan hjälpa till genom att tillhandahålla en gratis annonsplats för miljöanknutna intresseorganisationer. Ger även goodwill till Berunda.

 30. Om man kan få företag att köpa regnskog eller andra biologiska projekt istället för godiskorgar och osthyvlar till jul så skulle mycket vara vunnet. Man kan genom att lämna ett medborgarförslag till sin Kommunstyrelse få dem att ta upp detta kommunalt och om man får med sig Kommunstyrelsen, då är det många företag runt omkring kommunala inrättningar som skulle haka på.

 31. Hej,

  Starta en hemsida om att förbättra privatekonomin men alla tips ska utgå från att förbättra miljön. Som ett förslag på ett tips kan man ha det som du nämnde ovan med glödlampor. Jag tror att det funkar bättre om man motiverar med att man sparar pengar än att man förbättrar miljön. Ett exempel på en sida som både ger användaren något (förutom förbättrar miljön) samt bidrar till en bättre miljö är http://www.miljofordon.com/ .

  Lycka till!

 32. Gör tvärtom. Skriv att miljöförstöringen inte alls är något problem. Dementera att planeten håller på att förstöras och vittra bort. Detta skulle förmodligen få folk att rycka på ögonbrynen och intressera sig. Förslaget är kostnadseffektivt och ett bra “tvärt-om-förslag”. / Mattias.

 33. undvika köpa alla dessa mopeder,snöskotrar,4 hjulingar . kommer mer och mer sånt på mardkanden nu , sen spara energi som att släcka lampor och dra ur kablar. även utnyttja cykel eller gå till stället du ska till , sen kan folk samåka som vi gör på jobbet , det halvera bilarna på parkeringen . eller varför inte gå tillbaka till tiden då vi hade häst och vagn? och odla själv så slipper vi all plast runt förpackningarna oh besprutningar

 34. Hej,
  Här kommer en artikel med tips om hur du som datoranvändare kan förbättra miljön:
  http://old.unix.se/article/articleview/1118/1/12

  Lycka till!

 35. Hej,

  Om du läser gratistidningar som Metro bör du börja bojkotta dem. Dessa bidrar till nedhuggningen av skogen. Se till att få med dig fler på din sida. Varför inte ställa dig vid en av lådorna där tidningarna ligger och berätta för dem som kommer och tar en tidning vad dem bidrar till.

 36. Hej,

  Här kommer några länkar:

  Kör miljövänligt:
  http://www.miljofordon.se/fakta/index.asp?sTemplate=main.asp&iMenuID=506&iParentMenuID=406

 37. Hej,

  Kör energisnålt. Här kommer några länkar med tips om hur du kör energisnålt:

  http://www.miljofordon.se/fakta/index.asp?sTemplate=main.asp&iMenuID=506&iParentMenuID=406

  http://www.sparportalen.se/spara_pengar_paa_bilen.php

  http://www.sparcoach.se/public/dokument.php?art=47&parent01=15&parent02=&parent03=&level2_4=true

  Lycka till!

 38. Alla som röker/snusar/tuggar tuggummi bör har en liten burk, till exempel en urdiskad créme fraiche-förpackning, med sig i väskan. I den slänger man fimpar och snus och tuggummi – och annat skräp också – istället för i naturen. Så slipper fåglar kvävas av tuggummi och portionssnuspåsar ligga och skräpa.

  Jag använder själv en tom snusdosa som sopkärl, det fungerar jättebra!

  (Förresten, har inte kollat igenom hela sidan, men Berunda borde sammanställa en lista med vardagsknep för att förbättra miljön. Gärna i utskriftsformat, att fästa på kylskåpet!)

 39. Hej,

  Tips om hur du kan städa miljövänligt:
  http://www.giftfrimiljo.nu/sa/node.asp?node=1357

  Lycka till! Det är viktigt med miljön.

 40. Hej,

  Här kommer en sidan med flera bra miljötips:
  http://www.eda.se/Varna_miljon.asp

  Lycka till!

 41. Miljötips för hemmet:

  http://hem.passagen.se/lina2000/tips.htm

 42. Tips!

  Kör miljövänligt:
  http://www.villatidningen.se/articles/art_2005_05_05_5_bilar_miljoo_05_5_bilar_miljoo

  Förbättrar både miljön och sparar pengar!

 43. Man kan gå eller cykla till jobbet. Är jobbet långt bort så samåk med dina arbetskamrater eller vänner som ska åt samma håll.Det finns ju bussar och tåg man kan använda. Ta med skräpet när ni campar ute.

