Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Får privatperson sälja vidare livsmedel? Berunda

Får jag som privatperson sälja vidare livsmedel som är oöppnade samt plomberade sedan inköp, till exempelvis te av olika slag från utlandet samt produkter som ofta benämns som “kosttillskott”, till exempel vitlökskapslar, ginseng, Q-10 för att nämna några exempel? Jag vill förtydliga att det är inte fråga om att sälja färska produkter som t.ex. frukt.

Det är för mig mycket svårt att förstå denna lag kring livsmedel, det är mycket att sätta sig in i.

Kan ni dessutom styrka var det står är det ju ännu bättre.

Hoppas på att få tydligt svar om sådant finns att få.

 1. På Tradera går det att sälja livsmedel på auktion. Eftersom Tradera är en del av Ebay har jag väldigt svårt att tro att det de gör skulle vara olagligt. Stora företag brukar ha ordentlig koll på vad de gör.

  http://www.tradera.com/Mat_Dryck-c3-340128

 2. Hej!

  Jag hade kontaktat ett lokalt Almi Företagspartner kontor (www.almi.se). Dom har kontakter och konsulter som kan reglerna bra. Dom kan säkert sätta sig ned tillsammans med dig 1 timmer och gå igenom reglerna.

  Det är nog enklast att få sitta ned över en kopp kaffe tillsammans med en kunnig person än att skriva långa beskirvningar.

  Med vänlig hälsning
  Lech Kaniuk
  lech.kaniuk@gmail.com

 3. Det verkar som om du säljer på tillfällig basis som privatperson och i så fall är det inte olagligt, livsmedelslagen omfattar inte dig i samma utsträckning som mataffärer eller andra näringsverksamheter. Nedan finns ett urklipp ur EU-kommissionens riktlinjer till myndigheter som ska implementera livsmedelslagstiftning på EU-nivå.

  3.8. The occasional handling, preparation, storage and serving of food by private persons

  Operations such as the occasional handling, preparation, storage and serving of food by private persons at events such as church, school or village fairs are not covered by the scope of the Regulation. This is made clear in recital 9 of Regulation (EC) No 852/2004. The second sentence states that: “Community rules should only apply to undertakings, the concept of which implies a certain continuity of activities and a certain degree of organisation”. The term “undertaking” is integrated in the definition of a “food business” (in accordance with Article 3(2) of the General Food Law (Regulation (EC) No 178/2002), a “food business” must be an “undertaking”). Somebody who handles, prepares, stores or serves food occasionally and on a small scale (e.g. a church, school or village fair and other situations such as organised charities comprising individual volunteers where the food is prepared occasionally) cannot be considered as an “undertaking” and is therefore not subject to the requirements of Community hygiene legislation.

 4. Ja i privat regi får du även sälja bullar och färskvaror men om du upplåter tex en lokal måste du ha tillstånd från diverse myndigehetr

 5. ring livsmedelsverket och fråga

 6. Jag rekomenderar att du tar kontakt med bolagsverket till att börja med, de kan svara på frågor hur vida du får bedriva näringsverksamhet som privatperson. Efter det kan ett samtal till skatteverket vara aktuellt, i samma ärende som till bolagsverket.

  Jag föreslår även att du läser på http://www.startaeget.se, det finns en stor kompetens om företagande i allmänt och de vet säkert om du får sälja de sakerna du radade upp som privatperson.

 7. Här kan du läsa om att sälja och importera livsmedel: http://www.dan.se/importera-livsmedel.html

 8. Som någon tidigare nämnt bör Tradera ha koll på detta, eftersom de inte tillåter försäljning av sådant som är förbjudet i lag. Men om du kan sälja produkterna eller inte beror nog på exakt vad det är för produkt, vissa kosttillskott kan t ex klassas som läkemedel (och är därför förbjudet för privatpersoner att sälja) medan andra är livsmedel. Kolla listorna på http://www.tradera.com/service/sell_forbidden.aspx De produkter du nämner i din fråga borde inte vara förbjudna att sälja. I allmänhet verkar det som att oöppnade produkter är OK, så länge de inte innehåller några förbjudna substanser.

 9. Jag vet att det fungerar så i praktiken. Jag vet faktiskt inte om det är olagligt, har aldrig hört det, men många gör så.
  Lycka tiill
  mvh
  lena

Skriv en kommentar