Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Därför börjar vi röka Berunda

Det är hälsofarligt, dyrt och är en svår last att bli av med. Det är riktigt dumt att börja, och det vet de allra flesta om, när de tänker efter. Ändå börjar alltför många röka och även om det i början smakar hemskt, är det många som går från att bara prova på, till att bli inbitna rökare.

Anledningen till varför man börjar röka är lite olika från fall till fall. Men en viktig orsak är att det fortfarande delvis är hippt att röka, i alla fall i vissa kretsar och i vissa åldrar. Det är under tonåren det är som allra coolast att röka, och det är också då de flesta blir beroende.

Om ens föräldrar röker är det än lättare att trilla dit. Då blir rökningen så att säga mer legitim. De som börjar röka är också ofta de lite mer osäkra personerna. Man har kanske inte tron på att man duger som man är, man mår dåligt och söker en väg ut, eller att man vill passa in.

Tonåren är den tid då man är som skörast som människa. Man är sökande, trevande och vill hitta sin plats i livet, samtidigt som det anses tufft med rökning.

Det är lättare än man tror att falla för grupptrycket. Man vill vara med i gruppen och hänger på. Ingen vill ju vara utanför gänget. Under fester och under inverkan av alkohol blir trycket än större. Rökning är en av de saker man kan göra för att visa sig tuff och cool. Något vi alla vill vara.

Sedan finns de som börjar röka av nyfikenhet. Och med tanke på det starka beroende som snabbt utvecklas, sitter man snart där, och måste ha en cigarett.

Skriv en kommentar