 44. köp aldrig plastpåsar i mataffären. Inskaffa istället tygpåsar som kan användas flera år framöver.
  Tänd levande ljus istället för att slå på lampan, mysighetsfaktorn blir dessutom högre

 45. Jag ska se “An inconvinient truth imorgon, men jag känner att även en webbsajt kan förbättra miljön och världsekonomin på ett bra sätt. Tänk på att ni alltid kan ha ekologiskt choklad och kaffe i webshopen, det är populära varor som dessutom går lätt att sälja. En klar plus är såklart om varorna även är märkta med “Fairtrade” -loggan. En mindre populär sak, som utsläppsrätter, kanske inte säljer så bra men det är definitivt så miljöbeskyddande man kan komma. Ett tips till privatpersoner är att man självklart inte ska slänga större delen av ens kläder, skänk dom till Frälsningsarmén istället. Både kläder och skor som betraktas vara utnötta och fula här i Sverige kan många gånger brukas på ställen som Afrika. Skor och kläder som slängs återger nämligen gifterna som användes vid framställningen i jorden, vilken förgiftas och blir obrukbar och allmänt farlig. Det är mycket miljövänligare och mänskligare att skänka kläderna då dom används till max och går till bra ändamål.

 46. Man kan alltid påpeka att de flesta som stödjer naturen också sparar massvis med pengar på det, tro det eller ej. Byt till elsnålare lampor, åk mer kollektivt, åk tåg då det är möjligt, sänk värmen i huset när du inte är hemma (gäller de flesta sätt att värma hus på). Allt detta sparar man pengar på genom att genomföra, och vem vill inte har mer pengar?

  Har förresten The Planet på DVD här hemma, har dock inte fått tid till att se den ännu.

 47. Jag förstår inte varför alla plastsaker inte går att panta! Hade man kunnat få betalt säg 2 kronor per ett kilo plast så hade folk nog sett över högarna med plastpåsar som man har hemma – också flaskorna, burkarna, gamla leksakerna och liknande. Jättemycket energi skulle ju kunna besparas på det, men varför har man inte gjort det möjligt att panta efter vikt och inte efter storlek i nuläget?

 48. Hej Beruda

  Jag håller på att utveckla en miljöguide för företagare som skall kunna laddas ner från min hemsida. Jag söker just nu samarbetspartners för det projektet. Du får gärna höra av dig om du är intresserad. E-post: linus@recyclewebdesign.se

 49. Skriv om det här:
  “Testa gärna att publicera ett problem med lite pengar, bara för att testa hur allt fungerar. Men vill du hellre kontrollera om tjänsten passar direkt kan du ringa på nummer 075-760 17 00.”

  Ordet testa upprepas 2 ggr i meningen.

  På sidan http://berunda.se/gethelp

 50. Att miljöskatterna för Stockholmsområdet kommer tillbaka tycker jag är bra, det blir verkligen mindre bilar på stan vilket underlättar för alla. Att man borde betalaför att man smutsar ner gatorna och förgiftar luften tycker jag är självklart.

  Många är irriterade på det höga bensinpriset, men tänk på hur många som skulle köra bil om priset låg på säg 4 kronor istället? Det höga priset bidrar till skattekassan, tar betalt för miljöförgiftningen och hindrar folk från att helt gå över till bil, vilket är väldigt bra. Dock hade det varit bättre om örönmärkte en del eller hela bensinskatteintäkterna så att dom ksulle gå till miljö.

 51. Gå eller cykla till jobbet. Är det långt bort så samåk. Bussar kan man använda istället för bil. Köp sådana varor som man inte behöver sopsortera. Tag med dig en väska eller en kasse när du ska ut och handla. Butikerna gör stora vinster på deras kassor. Klädbutiker får man kassor använd dem.

 52. Frukt och grönsaker. Köp lokala produkter. Hellst de som har växt uti naturen. Växthus som värms upp med olja skapar mycket koldioxid. Växthus som värms uti i solen är bäst när det gäller koldioxid. De som fraktas inom Norden är med lastbilar. Finska kålrötter är lastbil och båt. Lite mer koldioxid men inte så farligt. Flyg från andra länder och kontinenter blir det mycket koldioxid. Men vissa varor finns inte i Eoropa. De varorna måste vara välpackade och sammanpressade så att de inte tar så stor plats.

 53. Staten kanske borde hjälpa till att göra åtevinningen så lätt som möjlig. Folk är för lata för att tänka på vart de ska kasta sina sopor i hemmet. Jag har tänkt mycket på det här eftersom jag har en kompis som oroar sig ganska mycket över de ökade miljöproblemen i världen, jag också delvis. Varför inte lägga fram ett förslag om en trekantig stor soptunna i hemmen att skruva fast på insidan av “sopskåpet” med de vanligaste sopsorterings “rubrikerna.” T.ex. kartong, plast och papper skulle vara längst bak i “triangeln” där man slänger mest sedan minskas “korgarna” för varje mer ovanliga sopmaterial. En outvecklad idé och svår att förklara men… för att sedan göra det ännu enklare att sopsortera; märk kartongerna och sopkorgarna med speciella färger/symboler som talar om vilken sopsorteringsgrupp som gäller… Jag tror att sopor och avgaser är våra farligaste bovar för miljön.

 54. Be din lokala butik att köpa in kravmärkta varor. Ifrågasätt och diskutera som kund gärna miljöpolicyn i just din butik med ansvarig inköpare.

 55. Cyckla och gå till jobbet.
  ta bort onödiga saker ur ditt liv.
  Läs boken http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9171260935 och följ råden där.

 56. hur kan man fixa ett mljöproblem i ett land där dom inte har råd (pengar) att betala för att kunna fixa det???

Skriv en kommentar