Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Billiga hjälpmeddel för synskadad kvinna med tre barn Berunda

Jag är en kvinna med tre barn. Den 26 maj i fjol miste jag mitt vänstra öga genom en olycka på cykel. Efter det fick jag för högt tryck i hjärnan så jag har fått operera 8 gånger på 3 månader med shunt. Jag kan inte jobba och nästan inte leva för jag ser nästan inte jag ser 30 % på mitt enda öga. Sista operationen gjorde jag för fyra veckor sen.

Jag undrar vart man kan få hjälp med olika hjälpmedel så att min vardag blir lite lättare tillsammans med mina barn. Jag går på Soc och har bidrag för barnern. Så min ekonomi är inte den starakste just nu.

Mvh Ewa

 1. hejsan!
  Jag vet inte riktigt vad för hjälpmedel du menade och jag vet heller inte hur gamla dina barn är.Men en sak som jag kom och tänka på som kanske skulle underlätta för dig är röda korsets ungdomsförbunds läxhjälp. De hjälper barn med läxorna då föräldrarna inte har tid, kan eller att barnen vill vara på ett ställe där det finns lugn och ro. Jag tänkte att för dig med nedsatt syn kanske det är jobbigt att läsa det som står och kanske det kan vara påfrestande för er relation. Så om barnen kan gå dit så kanske ni kan skapa en relation utanför pluggandet, då man inte behöver 100% syn. Jag vet inte alls om detta är något som ni behöver eller vill ha. Jag vet ju som sagt inte alls om er relation, vart ni bor, hur gamla barnen är etc, men jag gjorde en chansning och gav ett förslag
  hälningar Lisa

 2. Har du sökt om du kan få hjälp med ledsagning?
  Personlig assistent i hemmet alltså.
  För det skulle någ hjälpa en hel del om du är berätigad till det.
  Sen hjälpmedel kan man väl främt få via sjukhus, tror att man får betala det mesta själv dock. Eller hjälpmedlel central, där dom bygger rullstolar osv.

  Men känns som du ska prata med komunen och se om du kan få ledsagning och sen även se om dom kan hjälpa dig med hjälpmedel i hemmet.

 3. Kolla på http://www.svcr.se/ . SVCR står för Stiftelsen Svenska kommittén för Rehabilitering och på sin hemsida har de listat en massa fonder som som ger bidrag till människor med funktionsnedsättning. Det är kanonsida som jag verkligen hoppas att du får nytta av! Du kan beställa en skrift med all information om fonderna därifrån för 40 kr.

  Tycker också att du ska bli medlem i någon organisation, ex Riksförbundet för Trafik-, Olycksfalls- och Polioskadade eller De handikappades riksförbund. Där igenom kan du få kontakt med andra som är/har varit i liknande situationer och säkert kan ge ännu bättre hjälp än jag kan. Kanske har de Kolla http://www.rtp.se/ eller http://www.dhr.se

 4. Jag tycker att du ska ta kontakt med Synskadades Riksförbund. Dom kan säkert tipsa om billiga hjälpmedel och om vilka bidrag du kan få för att införskaffa hjälpmedlen. Adressen till deras hemsida är http://www.srfriks.org, deras telefonnummer är 08-39 90 00 och du kan också maila dom på info@srfriks.org.

  Dom kan även informera dig om vilka rättigheter du har som funktionshindrad.

 5. Hej kolla in mitt tips till “vem vill låna ut 80000 kr…….”, det gäller absolut dig med. Gällande hjälpmedel så ska du prata med din läkare för att få ett intyg på hur handikappad du är och vilken hjälp och vilka hjälpmedel han i samråd med dig anser att du behöver. Du kan ex få hemtjänst som bla städar och tvättar, du kan få färdtjänst – se bara till att läkaren skriver att du har behov av följeslagare så har du rätt att ta med ett barn eller en vän. Dessa tjänster söker du hos soc – inte på biståndssidan utan på socialtjänstsidan. Gå in på socialstyrelsen.se och kolla vilka rättigheter och möjligheter du har – de är fler än man tror. Leta upp information och skaffa dig kunskap om vilka kriterier som krävs för olika hjälp – det är alltid bra att ge myndigheterna vad de vill ha. Tycker du det är krångligt och/eller du behöver hjälp och tips med att hitta bland alla paragrafer och regler – kontakta mig så ska jag försöka hjälpa till. Jag hoppas verkligen att din tillvaro snart ska ljusna.
  Mvh henriette_f@hotmail.com

Skriv en kommentar