Bherundafågeln är enligt den indiska mytologin en fågel med två huvuden och en gemensam kropp. Efter en lång tid tillsammans blev de osams och tog död på varandra.

Men de fick en ny chans när de lovade att ta hand om varandra. Lärdomen är att vi har så mycket gemensamt att vi måste hjälpa varandra för att överleva.

Tanken med Berunda är att vi ska hjälpa varandra att hitta lösningar på problem.

Om du vill ha svar på en fråga hjälper vi dig gärna. I vanliga fall kostar det från hundra kronor att publicera en frågeställning.

 JAKOB
 NANNESON

 Miljöengagerad

Bästa miljövänliga julklappen för en hundralapp Berunda

Förra året hade vi en lyckad frågeställning om vad man köpa i julklapp.

http://berunda.se/archive?problem=19

I år har kraven ökat och nu vill vi ha tips på miljövänliga presenter. Presenten behöver inte skrika “miljövän!”, det viktiga är att den inte är skadlig eller negativ för miljön.

En energilampa kunde vara ett förslag, men visst finns det roligare saker?

Det finns många sidor på internet med julklappstips. Besök dem gärna och tipsa om det bästa du hittade. Länka gärna direkt till källan.

Bli kreativ.

 1. En prenumeration på tidningen Camino. Jag tog prenumerationen på en marknad för 90 kronor, men på webbsidan får man betala 119 kr, vilket är ett fynd för fyra nummer av denna miljömedvetna tidning!

 2. Hej!

  Det bästa är ju egentligen något som:

  1. I sig inte medför någon resursförbrukning alls
  2. Är danande i meningen att personen kan stimuleras
  att ställa om sin konsumtion till att bli mindre resursförbrukande
  3. Inte gynnar höginkomsttagargrupper. Det är nämligen de grupperna
  som har den mest miljöfientliga livsstilen. Att handla på det stora varuhuset är alltså betydligt sämre än i den lokala lilla affären.
  Det stora varuhusets chefer och aktieägare åker stadsjeep till jobbet och åker till Thailand på semester. Den som själv driver den lilla butiken har oftast en betydligt mer blygsam livsstil.

  Med utgångpunkt från ovanstående borde det optimala vara biljetter till någonting kulturellt, i första hand teater, klassisk musik eller annan “inehemsk” produktion. Många rockband orsakar avsevärd klimatpåverkan när de flyger med tung utrustning.

  Att ställa om konsumtionen till tjänster snarare än prylar är själva essensen i den livstilsförändring som måste till. De grupper som gynnas av att den här sortens konsumtion ökar (kulturarbetare) är ofta rätt fattiga. Risken att deras något ökade inkomster ska leda till fler platta TV-apparater och stadsjeepar är därför ganska begränsad.

  En annan möjlig infallsvinkel vore att köpa produkter som gynnar människor i fattiga länder. I kyrkans butik Globalen finns en hel del sådant, både kravmärkta livsmedel men också hantverk och annat. Det rör sig förvisso om prylar men också där måste det ju finnas alternativ.

  Hållbar utveckling handlar ju nu inte bara om miljö utan lika mycket om sociala faktorer; att skapa en helhetsutveckling som gör det möjligt för människor att förbättra sina livsvillkor utan att det samtidigt förstör de livsuppehållande ekosystemen.

  Med det sistnämnda som utgångspunkt vore en bra grej att köpa julklaoppar tillverkade av handikappade. Runt om i hela Sverige finns LSS-verksamhet (daglig verksamhet / dagcenter) där handikappade personer har terapiarbete. Under handledning tillverkar de olika hantverksföremål i trä, tyg eller keramik. Kvaliteten är förstås skiftande men de bra sakerna brukar vara likvärdiga med sådant man hittar i design-butiker, till 1/4 av priset. Miljövinst finns förstås även här genom att sakerna är lokalt tillverkade och inte har åkt hit från Kina. Samtidigt blir de som tillverkat dem ofta väldigt glada när man kommer och handlar, riktigt lyckliga. Bara det kan vara värt att betala för.

 3. Ett presentkort är perfekt – för då kan ju den som får det köpa något som han/hon verkligen vill ha, istället för att få en oönskad julklapp som åker direkt längst in i garderoben. Presentkort på tågresor brukar vara väldigt uppskattat också!

Skriv en kommentar